Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul Kazlıçeşme'deki Nevruz kutlamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdi

        Serkan AKKOÇ / Hayati ARIGAN / Beycan ÜÇKARDEŞ / Neşet DİŞKAYA / HT GAZETE

        Halkların Demokratik Partisi’nce (HDP) İstanbul’da düzenlenen Nevruz kutlamasının adresi Kazlıçeşme oldu. Binlerce kadın, erkek, çocuk, yaşlı, kutlamaların yapılacağı Kazlıçeşme’ye akın etti. Çoğunluğu yöresel kıyafet giyen kalabalık, Kürtçe müzikler eşliğinde halay çekip şarkılar söyledi. Öcalan pankartlarının açıldığı kutlamada; Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya gibi isimlerin posterleri de asıldı. Kazlıçeşme’de, Abdullah Öcalan’ın önceki gün Diyarbakır Nevruz’unda okunan mektubu Kürtçe ve Türkçe okundu. Mezopotamya Kültür Merkezi müzik grubunun verdiği konserin ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kalabalığa seslendi.

        ‘BİRLİK OLMA GÜNÜDÜR’

        Demirtaş, özetle şunları söyledi: “Uzun soluklu zorlu bir mücadelenin emekçileri olarak, Türkiye’de tarihin yeniden yazılmaya başlandığı; geleceğimizin, kaderimizin yeniden inşa edilmeye başlandığı bugünlerde artık Nevruz heyecanı ve coşkusuyla, bu gidişe de bir ‘Dur’ deyip ülkenin her bir köşesinde kendi istediğimiz şekilde bir yaşamı kurmak istiyorsak bunun yolu artık bellidir. Artık el ele vermek, omuz omuza direnmek, ezilenler olarak tek yürek olmak dışında hiçbir seçeneğimiz kalmadı. Bizi ezmeye çalışanlara karşı birlik ve tek yürek olma günüdür. Bu Nevruz; kimin barıştan, kimin çatışmadan yana olduğunu netleştirmiştir.

        Bu Nevruz, ülkede kimin demokrasi, özgürlük istediğini; kimin tekçiliğe, ırkçılığa, diktatörlüğe sarıldığını ispatlamış, netleştirmiş bir Nevruz’dur. Bakmayın öyle birilerinin her şeye karşı çıktığına... Bakmayın öyle ‘Türkiye benden sorulur, Türkiye’de tek adam benim’ diyenlere... Aldanmayın. Evet, sen teksin doğru... Ve yalnız, tek kalmaya devam edeceksin. Biz milyonlarız, sen tek başınasın. Burası doğru. Biz kadını, erkeği, Türk’ü, Kürt’ü, Alevi’si, Sünni’si ile Arap’ı, Çerkez’i ile, Ermeni’si ile elbette biz milyonlarız. Sen teksin ve yalnız olacaksın, giderek yalnız kalmaya devam edeceksin. Zannetme ki; bu dünya sana kalacak. Sultan Süleyman’a kalmadı, sana mı kalacak bu dünya?”

        ‘SAVAŞACAK HALİMİZ YOK’

        7 Haziran’ın geleceğin nasıl yaşayacağının belirleneceği gün olacağını ifade eden Demirtaş, “Sandıktan çıkacak sonuçlar, ülkenin barışına hizmet edecek. Ülkeyi yönetenler tahrik etmeye devam edecekler. ‘Demokrasiden yana, barıştan yana hiçbir adım atmayacağız’ diyorlar. Ülkeyi yönetenler barış istemiyor diye, savaşacak halimiz yok. Onlar istese de istemese de biz bu ülkede barışı sağlayacağız. Asla kan akıtılmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

        Selahattin Demirtaş, konuşmasında şunları kaydetti: “10 madde olmaz diyenler, anadil olmaz diyenler, siz isteseniz de istemeseniz de bu ülkede barış olacak. Siz o 10 maddeyi kabul etmediniz diye savaşı körükleyecek halimiz yok. Biz barışı sizin için yapmıyoruz, kusura bakmayın. Halklar için yapıyoruz, bu gençler için... Bu gençler, birbirini öldürmesin diye yapıyoruz. AKP’yi durdurabilecek tek güç olduğumuz için elbette bize saldıracaklar. Bütün bunlara karşı sabırlı olmamız lazım. Saldırılara karşı sükûnetle cevap vermemiz lazım. Provokasyon yapmak isteyenlere, kışkırtmalarla seçim sürecini sabote etmek isteyenlere asla prim vermeyin.”

        Demirtaş’ın ardından 20 yıl Almanya’da yaşadıktan sonra geçen hafta Türkiye’ye gelen Hozan Kawa sahne aldı. Kutlamaya katılanlar, yaklaşık 4 saat süren etkinliğin ardından olaysız şekilde dağıldı.

        4 YIL SONRA KORDON'DA

        İzmir’de, 4 yıl aradan sonra Kordon’da bulunan Gündoğdu Meydanı’nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde, “Abdullah Öcalan’a özgürlük Nevruz’u” ana temasıyla düzenlenen Nevruz kutlamasına, 30 bini aşkın kişi katıldı. Türkçe ve Kürtçe anonsların yapıldığı kutlamada, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Nevruz’la ilgili daha önce yaptığı konuşma, sinevizyonda gösterildi. Öcalan’ın konuşmasını sinevizyondan izleyen binlerce kişi dakikalarca alkışladı.

        İzmir’de Nevruz ateşini yakan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, “Bize giydirilmeye çalışılan deli gömleğini yırtacağız. Birileri bunu hazmedemiyor, çünkü onların fıtratında ırkçılık var, ayrımcılık var. Sayın Öcalan, adeta iğneyle kuyu kazarcasına, halklarımızın barışını örmek için mücadele ediyor” dedi.

        BARIŞ MESAJI VERİLDİ

        Mersin’de HDP tarafından düzenlenen Nevruz mitingine yaklaşık 25 binin üzerinde vatandaş katıldı. Tırmıltepe’de düzenlenen Nevruz kutlamalarında polis geniş güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar aranarak alana alındı. Sabahın erken saatlerinden itibaren toplanan kalabalık, yerel sanatçıların şarkıları eşliğinde halaylar çekip Abdullah Öcalan lehine ve barış içerikli sloganlar attı. Nevruz ateşini Mersin’de HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü protokol üyeleriyle birlikte yaktı. Daha sonra konuşan Kürkçü, hak ettikleri barış ve özgürlüğün eşliğinde yeni bir dönemece girdiklerini söyledi. Renkli görüntülere sahne olan mitinge katılanlar giydikleri yöresel kıyafetlerle selfie çekti.

        BAŞKENTTE ARBEDE YAŞANDI

        Ankara’da, dün sabah saatlerinden itibaren HDP, KESK, Halkevleri gibi çeşitli siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütlerinin üyeleri Sıhhıye Toros Sokak’ta toplandı. Gruplar, kortej oluşturarak mitingin yapılacağı Kolej Kavşağı’na doğru yürüyüşe geçti. Kürtçe pankartlar açan ve Kürtçe sloganlar atarak yürüyen grupla polis arasında arbede yaşandı. Bazı grup üyeleri, arama noktalarından geçerken üzerini aratmak istemedi. Başkentte Nevruz ateşini HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken yaktı. Davul-zurna eşliğinde gerçekleşen kutlamaların ardından gruplar olaysız dağıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ