Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rektörlere hitap ediyor

        HABERTURK.COM

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yükseköğretim Kurulu'nu ziyaret etti. Rektörlerle bir araya gelen Erdoğan, burada bir konuşma yapıyor. İşte Erdoğan'ın konuşmasından önemli başlıklar:

        - Bugün 176 üniversite ve 5.5 milyon öğrenciyle farklı bir konumda bulunuyoruz.

        - Dershaneler başta olmak üzere eğitim sistemimizdeki birçok problem ortaöğretimden yükseköğretime geçişteki tıkanıklıktan kaynaklanmıştır.

        'DARBEYİ DESTEKLEYEN HOCALARI GÖRDÜM'

        - Aile içi bir toplantı olarak böyle bir özelleştirinin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Üniversitelerin adı uzun yıllıar bilimle, araştırmayla değil kavgayla, yasaklarla anıldı. Bunları ben de yaşadım. Darbeyi destekleyen hocalar gördüm.28 Şubat'ta brifinglerde yer alarak unvanlarına ihanet eden hocaları ibretle izledik. Başı kapalı öğrenci girmesin diye fakülte kapısında nöbet bekleyen hocaları gördük.

        'ELİNDE MOLOTOF DEĞİL KİTAP OLAN ÖĞRENCİ İSTİYORUZ'

        - Elinde taş, molotof olan değil bilgisayar, kitap olan öğrenciler görmek istiyoruz. Bu ülkenin bakanlıklarına, başbakanlığına orayı tahrip etmek için yürüyen değil oraya gelecek için görüşlerini paylaşmaya gelen öğrenciler görmek istiyoruz.

        - Biz Ortadoğu'yu Batı'daki oryantalistlerden değil Diyarbakır, Gaziantep, Hatay'daki üniversitelerimizin araştırmalarından öğrenmeliyiz.

        'KÜRTLERE KARŞI BU NASIL SEVGİ?'

        - Kürt kardeşlerimizi sevdiklerini iddia edenler yatırımları engellemenin gayreti içerisinde. Nasıl sevgi bu? Ama bunlar aşılacak buna inanıyorum. Böyle devam etmez, yeter ki biz kararlı olalım.

        'SİLAH BIRAKMA ÇOK ÖNEMLİ BİR EŞİK OLACAK'

        - Terör meselesinin çözümü konusunda çok kritik bir dönemdeyiz. Terör örgütünün silah bıraktığını açıklaması ülkemizde istikrarın sağlanmasını sağlayacak önemli bir eşik olacaktır. Tabii bu sadece lafla olmaz. İrlanda'da IRA 'Ben betona gömdüm' diyor. Görüntüsünü de gösteriyor IRA orada inandırıcılık testini kazanmış oluyor. Ama bizdeki teröristler bunu yapamıyor.Çünkü varlık nedenleri ortadan kalkıyor.

        - (İç güvenlik paketi) Yaşanan kimi incitici, sürecin ruhuna uymayan görüntüler karşısında dahi hep sabırla davrandık. Ama işin kamu güvenliğini tehdit eden boyuta gelmesine izin veremeyiz. İç güvenlik paketi ilgili kurumlarımıza önemli yetkiler vermektedir.

        'PARALEL YAPIYLA MÜCADELEDE HASSASİYET BEKLİYORUM'

        - (Paralel yapıyla mücadele) Bir diğer mücadele ise üniversitelerimizi elinin altına alan paralel yapı meselesidir.Bu benim şahsi meselem değil.MGK dahil tüm organlarda görüşülmüş tespiti yapılmış ve mücadele kararı alınmış bir meseledir. Üniversitelerimizin de bu konuda hassasiyet göstermesini bekliyorum.Çok ciddi fırsat ve tehditlerin karşımıza çıkacağı bir döneme doğru gidiyoruz.

        - (Başkanlık sistemi) Türkiye mevcut sistemiyle ne büyüklüğünü taşıyabilir ne gelecek hedeflerine istediği hızda ilerleyebilir. Üniversitelerimiz bu konuda da aydınlatıcı fonksiyonlarını, kendi bakış açılarını ortaya koymalı. Bu konuda hocalarımızdan katkı bekliyorum.

        - (Kadına şiddet) Cumhurbaşkanı olarak yakın takibimde. 'Kadına şiddet insanlığa ihanettir' sloganıyla bir kampanya başlattık. Bu çalışmaların gerçekten etkili olabilmesi için kendi inancımıza, tarihimize uygun şekilde yürütülmeli.Bir başka kültürdeki kadın algısını alarak bu soruna çözüm bulamayız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ