Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Karslılar Papa'yı Kars'a davet etti

        Tacettin DURMUŞ / KARS

        Asıl soykırımın öncelikli olarak Ermenistan'a sınır olan Kars ve çevresinde yaşadığına dikkat çeken Kars'taki birçok sivil toplum örgütünün temsilcisi Papa'yı 25 Nisan'da Kars'a davet ettiler.

        Kars ve çevresinde Ermenilerin mezalimine uğramış Türkler'e ait 80 civarında açılmamış toplu mezarın olduğuna da dikkat çeken STK temsilcileri, bu mezalimlerin yaşandığı yerlerden biri olan Ulu Camii'de konu ile ilgili olarak basın açıklamasında bulunarak Papa'yı tehcirin 100. yılı olan 24 Nisan'ın ertesi günü 25 Nisan'da Kars'a gelmesi çağrısında bulundular.

        STK'lar adına açıklamada bulunan Türkiye Yardımseverler Derneği Kars Şube Başkanı Yasin Aşkın Yıldırım, 1878'de başlayan ve 40 yıl süren Rus işgali sırasında Ermenilerin Kars'ın bir çok yerinde olduğu gibi Ulu Cami'de Kars'ın ileri gelenlerinden 280 kişiyi diri diri yakarak katlettiklerini söyledi. Caminin duvarlarında ve minberinde bulunan kan izlerini de gösteren Yıldırım, 20 yüzyılın soykırımlarını Türkler'in yapmadığını belirtti. Katliamın gerçek izlerinin Ulu Cami'nin duvarlarında olduğu gibi birçok yerde mevcut olduğunu sözlerine ekleyen Yıldırım, ayrıca Ulu Cami'de Ermeniler tarafından katledilen Karslılar için 25 Nisan'da Mevlid-i Şerif okutacaklarını da belirterek Papa ile birlikte dünyanın ve ülkemizin çeşitli basın kuruluşlarını da davet etti.

        "ALLAH, PAPA'YA HİDAYET NASİP ETSİN"

        Kars Valisi Günay Özdemir de gazetecilere yaptığı açıklamada Papa'nın iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek "Allah Papa'ya hidayet nasip etsin" dedi. Dünyada kutsal mekanların yakılmasının hiçbir dinde yeri olmadığına da vurgu yapan Vali Özdemir, "100 yıl önce bu kutsal mekanda 300'e yakın Kars'ın önde geleni Ermeniler tarafından yakılarak katledilmiştir. 100. yıl münasebetiyle Kars'taki bütün sivil toplum örgütlerimiz, Kars halkı ile beraber burada şehitlerine 25 Nisan'da mevlit okutacaklar. Biz de valilik olarak halkımızın ve sivil toplum örgütlerinin yapmış olduğu bu faaliyeti destekliyoruz. Gerçekten kutsal mekanların yakılmasının hiçbir dinde yeri yoktur. Hiçbir dinde suçsuz insanların öldürülmesi yoktur. Gelsinler ve görsünler. Buradaki mevlitlerimize, dini törenlerimize katılsınlar. Biz hiç kimsenin kötülüğünü istemiyoruz. Bizim amacımız bütün insanların barış ve huzur içerisinde yaşamasıdır. Rabbim herkese ve bu konuda da özellikle Papa'ya hidayet nasip etsin" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ