Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan “100. Yılında Birinci Dünya Savaşı Belgeleri” konulu serginin açılışına katıldı

        Umut TÜTÜNCÜ/HABERTÜRK

        Cumhurbaşkanı Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan, dün Milli Arşiv Sitesi’nde Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “100. Yılında Birinci Dünya Savaşı Belgeleri” konulu serginin açılışına katıldı. 43 ülkenin milli arşivinden derlenen 121 belge, fotoğraf ve haritanın yer aldığı sergiyi de gezen Erdoğan, şunları söyledi:

        TÜRKİYE İLK DEVLETİMİZ DEĞİL: Nesiller boyunca bu ülkenin ve bu milletin tarihinin 1923’te başladığı dikte edildi, zihinler bu şekilde sınırlandırıldı. Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulmuş olabilir. Ama bizim köklerimiz çok derinlere iniyor. Türkiye Cumhuriyeti bizim ilk değil, son devletimizdir.

        OSMANLI KUKLA DEĞİLDİ: Bugün birileri, ‘Çanakkale’de yedi düvele karşı savaştık’ cümlesine istihza ile yaklaşıyor. Aynı şekilde, ‘Biz yenilmedik. Almanlar yenildiği için yenik sayıldık’ tespitini de küçümsüyorlar. Hatta ‘Osmanlı Çanakkale’de kuklaydı’ diyecek kadar şuurunu kaybeden, Çanakkale’nin ifade ettiği anlamdan bihaber olanlar var. Çanakkale’de, Kafkasya’dan Galiçya’ya, Sina’dan Irak’a kadar pek çok cephede askerlerimiz, bayrağımızı kahramanca dalgalandırdı. Çanakkale ile birlikte gururla anmamız gereken bir diğer zaferimiz de Kut’ül Amare’dir.

        1. DÜNYA SAVAŞI SÜRÜYOR: 1.Dünya Savaşı’nın diğer adı da 1. Paylaşım Savaşı’dır. Petrolün, Akdeniz, Süveyş’in ticaret yollarının anahtarını elinde tutan Osmanlı’nın paylaşımıydı bu. Bugün Suriye’de, Irak’ta, Mısır’da, Libya’da aslında ne olduğunu ancak geçmişe bakarak anlayabiliriz. Bugün çok net bir şekilde görüyoruz ki 1. Dünya Savaşı aslında hâlâ sona ermiş değil.

        EY ERMENİ DİASPORASI: Biz 2015 yılını şanlı mücadelelerimizin, zaferlerimizin 100’üncü yıldönümü olarak kutlarken, birileri de bu yılı Türkiye karşıtlığının, Türkiye düşmanlığının bayrağı haline dönüştürmek istiyor. Ey Ermeni diasporası, ey Ermenistan yönetimi, gelin, buyurun bizim arşivlerimiz, belgeler burada. Senin ne kadar belgen var, çıkar belgelerini. Ülkeleri dolaşıp orada da biraz para yedirmek suretiyle, oralarda lobiler oluşturmak suretiyle, ahlaki olmayan yollara tevessül etmek suretiyle Türkiye’nin aleyhine yapacağınız kampanyalardan bir şey kazanamazsınız. Biz, sadece kendi milletimizin son 100-150 yılda yaşadığı acıların peşine düşsek, Ermeni iddialarından katbekat daha fazla söyleyecek sözümüz, soracak hesabımız çıkar.

        ‘Suçlu ile suçsuzun aynı kefeye konulduğu operasyonlarla aldatıldık’

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Maslak’taki Harp Akademileri Komutanlığı’nı ziyaret ederek, öğrenim gören kurmay subaylara bir konuşma yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tarihin her döneminde tehlikelerle karşı karşıya kaldığını anımsatan Erdoğan, yakın zamanda eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile subayların tutuklanmasının da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Erdoğan şunları söyledi:

        “Bu operasyonlarla şahsım başta olmak üzere, tüm ülke yanlış yönlendirildi, aldatıldı. Bu operasyonlarda suçluyla suçsuz, yalanla doğru aynı kefeye konuldu. Kurumlarımızın içinde örgütlenmiş, güçlü medya desteğiyle teçhiz edilmiş bir yapının, Türkiye’yi ele geçirmek için yürüttüğü bir kumpasa, bir darbe teşebbüsüne hep birlikte maruz kaldık. Samimiyetle ifade ediyorum, eski Genelkurmay Başkanı’mız başta olmak üzere, birlikte mesai sarf ettiğim için yakından tanıdığım pek çok komutanın tutuklanmasına şahsen gönlüm hiçbir zaman razı olmadı. Ama o zaman önümüze konan, ancak çoğunun sahte ve çarpıtılmış olduğu daha sonra ortaya çıkan belgeler, bilgiler karşısında, hukuka saygı gereği, yapacak bir şeyimiz kalmadı. Uzun süredir temkinle yaklaştığım, faaliyetlerini takibe aldığım bu yapı, biliyorsunuz, 17-25 Aralık 2013’te adeta Türkiye’ye topyekûn el koymaya yönelik bir teşebbüse girişti.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ