Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Mustafa Şentop: HDP'nin barajı aşması mümkün değil

        Ak Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ak Parti İstanbul adayı Mustafa Şentop, Habertürk TV'de Veyis Ateş'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. HDP'nin barajı aşıp aşmayacağıyla ilgili soruya, "Spekülasyon yapılıyor, rasyonel olarak mümkün değil" dedi.

        AK PARTİ ADAY LİSTESİ

        UFAK TEFEK SİTEMLER OLDU: Ak Parti'ye gönül verenlerin ufak tefek sitemleri oldu. Konuya teşkilatın bakışı var, anket yapıyoruz. Bir de Ankara'nın, genel merkezin bakışı var. Listede teşkilat ağırlığı olduğunu söyleyebilirim.

        DIŞARIDAN BAKANLIK OLUR MU?

        ENGEL YOK, ATAMA MÜMKÜN: Bu dönemde de buna engel yok. Dışarıdan bakan olarak atama formülü mümkün.

        ÇÖZÜM SÜRECİ'NİN BEYANNAMEYE EKLENMESİ

        METİN OLARAK HAZIRDI AMA VAKİT SORUNU YAŞANDI: (Alevi meselesi ve çözüm süresi beyannameye neden önce eklenmedi) Kasım ayından itibaren beyanname üzerinde çalışan ekipler oluşturuldu. Sürekli üzerinde çalışılan metin... Yoğunluktan bir türlü gözden geçirme konusunda vakit sorunu yaşandı Akşam geç saatlere kadar üzerinde çalışıldı. Ondan dolayı eksikler vardı. Metin olarak hazırdı, içindekiler bölümünde de eksikler vardı. Bu tamamen tesadüf...

        ÇÖZÜM SÜRECİ

        KÜRT VATANDAŞLAR MEMNUN: (Çözüm süreci ne durumda, seçime kadar durduruldu mu?) Farklı kesimlere değişik tepkiler alabiliyorsunuz. Türk milliyetçiliği daha fazla olan kesimler bu konuda fazla yüz veridğim gibi şeyler söylüyor. Kürt kökenli vatandaşların memnuniyeti var.

        KÖYLÜLER TEHDİT EDİLİYOR: Şehirlerde HDP'ye destek veren yapıların baskısı oluyor. Bir köy tehdit ediliyor, 'Buradan başka partiye oyçıkarsa şunu kaçırırız bunu yakarız gibi... Bunu tespit edebilmek mümkün.

        HDP'NİN BARAJI AŞMASI

        SPEKÜLASYON YAPILIYOR MÜMKÜNATI YOK: (HDP barajı aşarsa AK Parti'nin B planı var mı?) HDP'nin barajı aşması için oyunu yüzde 80 artırması lazım. Bu konuda bir spekülasyon yapılıyor. Resyonel olarak baktığınızda bunun mümkünatı yok. Varsayalım aştı... Buradaki hesap da yanlış yapılıyor. Barajı aşarsa 40 milletvekili çıkaracak, zaten şu an 30 vekili var. Yani parlamentodaki tablo çok değişmeyecek.

        CHP İLE MHP KOALİSYONU

        İHTİMAL SIFIR: Türkiye'de koalisyon ihtimali 7 Haziran'da sıfır... Bu yüzden buna göre bir B planına da ihtiyaç yok.

        CHP'NİN SEÇİM BEYANNAMESİ

        KILIÇDAROĞLU DÖRT İŞLEMDEN FAZLASINI BİLMİYOR:CHP beyannamesi üzerinde değerlendirmeler yaptık. Biz Türkiye'yi 7 Haziran'dan sonra da yöneteceğiz dolayısıyla söz verdik mi yapmak zorundayız. Ama bu manada sözleri yapmayı düşünmeyen, imkanı bulunmayan biri varsa o her sözü verebilir. Bu vaatlerini yerine getireceğim diye hareket ediyorsa doğru düzgün hesap yapacak. Hesap uzmanı ama dört işlemi biliyor daha fazlasını değil.

        VAATLERİN EN AZ YÜZDE 50'Sİ BİZİM UYGULADIĞIMIZ ŞEYLER: Bu beyannamede asgari yüzde 50 civarında ortaya attıkları vaatler şu anda Türkiye'de uygulanan şeyler. Daha önce isimleri değiştirilen yerlerle ilgili eski isimlerin iade edileceğine dair vaate bulunuyor. Biz kanun çıkardık zaten olmuş şey. Farkında değiller çünkü seçimden sonra hiç sahaya inmemişler. Milletin ne yaptığından haberleri yok.

        BAŞBAKAN'IN 1915 AÇIKLAMASI

        ÖZÜR ANLAMINA GELMİYOR: Birinci dünya savaşı sırasında bölgede yaşanan olaylarla ilgili bir tarihi tespit üzerinde bir açıklamadır. Bir özür dileme anlamında bir şey değil. Yaşanan olaylarla ilgili bir üzüntü ifadesi her zaman olabilir.

        ANAYASA MAHKEMESİ'NE BİREYSEL BAŞVURU

        AYM DE BOĞULMUŞ DURUMDA: (Bu konuda geri adım mı atılacak?) Bireysel başvurunun bir mantığı var. İptal davasında bir kanunun anayasaya uygunluğunu değerlendiriyorsunuz. Bireysel ise bir kişinin şahsi yararı üzerine kurulu. Bireysel başvuruyla iptal davasının arasında bakış farkı var. Bunun üzerinde yeni yapılandırma olabilir. Bunu düşünmek lazım. Uygulamada AYM de çok boğulmuş durumda. Burada kurduğumuz sistem doğruydu başlangıçta. Mahkeme o agresif tutumunu sürdürerek diğer mahkemelerin alanına giren konulara da mühadale etmeye başladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ