Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ankara merkezli KPSS operasyonu başlatıldı

        Cemal DOĞAN/ANKARA

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı KPSS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturmanın şüphelilerinden 616'sının devlet memuru olarak çalıştığını bildirdi.

        Anayasaya Karşı İşlenen Suçlar Bürosundan Sorumlu Başsavcı Vekili Hüseyin Şahin ve KPSS soruşturmasını yürüten Yücel Erkman makamlarında soruşturma ile ilgili son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

        Gözaltındaki 2 kadının ise anne olmaları nedeniyle çocuklarının onlara ihtiyacı olduğu gerekçesiyle serbest bırakıldığı belirtildi. Gözaltında olan 61 kişi için ek süre alındığı ve sorgularının devam ettiği öğrenildi. Yurt dışında olan 10 kişinin ise kaçak olduğu söyleniyor.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasaya Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Başsavcı Vekili Hüseyin Şahin'in makamından yapılan açıklamada, soruşturmaya konu 2010'daki KPSS'de 100 ve üzeri net doğru yapan 3 bin 227 kişi bulunduğu hatırlatıldı ve bunlardan 616'sının halen devlet memuru olduğu belirtildi. Soruşturma savcısı Yücel Erkman ise, "Bunların hepsinin kopya çektiğini söylememiz mümkün değil. Araştırıyoruz" dedi.

        Öte yandan soruşturma savcısı Erkman'ı telefonla tehdit ettikleri belirlenen 3 kişi, polisin önceki gece adreslerine yaptığı operasyonla gözaltına alındı. Bunlardan N.Ö'nün Etimesgut'ta bir devlet okulunda öğretmen olduğu öğrenildi.

        1435 kişinin ‘paralel yapıyla’ ‘mali ve sosyal bağlantısı olduğu’nun tespit edildiğini açıklayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kişilerin devlet kurumlarına sızmaya çalıştığını iddia etti ve “Cumhuriyetimiz büyük tehlike altında” ifadesini kullandı.

        Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman’ın yürüttüğü Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) kopya soruşturmasında 82 şüpheli hakkında gözaltı ve yakalama kararı çıkarılmış, 14 ilde düzenlenen operasyon kapsamında 63 şüpheli gözaltına alınmıştı.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada isim vermeden bu kişilerin “paralel yapıyla” bağlantısı olduğu belirtilmişti. Açıklamada, “Cumhuriyetimiz büyük tehlikede” denilmişti.

        YURTDIŞINA KAÇTILAR

        Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman’ın talimatıyla harekete geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, dün sabah erken saatlerde 19 ilde önceden belirlenen adreslere eşzamanlı operasyon gerçekleştirdi. İstanbul, Eskişehir, Sivas, Sakarya, Samsun, Isparta, Bursa, Çorum ve Kayseri’nin de aralarında bulunduğu 19 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında aralarında 40 kamu görevlisinin de bulunduğu 63 kişi gözaltına alındı. Gözaltı listesinde, adaylara soruları önceden sızdırdıkları iddia edilen ÖSYM, Turgut Özal Üniversitesi ve Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği eski çalışanlarının da bulunduğu öğrenildi. Öğretmenlik yapan ve sınav sorularının bilgisayarına e-mail yoluyla geldiğini iddia eden B.S. ile Turgut Özal Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Y.H.Y. de listede yer alıyor. Öğretmen B.S.’nin yeni görev yeri Bursa’da gözaltına alındığı belirtilirken, B.S.’ye soruları e-mail’le attığı iddia edilen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği elemanlarından B.K. ve ÖSYM Test Araştırma biriminde uzman olarak görev yapan M.A. ile birlikte 10 ismin bir süre önce yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. 9 kişinin ise halen yurtiçinde arandığı kaydedildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmaya ilişkin 2 sayfalık yazılı açıklama yaptı.

        2010 KPSS’ye ilişkin “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak; resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, suç delillerini yok etme, görevi kötüye kullanma, yasaklanan bilgileri açıklama ve temin etme” suçlarından soruşturma yürütüldüğü anımsatıldı. Açıklamada, Anayasa’nın 1’inci maddesinde, “Türkiye Devleti bir Cumhuriyet’tir”, 2’nci maddesinde “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir”, 10’uncu maddesinde “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz” hükümlerinin yer aldığına işaret edildi.

        ‘BELLİ BİR YAPIYA MENSUP’

        Açıklamada, Cumhuriyet’in büyük bir tehdit altında olduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: “Bu soruşturmada, Cumhuriyetimizin büyük bir tehdit altında olduğu, belli bir yapıya mensup kişilerin verilen talimat ve telkinler ile devlet kurumlarına yerleşme ve sızma faaliyetine giriştikleri, örgütlü bir yapı kurarak birlikte hareket edip bu amaç doğrultusunda kamu kurumlarına yerleşmek için sınavdan önce hile ile haksız bir şekilde elde ettikleri soruları kullandıkları, atamalarda öncelik elde ettikleri ve aileleri göz önüne alındığında milyonlarca kişinin hakkının yendiği yönünde delillere ulaşılmıştır.” Anılan sınavın iptal edilmesi nedeniyle tekrarlanan ikinci sınava 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 adaydan 1174’ünün girmediği belirtilerek “2 bin 260 adayın telefonla irtibatlı oldukları ve 2 bin 39 adayın 10 ve üzeri işçi çalıştıran kurum ve şirketlerde kaydının bulunduğu tespit edilmiştir. Soruşturma kapsamında Genel Yetenek alanında 2009’da 60 sorudan 60’ını doğru cevaplayan kişi sayısı 6 olduğu halde, 2010 sınavında 60 sorudan 60’ını bin 28 kişinin doğru cevapladığı, Genel Yetenek ve Genel Kültür Alanı’nda sınav sorularının deneme sınavı adı altında ve doğru cevapları koyulaştırılmış olarak dağıtıldığı anlaşılmıştır. Genel Yetenek Alanı’nda yer alan 30 matematik sorusunu birçok adayın hiç işlem yapmadan veya çözüme yönelik işlem yapmadan doğru cevapladığı, matematikçi bilirkişiler ile ölçme ve değerlendirme uzmanı bilirkişilerin hazırladıkları rapordan anlaşılmıştır” denildi.

        ‘82 ŞÜPHELİ İÇİN GÖZALTI KARARI’

        Açıklamada, şöyle devam edildi: “MASAK’tan alınan rapor, SGK, Maliye, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiler doğrultusunda, ilk etapta gözaltı kararı verilen 82 şüpheli ile toplamda bin 435 şüphelinin kamuoyunca bilinen belirli bir yapıyla mali, sosyal ve ekonomik bağlarının olduğu tespit edilmiştir.”

        ‘ADAYLARIN HAKSIZLIĞA UĞRADIĞI ANLAŞILDI’

        Açıklamada, “Jandarma Kriminal Raporu, Emniyet Bilişim Uzmanlığı Raporu, YÖK Denetleme Kurulu Raporu, ÖSYM, TÜBİTAK, MASAK, YÖK, SGK, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiler, şüphelilerin ikrarları, müştekilerin beyanları, matematik ile ölçme ve değerlendirme uzmanı bilirkişilerin raporları, HTS analiz çalışması raporu ve Cumhuriyet Başsavcılığımızla toplanan tüm delillere göre, ilk etapta gözaltı kararı bulunan şüphelilerin kamuoyunda bilinen bir yapıyla doğrudan bağlantılarının olduğu ve bu kişilerin sınav sorularını sınavdan önce örgütlü bir şekilde ele geçirip dağıttıkları, bu suretle atamalarda diğer adaylara göre öncelik elde ederek, haksız ve hileli bir şekilde kamu kurumlarına memur olarak atandıkları ve bu nedenle de yüz binlerce adayın haksızlığa uğratıldığı anlaşılmıştır” bilgisine yer verildi.

        ŞİFRE: ‘FETİH SURESİ OKUYACAĞIZ’

        Soruların ham halinin dışarıdan sisteme müdahale olmaksızın ÖSYM’den flaş belleklerle sızdırıldığı öne sürüldü. Sızdırılan soruların “paralel yapı”nın” il sorumlularına önceden verildiği belirlendi. Sorular il sorumlularına ilk önce mail yoluyla ulaştırıldı, ancak bunun deşifre olmasıyla sorular elden iletildi. İddiaya göre, şüpheliler sınavdan önce “paralel yapı”ya yakınlığıyla bilinen bazı kişileri, “Bu gece Fetih Suresi’ni okuyacağız” diyerek kendilerine ait evlere toplantıya çağırdı, bu toplantıda kendi mensuplarıyla sınav sorularını paylaştı.

        SORULARI NET YAPAN 350 KİŞİDEN 70’İ KARI KOCA

        Soruşturmada, 10 Temmuz 2010’da ÖSYM tarafından yapılan KPSS’de, sınav sorularının sınavdan önce ele geçirildiği ve dağıtıldığı yönünde önemli delillere ulaşıldığı belirtilen açıklamada, “KPSS tarihinde daha önce hiçbir dönemde Eğitim Bilimleri alanında 120 sorunun 120’sini ve 119’unu doğru cevaplayan olmadığı halde, 2010 sınavında tam 350 kişinin 120 sorunun 120’sini de doğru cevapladığı görülmüştür. Bu 350 kişinin 70’inin karı koca, 23’ünün akraba, 52 adayın ise aynı adreste veya aynı apartman, site veya sokakta ikamet ettiği anlaşılmıştır” denildi. Aynı sınavda 423 kişinin 120 sorunun 119’unu doğru cevapladığı, 100 ve üzeri net doğru yapan kişi sayısının 3 bin 227 olduğu, bunlardan 637’sinin birinci derece akraba, 446’sının karı koca oldukları bilgisine ulaşıldığı kaydedildi. Bu kapsamda 980 adayın aynı adres, apartman, site veya sokakta ikamet ettiklerinin görüldüğü belirtildi.

        İŞTE O SINAV

        Kamu sektörüne memur ve işçi alımında kriter olarak değerlendirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı 2010’da kopya iddialarıyla gündeme geldi. İddialar 10-11 Temmuz 2010’da gerçekleştirilen ve 280 bin kişinin girdiği KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’nda 350 kişinin tüm soruları doğru cevapladığının anlaşılmasıyla ortaya atıldı. Daha önceki sınavlarda başarı gösteremeyen bazı adayların söz konusu sınavda soruları eksiksiz yanıtlaması ve karı koca olan 70 adayın tam puan alması 2010 KPSS ile ilgili şaibeleri güçlendiren bulgular oldu. Bunun üzerine soruların sızdırıldığı şüphesiyle soruşturma başlatıldı.

        SAMSUN VE SAKARYA'DA İKİ ÖĞRETMEN GÖZALTINDA

        Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğinin talimatıyla 2010 yılında yapılan KPSS'de usulsüzlük, soruların sızdırılması ve kopya iddialarıyla başlatılan soruşturma kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararının bulunduğu, bu kişilerden 61'i gözaltına alındığı öğrenildi.

        Operasyon kapsamında Bursa'da gözaltına alınan 2 kişi, Ankara'ya gönderildi.

        Soruşturma çerçevesindeSakarya'da 1 kişi gözaltına alındı. Serdivan ilçesindeki özel bir okulda öğretmenlik yapan C.U.emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara'ya gönderildi.

        Samsun'da da Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, Ankara merkezli operasyon kapsamında Bafra Milli Eğitim Müdürlüğünde memur olan G.B. (40) ile Havza'da öğretmenlik yapan H.A'yı (42) gözaltına aldı.

        Öte yandan operasyonda İzmir'de de iki kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ