Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Paralel yapı soruşturmasında tahliye yolu açan hakim Metin Özçelik çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, Mustafa Başer adliyeye gitmedi

        FEVZİ ÇAKIR /Hayati ARIGAN-Gökay USANMAZ

        İstanbul'daki paralel yapı operasyonu kapsamında tutuklanan şüphelilere tahliye yolu açan ve kısa bir süre önce HSYK tarafından açığa alınan İstanbul 29. Asliye Ceza Hakimi Metin Özçelik çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.Hakkında yakalama kararı bulunan32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer'in henüzadliyeye gitmediği öğrenildi.

        Hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelikiçin gözaltı kararı HSYK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa'nın talebi üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilmişti. Ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Başer ve Özçelik'i, "örgüt üyesi" oldukları iddiasıyla tutuklanmaları talebiyle Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk etmişti.Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, eski İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'in tutuklanmasına karar verdi.Mustafa Başer'in ise adliyeye henüz gitmediği öğrenildi.

        HAKİM ÖZÇELİK: TELEFONLA ARANDIM YOLDAYIM

        Hakim Metin Özçelik'e karar bir terör polisi tarafından telefonla aranılarak tebliğ edildi. Hakim Özçelik, daha sonra Bakırköy Adliyesi'ne gitti. Özçelik, kendisini telefonla arayan HABERTÜRK muhabirine "Bir terör polisi telefonla arayarak Bakırköy Başsavcıvekili İdris Kurt'un benimle görüşmek istediğini söyledi. Ben de adliyeye gidiyorum" dedi. Kendisinin halen hakim olduğunu bu nedenle ağır cezalık suçlar ve suçüstü dışında hakkında gözaltı kararı verilemeyeceğini de bildirdi. Hakim Mustafa Başer ise kendisine herhangi bir tebliğ yapılmadığını, evinde olduğunu söyledi.

        Hakim Mustafa Başer, Twitter' hesabından şu mesajları paylaştı:

        BASIN ODASINDA VEDA POLEMİĞİ: BURAYI BOŞALTIN

        Paralel yapı iddialarına yönelik olarak yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan 63 şüpheli hakkında yaşanan tahliye krizinin ardından HSYK tarafından açığa alınan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik, dün Çağlayan'daki Adalet Sarayı Binası'nda bulunan basın odasına geldi. Hakim Özçelik'in basın mensuplarıyla sohbet ettiği sırada İdari İşlerden Sorumlu Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı, beraberinde polisler ile odaya geldi. Bölükbaşı'nın "Burayı boşaltın, burada basın açıklaması olmaz" sözleri üzerine gazeteciler "Biz sohbet ediyoruz" yanıtını verdi. Başsavcıvekili, daha sonra Hakim Özçelik'in de dışarı çıkmasını istedi. Gazetecilerin "Sohbet ediyoruz. Kamera veya fotoğraf makinesiyle çekim yapmıyoruz" sözlerine üzerine Başsavcıvekili Bölükbaşı, basın bildirisi dağıtıldığı yönünde bilgi geldiğini bildirdi. Ardından da Hakim Özçelik'e "Hakim bey lütfen dışarda dağıtır mısınız ne dağıtıyorsanız" dedi. Özçelik, "Tamam çıkıyorum" yanıtını verdikten sonra çantasından çıkardığı basın açıklamasını gazetecilere dağıttı.Başsavcıvekili Bölükbaşı basın odasından ayrılırken Hakim Özçelik "Kararlarım tamamen hukukidir. Türkiye'de yaşananlar uzun süre sürdürülebilir bir durum değil. Türkiye'ye hukuk geri geldiğinde, şu an bu kararları verenler arkasında durabilecek mi? Umarım onlarda hukuki olarak kararlarını savunabilirler. Bu az önceki olay bile Türkiye'nin şu andaki geldiği durumu gösteriyor" yorumunda bulundu. Özçelik, daha sonra gazetecilerle tek tek tokalaşarak veda etti.

        İŞTE BUGÜNE KADAR YAŞANANLAR

        Paralel yapı iddialarına yönelik olarak yürütülen soruşturmalar kapsamında Temmuz 2014'de başlayan ve arka arkaya yapılan operayonlarda tutuklanan emniyet görevlileri ve Karaca'nın avukatları, tutuklama kararı veren ve yapılan itirazları değerlendiren 10 ayrı Sulh Ceza Hakimi ile ilgili reddi hakim talebinde bulundu. Şüpheli avukatları, reddi hakim taleplerini o gün nöbetçi İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne yaptı.

        SAVCILIK DOSYALARI GÖNDERMEDİ

        29.Asliye Çeza Mahkemesi hakimi Metin Özçelik, reddi hakim talebini değerlendireceğini belirterek soruşturmayı yürüten savcılıktan dosyaları istedi. Bu talep üzerine savcılık, bu talebi değerlendirme yetkisinin bulunmadığını belirterek dosyaları İstanbul 29, Asliye Ceza Mahkemesi'ne göndermedi. 29 Asliye Ceza Mahkemesi,reddi hakim talebini avukatların yaptığı talep ve verdikleri dosyalar üzerinden kabul etti. İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi, tahliye taleplerinin değerlendirilmesi için dosyayı İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

        TAHLİYE ETTİ

        İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Mustafa Başer de tahliye taleplerini kabul ederek Hidayet Karaca, Yurt Atayün, Yakup Saygılı'nın da aralarında bulunduğu 75 şüpheli hakkında tahliye karar verdi.

        "YETKİSİ YOK"

        İstanbul 29 Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen 10 ayrı Sulh Ceza Hakimliği ile ilgili reddi hakim kararının usulsüz olduğunu belirten İstanbul 10. Sulh Cez Hakimliği asliye ceza mahkemesinin yetkisi olmadığını halde verdiği reddi hakim kararının usulsüz ve yasaya uygun olmadığını gerekçesiyle "Yok" hükmünde olduğunu yönünde karar verdi. 10. Sulh Ceza Hakimliği, tutuklama ve itirazları değerlendirme yetkisinin Sulh Ceza Hakimliğinde olduğunu belirtti.

        TAHLİYE EDİLMEDİLER

        Yaşanan bu gelişmeler üzerine verilen kararların yok hükmünde olduğu belirtilerek haklarında tahliye kararı verilen 63 şüpheli tahliye edilmedi. HSYK tarafından yaşanılan olaylarla ilgili olarak İstanbul Adalet Sarayı'na iki başmüfettiş görevlendirildi. Müfettişlerin hazırladığı ön rapor HSYK gönderildi. HSYK 2. Dairesi tarafından yapılan toplantıda iki hakimin açığa alınmasına karar verildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ