Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Gazeteciler de 'barışın dili'nden yana

        Kürt sorununun çözümü için atılması gereken acil adımları öneren, "savaşın değil, barışın dilini konuşalım" diyen bildirinin imzacıları dün şimdiye kadar yapılan toplantıların sonuçlarını aktarmak amacıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi.

        Aralarında Hasan Cemal, Ferai Tınç ve Altan Öymen'in de yer aldığı gazeteciler şiddetin yaygınlaştığını belirtti, diyalog ortamının şiddetin son bulmasından geçtiğine dikkat çektiler. Cemal "şiddetin siyaset aracı olarak kullanılmasından vazgeçmek gerekiyor", Tınç "tabuları kırmak önemli", Öymen "seçim barajı çözülmeli" dedi.

        bianet'in görüştüğü Ümit Fırat da, bugüne kadar yaptıkları toplantıları açıklama ihtiyacı duyduklarını söyledi, bir sonraki hedeflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç'la görüşmek olduğunu vurguladı.

        Öymen: Diyarbakır'ın Filistinleşmesini mi göreceğiz?

        Radikal Gazetesi yazarı Altan Öymen, şiddetin yalnızca savaşmak olmadığını belirtti, Kürt sorunun güçlüklerle karşılaşmasının başlıca nedenlerinden birinin insanların birbirlerini tanımaması olduğunu dile getirdi. Baraj sorunun çözümünün önemine işaret eden Öymen, seçim kanununda temel aksaklıkların çözümlenmesi gerektiğini belirtti.

        Öymen yoksulluğun önemli bir sorun olduğunu söyledi, "Diyarbakır'ın Filistinleşmesini mi göreceğiz? Böyle bir Türkiye istiyor muyuz?" diye sordu.

        Cemal: Biz medya olarak yaşananları yansıtamadık

        Milliyet Gazetesi yazarı Hasan Cemal, medyanın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini, "Biz medya olarak yaşananları yansıtamadık" sözleriyle aktardı. Kendisinin de genel yayın yönetmenliği yaptığı dönemi bu eleştiriye katan Cemal, yansıtamamanın nedeninin sadece devlet olmadığını, zihinsel engellerin de var olduğunu belirtti.

        Cemal, "Şiddetin siyaset aracı olarak kullanılmasından vazgeçmek gerekiyor. Silahlar toprağa gömülünce barışın diline çok daha kolay ulaşılacağını biliyoruz ama sorunu tavuk mu yumurta mı hikayesine döndürmemek gerekiyor" dedi.

        Hürriyet Gazetesi yazarı Ferai Tınç, diyalogun öneminin altını çizerek, insanların sorunları kendi uzağında gördüğünü, "çatışma yaşanan, iç savaşların yaşandığı bölgelerde insanlar hep aynı şeyi söylüyorlar; olmayacak sanıyorduk, birden oldu diyorlar" sözleriyle özetledi.

        Ekinci: Sessizlik barış demek değildir

        Toplantıda konuşan Kürt siyasetçi Dr. Tarık Ziya Ekinci, toplumda asıl önemli sorunun yayılan şiddet olduğunu söyledi, şiddet sürdükçe barışın kurulamayacağına işaret etti.

        "Sessizlik barış demek değildir" diyen Ekinci, medyanın devletin bu şiddeti ortadan kalkmasını sağlayacak önlemler alması gerektiğini kaydetti.

        Yönetmen Melek Taylan "silahlar en sonunda her yerde kadına yöneliyor" dedi; şiddetin gündelik hayatta giderek evcilleştirildiğini ve normalleştirildiğini söyledi. Kadınların ve gençlerin siyasete girmesinin önemine işaret eden Taylan, sorunların etnik kökenlerle yansıtılmasını yanlış bulduğunu açıkladı.

        Tukan: Bu ülkenin vatandaşı olduğumu hissetmek istiyorum

        Dr. Ümit Kardaş, siyasetin sorunu tartışmadığını, tanımlamadığını açıkladı, siyasal alanın giderek daraldığına dikkat çekti. Kardaş önemli olanın silahların gömülmesini beklemeden tartışmak olduğunu vurguladı.

        Rojbin Tukan da gazetecilerin çok büyük bir değiştirme gücü olduğunu açıkladı, "her dakika her saniye bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyorum. İnsanlar bomba haline geldi, insanlar için umut yok, yarın yok. Ben bu ülkenin vatandaşı olduğumu hissetmek istiyorum" dedi.

        Fırat: Kendimizi açıklama ihtiyacı duyduk

        Bildiriyi hazırlayan isimlerden Ümit Fırat, metnin oluşmasının ardından kendilerini ifade etme ihtiyacı duyduklarını söyledi. bildiriyi oluşturmaya başladıkları süreçte, Kürtlerle Türkler arasında linç kültürünün lanse edildiğini hatırlatan Fırat, bu ortamda uzlaşma kültürünün geliştirilebileceğini düşündüklerini kaydetti.

        Fırat, "Devasa sorunları çözme amacı taşımıyoruz ama umutsuz insanlara umudu hatırlatmak istedik" dedi. Bir araya gelip yaptıkları beş altı toplantının sonucunu artık açıklama ihtiyacı duyduklarını ifade eden Fırat, bir sonraki hedeflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç'la görüşmek olduğunu söyledi. Fırat iki taraf arasındaki gerginliği azaltmak istediklerini kaydetti.

        Toplantıya, Adem Avcıkıran, Büşra Ersanlı, Fuat Keyman, Gencay Gürsoy, Fuat Keyman, Hakan Tahmaz, Mebuse Tekay, Melek Ulagay Taylan, Muhsin Kızılkaya, Osman Kavala, Oya Baydar, Rojbin Tugan, Tarık Ziya Ekinci, Ümit Fırat, Ümit Kardaş, Yusuf Alataş; gazetecilerden Meral Tamer, Serpil Yılmaz, Nadire Mater, Belma Akçura, Sefa Kaplan, Gürkan Zengin, Ergun Babahan, Abdülhamit Bilici, Nevval Sevindi ve Mete Çubukçu katıldı.

        BİA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ