Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Germanwings yolcu uçağını kasten düşürdüğü belirtilen yardımcı pilotu Andreas Lubitz ile ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor.

        Kurthan DEMİR / HABERTÜRK

        Uzmanların bazıları Lubitz’in Ortadoğulu olsaydı ‘terörist mi’ diye araştırılacağını söylerken bazıları da siyasi geçmişinin bulunmamasının bu ihtimali bertaraf ettiği görüşünde

        İspanya'dan Almanya’ya giderken 144 yolcu ve 6 mürettabatla Fransız Alpleri’ne çakılan Germanwings yolcu uçağını kasten düşürdüğü belirtilen yardımcı pilotu Andreas Lubitz ile ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Pilotla ilgili sadece psikolojik rahatsızlıkları dile getirildi ancak terörist olma ihtimali hiç gündeme gelmedi. Amerikan merkezli ‘mic.com’ adlı internet sitesi Lubitz ile ilgili bir makale kaleme aldı. ‘‘Germanwings yardımcı pilotuna terörist dememek için herkes gerçekten çok uğraşıyor” başlığıyla yayınlanan yazı Avrupa’da da “Lubitz terörist mi?” tartışmasını gündeme getirdi. Biz de görüşlerine başvurduğumuz uzmanlara “Terör ihtimali neden sorgulanmadı?”, “Beyaz ve Hıristiyan Avrupalı terör eylemi yapamaz mı?” sorusunu yönelttik. İşte uzmanların görüşleri:

        ‘ORTADOĞULU OLSAYDI ARAŞTIRILIRDI’

        İletişim sosyoloğu Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver, pilotun uçağı düşürmesini bireysel bir eylem olarak nitenlendirdi ve şunları söyledi: “Terör eylemleri herhangi bir dava herhangi bir örgüt adına, bir ideal uğruna yapılıyor. Terörün siyasal bir yanı oluyor her zaman. Eylemi yapan Ortadoğulu olsaydı, terör örgütleriyle bağlantısı var mı diye araştırılırdı. Burada bir önyargı var ve bu önyargının temelleri de var. Pilotun terör eylemi yapıp yapmadığının çok üstünde durulmaması, eylemin çok net şekilde bireysel olduğunun anlaşılması ile doğru orantılı.”

        ‘İSLAMOFOBİ ÖRNEĞİ ETKİLİ OLDU’

        Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı ise “Bu eylemi yapan bir Müslüman olsaydı, kişisel sorunlarından ziyade, terör bağlantısının olup olmaması üzerine durulurdu” diyor. Nedenini ise büyük ölçüde İslamofobi ve daha önce yapılan saldırılara bağlayan Göle, “Bir Müslüman şiddet eylemi yaptığı zaman bunu direkt ideoloji ve terörle bağlantılı sunuyor. Avrupa’da bildiğimiz kitlesel ölüme sebep olan ilk eylem diyebiliriz bu olaya. Bu da basının kişisel sorunlar üzerinden haberi ele almasına sebep olmakta” dedi. Sosyolog- Siyaset Bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil ise konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Tanrı’nın 2 gücü vardır. Biri; hayat vermek, diğeri hayat almak. Bu ikisi arasında kalan dönem, insanın iradesine bırakılmıştır. Maalesef insanoğlu, Tanrı’nın bu hayat alma gücünü kullanabiliyor. Hayatında çok büyük bir şey yapamayan insanların başkalarını öldürerek Tanrısal bir güce erişmeleri insanlığın ilk zamanlarından beri karşılaşılan bir uygulama. Pilotun terörist olarak nitelenmemesinin sebebi daha önce bu şekilde nitelenen eylemciler gibi bir siyasal iddiada bulunmaması.” Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, pilot hakkında bütün bilgilerin toplandığını terörist olsaydı ortaya çıkacağını belirterek, “Müslüman teröristler söylüyorlar ne yaptıklarını. İkiz Kuleler saldırısında binlerce döküman vardı. Bu olayda hiçbir döküman yokken neye göre terörist denecek?” dedi.

        İKİNCİ KARAKUTU ARANIYOR

        Germanwings Havayolları’na ait uçağın enkazında arama çalışmaları devam ediyor. Enkazdaki çalışmalara katılanlardan 42 yaşındaki kurtarma görevlisi Bergretter Gregory, olayla ilgili daha fazla ipucu sağlayacağı öngörülen uçağın ikinci karakutusunu aradıklarını, ancak enkazın durumunun işlerini zorlaştırdığını ifade etti. Kazada hayatını kaybedenlerden şu ana kadar 80 kişinin DNA’sı ailelerden alınan örneklerle eşleşti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ