Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TDK Başkanı'ndan müsait açıklaması

        Aykut YILMAZ / HT GAZETE

        Türk Dil Kurumu’nun (TDK) resmi internet sitesindeki sözlüğünde, ‘müsait’ kelimesinin “Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” olarak tanımlanması, hemen her kesimden tepki gördü. TDK Başkanı Mustafa Kaçalin, ‘Türkçe’nin Köken Bilgisi Sözlüğü’ çalışma toplantısında, tepkilere yanıt verdi.

        ‘O TANIM 32 YILDIR VAR’

        İlk Türkçe sözlüğün 1945 yılında basıldığını ve 1974 yılına kadar, tepki çeken o ifadenin sözlüklerde yer almadığını belirten Kaçalin, “Bu değişiklik 1983 yılında başlamış. Yani 32 senedir bu ifade var. Halk bir şeye ‘Elma’ diyorsa, biz de onu öyle yazıyoruz. Yanlış tespit etmişsek düzeltiriz. Yok bizimki doğruysa öyle kalır. Sözlük kurulu değerlendirilecek” dedi. Kaçalin, TDK’nın yazılı sözlüklerinde de aynı tanımlama olup olmadığına dair soruyu, “Sözlükte ne yazıyorsa, sitede o var” şeklinde cevaplandırdı.

        ‘SİYASİ DEĞİL BİLİMSEL’

        TDK toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bilimsel bir konunun siyasi bir tartışma haline getirilmemesi gerektiğini söyledi. Kurtulmuş, “Bilim kurulu gerekli incelemeleri yapacak ve açıklamayı yapacaktır” dedi.

        KÖTÜ KADIN: O...PU

        ‘Müsait’ kelimesinin TDK’daki tanımlamasıyla ilgili tartışmalar sürerken, TDK sözlüğünde tepki çeken bir tanımlama hatası daha yapıldığı ortaya çıktı. TDK’nın internet sitesinde “Kötü kadın: O...pu” tanımlaması yer alıyor. Ayrıca TDK’nın yazılı sözlüğünde ‘kadın’ kelimesinin karşısında “Hizmetçi bayan” ibaresi görülüyor.

        MADONNA: YA BAKİRE YA FAHİŞE

        Cinsiyetçi yaklaşımlarla ilgili Türkiye’deki tartışmaya popun kraliçesi Madonna da dolaylı yoldan katılmış oldu. Ünlü yıldız, seksi pozlar verdiği Out adlı dergideki röportajında, dünyada kadın haklarının yerinde saydığını belirterek, “Bu çağda hâlâ kadınlara ya bakire ya da fahişe gözüyle bakılıyor. Eşcinsellerin kazanımları kadınlara oranla daha fazla” dedi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ