Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İETT’nin 1927’den 1992’ye kadar kullanılan otobüslerinden Renault Scemia, Bussing ve Leyland yeniden üretilerek dün İstanbul trafiğine çıktı

        Aslı ÖZTÜRK / HT GAZETE

        İlk Türk troleybüsü olan “Tosun” 2013 yılının sonlarına doğru 87 numaralı Edirnekapı-Taksim hattında sefere çıkmaya başlamıştı. Şehre sempati katan bu otobüs halk tarafından çok sevildi ve İETT nostaljik otobüslerin üretimine devam etme kararı aldı. Tosun’un ardından Renault Scemia, Bussing ve Leyland modelleri de üretildi. Öncelikle İETT Ulaşım Müzesi’nde sergilenen otobüsler dün ilk kez sefere çıkarak İstanbul halkıyla buluştu. Otobüsler dün itibarıyla her gün Tarihi Yarımada’da belirli aralıklarla sefere çıkacak. Biz de ilk seferini yapan Büssing’in içindeydik. TopkapıTaksim arasındaki rotada nostaljik bir yolculuk yaptık.

        YOLDA KALDI

        Topkapı’daki İETT Garajı’ndan 4 otobüs arka arkaya yola çıktık. Ancak tur aksiliklerle başladı. Renault Scemia otobüs daha garajdan çıkar çıkarmaz aküsünden kaynaklanan bir sebeple yolda kaldı. Rotamıza 3 otobüs devam ettik. Biz, Türkiye’ye ilk kez 1951 yılında gelen Bussing’in içindeydik. Sokaktaki insanların yoğun ilgisi ve meraklı bakışları altında yolculuğumuza devam ettik. 64 yıllık bir geçmişin içersinde, Türk Sanat Müziği dinleyerek yol alırken bir yandan son teknoloji telefonlarımızla fotoğraf çekip, sosyal medyada paylaşım yapmamız da oldukça manidardı.

        Otobüsümüz aslına uygun üretilmiş. Koltuklardan muavin bölümüne, pencerelerinden şoför mahaline kadar her şey 1951 üretimi otobüslerle aynı. Eklenen klima ve ses sistemi ise görüntüyü bozmuyor.

        Araçta muhtemelen izolasyon kaynaklı problemden dolayı içeriye çok ses geliyor, bu durum da yolculuğunuzun konforunu bir miktar düşürüyor. Yolcunun ineceğini belirtmek için basması gereken buton çalışmıyor ve maalesef orta kapı da açılmıyor. Fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen otobüsler özellikle orta yaş grubunun çok ilgisini çekiyor. Binenler “Gençliğimize döndük, anılarımız canlandı” diyerek otobüslerin kendilerini mutlu ettiklerini söylüyor. otobüslerle ilk yolculuğu yaptı.

        Nostaljik araçların güzergâhları ise şöyle:

        Nostaljik araçların hat ve sefer saati ilk etapta şu şekilde olacak:

        Renault: 61B Beyazıt-Taksim hattında 09.30 Beyazıt’tan hareketle, Beyazıt-Laleli Unkapanı-Şişhane-Taksim güzergâhında.

        Bussing: 87 Topkapı Edirnekapı-Taksim hattında 09.05 Topkapı Suriçi’nden hareketle, Edirnekapı-Fatih-UnkapanıŞişhane-Taksim güzergâhında.

        Leyland: 35 Kocamustafapaşa Eminönü hattında 09.30 Kocamustafapaşa’dan hareketle, Cerrahpaşa-Yusufpaşa-UnkapanıEminönü güzergâhında hizmet verecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ