Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen 'Dünya Arşiv Yöneticileri Kongre ve Sergisi'nin açılışında konuştu

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen 'Dünya Arşiv Yöneticileri Kongre ve Sergisi'nin açılışında hitap etti. Konuşmasında, Ermenistan'ın soykırım iddialarına değinen Erdoğan, "Savaş yıllarında yaşanmış acılar olabilir bundan sadce Ermeniler etkilenmiş değildir.Ermenilerden zarar gören yüz binlerce Müslüman var.Eyy Ermenistan yönetimi, ey diyasporagelin buyrun bizim arşivlerimiz belgeler burada. Senin ne kadar belgen var çıkar, üzerine çalışılsın" dedi.

        İşte Erdoğan'ın konuşmasından önemli satır başları:

        - Osmanlı devletinin sınırları içinde bugün 64 ayrı devlet bulunuyor. Kendi tarihlerinin izlerini Osmanlı arşivlerinde sürüyorlar.Milletler tarihleriyle var olur yaşar ve tarihlerinden beslenir bizim için tarih geleceğimizdir.

        - Türkiye 1923'te kurulmuş olabilir ama bizim köklerimiz çok daha derinlere iner, Türkiye Cumhuriyeti bizim ilk değil son devletimizdir.

        'ÇIKARACAĞIMIZ ÇOK DERS VAR'

        - 2 bin 200 yıllık geçmişten ders çıkarmamız gereken pek çok örnek vardır. I. Dünya Savaşı gibi. Çanakkale kadar Balkan bozgunundan da almamız gereken dersleri kapsadığını hatırlatmak isterim.Sarıkamış felaketinden de ibret almamız gerekiyor. Birileri "7 düvele karşı savaştık" cümlesiyle kendilerince alay ediyorlar. Osmanlı Çanakkale'de kuklaydı diyecek kadar şuurunu kaybedenler de var. I. Dünya Savaşı imkansızlıklara rağmen ordumuzun çok önemli zaferler elde ettiği savaşlardan biridir.

        'I. DÜNYA SAVAŞININ PARANTEZİ HALA KAPANMADI'

        - I. Dünya Savaşı aslında hala sona ermiş değil, o uzun parantez kapanmış değil. Bu savaş sonunda bizim coğrafyamızı şekillendirenler kalpleri, ruhları da ayırmayı hedefliyordu. Coğrafyamızda akan ne kadar kan varsa bu savaşla tesis edilen düzenin gölgesini görüyoruz.

        'LAWRENCE NE DİYOR...'

        - Ortadooğu'da hala süren fitnenin en önemli kaynaklarından olan Lawrence, "Bu savaş Türklerin askeri gücüne değil zihin ve kalplerine karşı verilen bir savaştır" diyor. Türkiye 2000'lerde bölgede etkili olmaya başlayınca aynı oyunu oynamaya başladılar.

        'ERMENİSTAN NE KADAR BELGEN VARSA ÇIKAR'

        - Birileri bu yılı Türkiye düşmanlığının bayrağı haline dönüştürmek istiyor. Ermeni diyasporası soykırım iddialarına dayalı kampanyalarla Türkiye düşmanlığını toplum kesimlerine aşılamaya çalışıyor. Biz başından beri aynı ilkeli duruşu sergiliyoruz. Ne diyoruz, bu büyük savaş yıllarında yaşanmış acılar olabilir bundan sadce Ermeniler etkilenmiş değildir. Tarihin en büyük Müslüman katliamları bu dönemde yaşandı. Ermenilerden zarar gören yüz binlerce Müslüman var. Hep seslendim bugün de sesleniyorum Eyy Ermenistan yönetimi, ey diyasporagelin buyrun bizim arşivlerimiz belgeler burada. Milyonu aşmış, tasnifi yapılmış belgemiz var. Senin ne kadar belgen var çıkar belgelerini. Bu belgeler üzerine çalışılsın. Ülkeleri dolaşıp biraz da para yedirmek suretiyle Türkiye'(nin aleyhine yapacağınız kampanyalardan birşey kazanamazsınız.

        'KİMSEYE VERİLEMEYCEK HESABIMIZ YOK'

        - Ermeni meselesinde amaç gerçeği bulmak değil oluşturulan algı üzerinden Türkiye'ye zarar vermektir. Sadece milletimizin son 100-150 yılda yaşadığı acıların peşine düşsek Ermeni iddialarından kat be kat fazlası ortaya çıkar.Bizim kimseye veremeyecek hesabımız yoktur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ