Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı HSYK'dan 4 savcı ve 1 hakim hakkında meslekten ihraç kararı

        Fevzi ÇAKIR / ANKARA

        Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, kısa süre önce açığa aldığı 17-25 Aralık soruşturmalarını başlatan savcılar Zekariya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç'i meslekten ihraç etti.Daire, 25 Aralık soruşturması şüphelilerinin mal varlıklarına el konulması kararına imza atan Hakim Süleyman Karaçöl'ün de ihraç edilmesini kararlaştırdı.

        HSYK kararı 2'ye karşı 5 oyla aldı. Kararın gerekçesinde, 5 ismin "Kusurlu, uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzuna ve saygınlığına zarar verdikleri" belirtildi. 5 ismin bu karara itiraz hakları bunuyor. İtirazları Danıştay karara bağlayacak.

        HSYK 2. DAİRE BAŞKANI MEHMET YILMAZ'DAN AÇIKLAMA

        HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz yaptığı açıklamada, "Kurul'daki arkadaşlarımızın hepsi onurlu hukuk insanlarıdır. Kararları herkes kendi vicdani kanaatlerine göre vermiştir. Hiçbirisinin hiç kimseden etkilenmesi söz konusu değildir."dedi.

        İHRAÇ YOLUNU AÇAN EYLEMLER

        5 ismin ihracına yol açan eylemler şöyle:

        ZEKERİYA ÖZ:

        -17-21 Ekim 2013’te eski Başsavcı Vekili Ali Güngör ile ailece Dubai’ye tatile gitmek, 20 bin 259 dolarlık faturayı Ali Ağaoğlu’na ödetmek.

        -İmara aykırı bir otel ve kafe sahipleri için Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’den ricacı olmak, yapılmayınca Demir’e soruşturma açmak.

        -Kendisine bağlı savcıların yürüttüğü soruşturmalarla ilgili başsavcıya bilgi vermemek.

        -İzinli ve raporlu olduğu dönemlerde yurtdışında olduğu halde, ‘Göreve başladım’ diye bildirimde bulunmak.

        CELAL KARA:

        -Soruşturmaya ilişkin delilleri toplamadan, ‘kuvvetli suç şüphesi’ni göstererek şüphelilerle ortak oldukları şirketlerin mal varlığına el konulmasını istemek.

        -CMK 135. madde uyarınca tanıklıktan çekinebilecek kişilerin dinlenmesi yasak olduğu halde, Rıza Zarrab ile eşi Ebru Gündeş ve Muammer Güler ile oğlu Barış Güler arasındaki konuşmaları dinletmek.

        -Başsavcıya bilgi vermemek.

        -Soruşturmaları UYAP’a kaydetmemek.

        MEHMET YÜZGEÇ:

        -Başka bir savcı tarafından bir yıl önce başlatılan ve ‘örgüt bulunmadığı’ gerekçesiyle kendisine gönderilen soruşturma evrakını 15 gün gibi kısa bir sürede inceleyip, 17 Aralık 2013’te operasyon yapmak, kolluk kuvvetinin inisiyatifiyle hareket etmek.

        -Başsavcıya bilgi vermemek.

        MUAMMER AKKAŞ:

        -Polis fezlekesi ve telefon dinlemeleri dışında, bilgi ve belge temin etmeden, ihale dosyaları getirtilmeden ve bilirkişi raporları aldırılmadan gözaltı kararı istemek.

        -Soruşturma dosyasını incelemeden ve eksiklikleri gidermeden, CMK 128. maddedeki şartların oluşmadığını dikkate almadan şüphelilerin mal varlıklarına el konulması talebinde bulunmak.

        -Telefon dinlemeleri için yasal süreler dolduğu halde mahkeme kararı olmaksızın dinleme yapılmasına imkân sağlamak.

        -Dinleme kararlarının uzatılması taleplerini nöbetçi hâkimler yerine, nöbetçi olmayan hâkimlerden almak.

        -Başsavcıya bilgi vermemek.

        -Soruşturmanın gizliliğine riayet etmemek, belgeleri basına sızdırmak.

        -İzinsiz adliye önünde basına bildiri dağıtmak. Soruşturmayı UYAP’a kaydetmemek.

        SÜLEYMAN KARAÇÖL:

        -25 Aralık soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen şüphelilerin mal varlıklarına “somut delil bulunmaksızın” tedbir konulmasına karar vermek.

        HANGİ SORUŞTURMALARI YÜRÜTTÜLER?

        ZEKERİYA ÖZ: 2004’te İstanbul Cumhuriyet Savcısı oldu. El Kaide üyesi El Sakka hakkında müebbet hapis istemiyle dava açtı. 12 Haziran 2007’de Ümraniye’de bir gecekonduda 27 el bombasının bulunması ile başlayan Ergenekon soruşturmasını yöneten savcılar arasındaydı. Öz daha sonra soruşturmadan alınarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atandı. 17 Aralık soruşturmasının kordinatör başsavcı vekiliydi.

        MUAMMER AKKAŞ: Eski özel yetkili savcı Muammer Akkaş, Sabancı ve Hrant Dink suikastları gibi soruşturmalara imza attı. Akkaş’ın Koç Holding ve Hrant Dink suikastına ilişkin soruşturmaları sürüncemede bıraktığı iddia edildi. 25 Aralık soruşturmasını başlatan savcıydı.

        CELAL KARA: 2007’den beri İstanbul’da görev yapıyordu. Mavi Çarşı yangını, DHKP-C, TİKKO gibi örgüt davalarına baktı. Bir dönem İstanbul’daki Askeri Casusluk Davası’nın duruşma savcısı olarak da görev yaptı. 17 Aralık soruşturmasına imza attı.

        MEHMET YÜZGEÇ: 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcılardan biriydi. n SÜLEYMAN KARAÇÖL: Hâkim Karaçöl, 25 Aralık soruşturması şüphelilerinin mal varlıklarına el konulmasına karar vermişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ