Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim İşverenler gençlerde hangi özellikleri arıyor? İşte CEO'lardan iş bulma rehberi! Pervin Kaplan yazı dizisi...

        Pervin KAPLAN / YAZI DİZİSİ / HT GAZETE

        Şirketler işe alacakları gençleri seçerken üniversite yıllarını nasıl geçirdiklerine de bakıyor. Öğrenci kulüplerindeki çalışmalar önemseniyor. Birlikte çalışacakları gençlerin proje üretmesini, sorun çıktığında çözüm bulmasını ve takımla birlikte uyum içinde çalışmasını da bekliyorlar...

        AĞAOĞLU ŞIRKETLER GRUBU CEO’SU HASAN RAHVALI

        Firmaların işe alacakları gençlerden beklentisini sadece iyi bir okuldan mezun olup verilen işi iyi yapması oluşturmuyor. Onlar şirketlerine farklılık getirecek projeler üreten, sorgulayan, sorun çıktığında çözüm üretebilecek gençler arıyor. Sorumluluk sahibi olması, takım çalışmalarına yatkınlığı ve liderlik özelliği taşıması da en çok aranan nitelikler arasında yer alıyor.

        Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı da işte bu niteliklere vurgu yaparak birlikte çalışacakları gençlerde aradıkları özellikleri ve gençlere tavsiyelerini şöyle sıralıyor:

        TAKIM ÇALIŞMASINA YATKINLIK: Saygın ve köklü geçmişe sahip bir üniversiteden mezun olmasını önemsiyoruz. Akademik başarı yani not tek başına belirleyici değil. En çok aradığımız özellik takım çalışmasına yatkınlık. Bu yüzden öğrencilik döneminde çeşitli aktivite gruplarında etkin olarak görev alan, sosyal yönlerini geliştiren gençleri tercih ediyoruz.

        ÇOK DİL BİLMEK: Günümüzde İngilizce olmazsa olmazlar arasında genel kabul gördü. Eğer mütercim olarak kullanmayacaksak çok dil bilmeyi olmazsa olmazlar arasında sayma eğiliminde değiliz.

        EMPATİ YETENEĞİNE BAKIYORUZ: Sosyal sorumluluk projelerinde yer almalarını empati yeteneklerini geliştirdiği için çok önemsiyoruz. Bu adaylar iş hayatında uyumlu bir takım oyuncusu olarak tercih ediliyor.

        FARKLI KÜLTÜR ZENGİNLEŞTİRİR: ERASMUS programları sayesinde öğrenciler değişik bir toplumu tanıma fırsatı buluyor. Farklı kültürlerle tanışıp iç içe yaşıyorlar. Bu programlara katılmasını hayata bakışını farklılaştırdığı ve zenginleştirdiği için önemsiyoruz.

        GÖNÜLLÜ STAJ TERCİH NEDENİ: Zorunlu staj dışındaki staj, mesleği benimsediğinin en büyük göstergesi. Bu özellik tercih nedeni.

        CV’DE EN NEFRET EDİLEN ÖZELLİK: CV’lerle ilgili tavsiyem var. Tüm bilgilerinizi eksiksiz verin. Eğitimleri, sertifika programlarını, staj ve deneyimleri, sorumluluklarınızı yazın. Ama dikkat. Referans ile gelen adayların CV’lerinde sadece ad, soyad ve referansı veren kişinin adı soyadı yazılı oluyor. Referansın CV yerine kullanılmasından, ‘Referansım benim CV’mdir’ mantığından kurumlar nefret eder.

        HAYALİMDEKİ GENÇ: Sorgulayan, proje geliştiren, sorunları görüp tespit eden ve çözümü de öneren gençlerle çalışmak isteriz. Sürekli olumsuzlukları ortaya çıkaran kişilerin ne kendilerine ne bulundukları iş ortamına faydası olur.

        ŞİRKET VAKALARINI İNCELEYİN: İşletmelerde yaşanan vakaların analiz edildiği metinleri okuyun.

        KENDİ PROJENİZİ ÜRETEBİLİRSİNİZ: Eğitim kadar proje geliştirmek de önemli. Örneğin bir gıda mühendisi maaşlı bir iş arıyorsa gıda üreticisi firmalara başvuracaktır. Bir başka seçeneği ise sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak örneğin ambalaj ya da hijyenle ilgili proje geliştirmek. Yani müteşebbis yönünü ortaya koyabilir. Bugün girişimci olmak eskiye nazaran daha kolay. Ülkenin en ücra köşesindeki çiftçi bile bir web sitesi yaparak ülkenin dört bir tarafına ürettiği organik gıdayı satabilir. Bir gıda mühendisi bunu düşünüp neden organize edemesin? Hazır, maaşlı iş bulmak işin kolay tarafı.

        VODAFONE TÜRKIYE CEO’SU GÖKHAN ÖĞÜT

        "ÖĞRENCİ KULÜPLERİ YÖNETİM BECERİLERİNİ GELİŞTİRİR"

        Bugün iş dünyası işe alırken adayların üniversite yıllarını nasıl geçirdiklerini de dikkate alıyor. Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt gençlere öğrenci kulüplerinin önemini ve tavsiyelerini şöyle anlatıyor:

        ÜNİVERSİTE YILLARINA BAKIYORUZ: Eğitim hayatı, iş deneyimi, yabancı dil gibi özellikler önemini koruyor ama adayların üniversite döneminde ne kadar sosyal ve aktif oldukları artık işe alımlarda ayrıştırıcı bir kriter olarak öne çıkıyor.

        BÜTÇEYİ ÖĞRENİYORLAR: Üniversite kulüplerinde aktif görev almış olması da özellikle yönetim becerileri konusunda fark yaratan bir kriter olarak öne çıkıyor. Çünkü bütçe, yönetim, hedef ve vizyon belirleme, ekip kurmayı öğreniyorsuruz.

        SOSYAL SORUMLULUK: Bu projelere gönüllü katılmak artı puan.

        SPORLA İŞ DÜNYASI BENZER: Sporda ve iş dünyasında başarının kodları birbirine çok benzer. Sporun sağladığı en önemli katkılardan biri disiplin ve hedefe ulaşacağına dair kendine olan sağlam inanç duygusu. İş dünyasında da başarının anahtarı; doğru hedefi belirlemek, bunun için doğru yol haritası oluşturmak ve odağı kaybetmemek. Özellikle liderliği pekiştirdiği, disiplini geliştirdiği için takım sporlarını çok önemsiyouz.

        YURTDIŞINDA EĞİTİM: Eğitiminizin bir bölümünü yurtdışında yapmak için şartlarınızı zorlayın; burs, öğrenci değişimi gibi fırsatları takip edin. Bu hem vizyon kazanma hem de farklı ortamlara kolayca uyum sağlama konusunda önemli kazanımlar sağlıyor.

        YABANCI DİL MUTLAKA ARANIYOR: İyi derecede İngilizce her adayda olmasını beklediğimiz bir özellik. Staj yapılmasını da önemsiyoruz.

        EKİP ÇALIŞMASINI BİLMELİ: Gençlerin ekip çalışmasına ve değişime açık, yenilikçi kişiler olmalarını bekliyoruz, kişilik özelliklerini önemsiyoruz. Hız, güven ve sadelik konusunda örnek davranışlar gösteren, hırslı, rekabetçi, olgun, yenilikçi, müşteri odaklı, öğrenmeye açık ve yüksek enerjili arkadaşlarla çalışmak istiyoruz.

        YENİLİKLERE AÇIK OLMALI: Yeniliklere açık olmak ve hızlı karar alabilmek de genç yeteneklerde aradığımız olmazsa olmaz bir kural. ‘Ben’ değil ‘Biz’ duygusunun güçlü olması, takım ruhuna, birlikte başarmaya inanmak şart.

        DİJİTAL DÜNYAYA YAKINLIK: Adayların dijital dünyaya olan yakınlıkları bizim için önemli. Günümüzün modern iletişim platformlarında aktif olarak yer almasını değerli buluyoruz.

        TEKNOSA GENEL MÜDÜRÜ BÜLENT GÜRCAN

        "DÜNYADAKİ GELİŞMELERİ TAKİP EDİN"

        ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI: ERASMUS gibi bir deneyim yaşamak, kişiye farklı kültürleri tanıma, değişime uyum sağlama, esneklik, farklılıkları kabul etme ve saygı duyma gibi birçok alanda gelişim olanağı sağlıyor. Yabancı dil bilgisi özellikle yöneticilik pozisyonunda önemli.

        GÖNÜLLÜ STAJLAR: Henüz öğrenciyken kariyer planlaması doğrultusunda staj yapılması artı puan. Özgeçmişlerde de stajlar, sertifikalar, projeler, yabancı dil, donanım, yazılım ya da programlama bilgileri dikkate alınıyor.

        DEĞİŞİME AÇIK OLUN: Değişime açık, farklı kültürlere ve işleyişlere hızla adapte olabilen, dünyadaki gelişmelere hâkim, iletişimi kuvvetli ve kendini yabancı dilde de iyi ifade eden kişiler, uluslararası boyutu olan işlerde daha etkili oluyor.

        ÜNİVERSİTE YILLARI: ilgilendikleri meslekler hakkında ayrıntılı bilgi edinmelerini, çalışmak istedikleri şirket veya alanlarda staj yapmalarını ve dijital dünyanın sunduğu imkânlarla kendi iş alanlarındaki grupları, platformları takip etmelerini öneririm. Üniversitelerde, iş dünyası ile sinerjisi yüksek kulüpler var. Onlara ve etkinliklerine katılın. En güzel ve doğru iş, sevilen iştir. Çünkü bir işe başlarken sadece bir kariyer seçimi değil, hayat tarzı, kişisel ve sosyal gelişim, dünyaya entegrasyon gibi birçok konuda da seçim yaparız.

        YANILTICI CV HAZIRLAMAYIN: Bir CV’nin kolay anlaşılabilir olması gerek. Çok uzun olmamalı. Farklı özelliklerini ön plana çıkarabilecek ve pozisyon için aranan niteliklere sahip olduğunu gösterebilecek şekilde hazırlanmalı. Eksik ya da yanıltıcı bilgi koymayın. İlanlara dikkat edin, kendinizle ilgili pozisyona başvurun. Ayrıntılara boğmayın. Başvurulan firmaya özgü bir ön yazı paylaşmak çok önemli. Özellikle staj deneyimlerinden, okul projelerinden bahsedince diğer CV’ler arasından sıyrılırsınız. Sosyal hayatından kısaca bahsetmeleri, kişilikler hakkında ipucu verir. İlgi duydukları alanda dijital ortamlarda teknolojiyi etkin kullanmak da etkili oluyor.

        HAYALİMDEKİ GENÇ: Farklı ve fark yaratan işler yapmaya istekli, yeniliklere ve iletişime açık ve değişime ayak uydurabilen, üretken, paylaşımcı, pozitif, enerjik, güler yüzlü, iletişimi ve insan ilişkileri güçlü, takım çalışmasına inanan, teknolojiyi yakından takip eden ve çalışkan gençleri bekliyoruz.

        INDEX GRUP CEO’SU EROL BİLECİK

        "DEĞİŞİM PROGRAMINA KATILMAK, CESARETİNİ GÖSTERİR"

        Sosyal kulüplerde etkin görev, gönüllü projelerde çalışmak, staj yapmak. Bunlar hep işverenlerin gençlerde aradıkları özellikler. Dikkat edilen bir başka nokta da ERASMUS gibi öğrenci değişim programlarına katılmak. Indeks Grup CEO’su Erol Bilecik, “Bir öğrencinin ERASMUS programına katılması önemli. Çünkü bu tür programlar, kişinin öğrencilik hayatında eğitimden daha fazlasını almak istediğini, yurtdışına tek başına gitme ve bambaşka bir kültüre adapte olma konusunda yeterli cesarete sahip olduğunu gösteriyor” diyor. İşte Bilecik’in gençlere tavsiyeleri:

        KİŞİLİĞİ DE ÜNİVERSİTESİ KADAR ÖNEMLİ: Üniversitesi kadar enerjisi, heyecanı ve kendini ifade etme biçimi de önemli. Burslu öğrenciler için pozitif bir ayrımcılık yapıyoruz ama tek kriterimiz burs değil. İyi bir İngilizce de bilsinler.

        PROJE LİDERLİĞİ GÖSTERİR: Sosyal sorumluluk projelerinde yer almak ya da liderlik kabiliyetleri gerektiren öğrenci kulüplerinde çalışmak, önemli kriterler.

        SPOR ÖNEMLİ: Takım sporlarında kaptanlık yapanlara ve takımı yöneten bir pozisyona sahip olanlara daha olumlu bakıyoruz. Staj da önemli. Özellikle mühendisler 3 dönem staj yapmalı.

        YORUCU CV’LER: Kişinin kendini ifade etmekte zorlanması ve doğru kelimeleri seçememesi, akademik bilgilerin gerektiğinden daha ayrıntılı verilmesi hata. Bu tür CV’lere ‘yorucu CV’ diyoruz.

        HAYALİMDEKİ GENÇ: Liderlik özelliklerine sahip, becerilerini geliştiren, çalışma ve ilgi alanları hakkında heyecanlı, istekli, soru soran ve kendini anlatabilen gençlerle çalışmak isterim.

        YAZ TATİLİNİZİ 3’E BÖLÜN: Yaz tatilinizi 3’e bölün. İlkinde eğlenin, ikincisinde staj yapın, üçüncüsünde bir mentor ile fikir alışverişi yapın.

        YARIN: HAVAYOLU, TURİZM, OTOMOTİV VE PERAKENDE SEKTÖRÜ HANGİ GENÇLERİ İSTİYOR?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ