Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hayatının anlatıldığı “Anadolu’nun Kemal’i” belgeselinin tanıtımında duygusal bir konuşma yaptı

        Serdar KULAKSIZ/GAZETE HABERTÜRK

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve hayatının anlatıldığı “Anadolu’nun Kemal’i” belgeselinin tanıtımında bir konuşma yaptı. Belgeselin, Anadolu’nun ücra bir köşesinden çıkan bir kişinin, 67 yıllık bir hayatın, 15-20 dakikalık bir öyküsü olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, öykünün içinde acılar, gözyaşı ve sevinçlerin de bulunduğunu ifade etti.

        'BABAMIN DİRENCİ BİZİ BUGÜNE TAŞIDI'

        Babasının okumak için gösterdiği direncin kendilerini bugüne taşıdığını dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

        Annem okuma bilmezdi. Büyük ablam da bilmez. Ama ben bu ülke için, Cumhuriyet için pırıl pırıl 3 çocuk yetiştirdim. Cumhuriyet’i Cumhuriyet yapan zaten bu eğitimdir. Çağdaş uygarlığın kapılarını açmasıdır. Eğer bugün buralara geldiysek, yurttaşların karşısına çıkıyorsak bunu Cumhuriyet’e borçluyuz. Ama bazılarımız var ki Cumhuriyet’in sayesinde bir yerlere gelmelerine karşın Cumhuriyet değerlerini öğrenemedi. İzlediğiniz belgesel her ne kadar benim adımı taşıyorsa da bu belgesel Anadolu’nun binlerce Kemal’inin belgeselidir.

        'PARDÖSÜM ÜNİVERSİTEDE OLDU'

        7 kardeşinden sadece kendisinin üniversiteye gittiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Babamın 7 çocuğuna birden ayakkabı aldığını bilmiyorum. Pardösüm üniversitede oldu. Bir derdimiz varsa annemize söylerdik. Mektup yazacağım, annem okuma-yazma bilmiyor. Babama yazıyorum. Mektubun altına sadece bir cümle yazdım. ‘Pardösüm olsa iyi olur’ diye” dedi. Ailesini anlattığı sırada sesi titreyen ve konuşmasına birkaç saniye ara veren CHP Lideri, gözyaşlarını tutamadı. Kılıçdaroğlu, hayatında önemli bir başarıyı gerçekleştirdiğini düşündüğünü belirterek, “Ama bu bireysel bir çaba. Ermenek’teki Recep Amca kara ayakkabı giyiyorsa bu dert hepimizin derdi olmak zorundadır. Ermenek’teki Recep Amca 21’inci yüzyılın Türkiye’sinde kara lastik giyiyorsa özellikle iktidardakilerin oturup düşünmesi lazım” ifadesini kullandı.

        BELGESELDE NELER VAR?

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hayatının anlatıldığı ‘Anadolu’nun Kemal’i’ belgeselinde, Tunceli’nin Nazimiye Köyü’nde doğan Kılıçdaroğlu’nun çocukluk yılları, yoksul aile hayatı, okul ve bürokrasi dönemi anlatılıyor. Kılıçdaroğlu’nun arkadaşlarıyla yapılan röportajlar da bulunuyor. CHP Lideri, çeşitli dönemlere ait fotoğraflarla yansıtılıyor. Kılıçdaroğlu, gösterimin ardından belgeselde yer alanlarla da bir araya geldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ