Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ‘Dersim kazısı’nda kemikler bulundu

        Kadir MERKİ/ HABERTÜRK

        Cumhuriyet savcısı, bilirkişi ve aile bireylerinin de hazır bulunduğu kazıda, kemikler çıkmaya başladı. 77 yıl sonra Dersim askeri harekâtında öldürülenlerin gömüldüğü bir toplu mezara ilk kez kazma vurulmuş oldu.

        Baran ve Canan ailelerinin iddiasına göre, 14 Ağustos 1938 tarihinde Tunceli’nin Hozat İlçesi Karabakır Köyü Seka Sure mevkiindeki askeri harekât sırasında her iki aileden aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 24 kişi kapatıldıkları samanlıkta ateşe verilerek yakıldı. Baran Ailesi 2014 yılında bölgede bir anıtmezar yapmak için çalışmalara başlayınca toprak altından kemikler çıktı. Bunun üzerine hukuki mücadele başlatan aile üyeleri, iki kez görevsizlik verilmesine rağmen pes etmedi. Sonunda davayı gören Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi, mezarların açılması yönünde karar aldı.

        Hozat İlçesi Karabakır Köyü Seka Sure mevkiinde bulunan toplu mezar, dün Cumhuriyet Savcısı Hasan Toy, bilirkişiler, ailenin avukatı ve yakınlarının da katılımıyla açıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede başlatılan kazı çalışmasında alandan çıkan kemikler tek tek fotoğraflanarak koruma altına alındı. Bulunan kemikler daha sonra DNA testi için Adli Tıp Kurumu’na gönderilecek. Kazının birkaç gün daha sürmesi bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ