Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yeni Meclis ve yeni hükümeti bekleyen takvim

        Saliha ÇOLAK/ANKARA

        TBMM Genel Kurulu, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçimin kesin sonuçlarını açıklamasından sonraki 5. gün toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek.

        Ardından hükümet kurma görevinin verilmesi, hükümet programının görüşülmesi ile güvenoylamasını içeren ve en geç Ramazan Bayramı’na kadar sürmesi beklenen bir siyasi takvim işleyecek. Bugünden itibaren, mazbatasını alan vekiller, TBMM’ye gidip kayıt masalarında işlemlerini yaptırabilecek. Seçime güçlü itirazların olmadığı yerlerde seçim kurulları milletvekillerine mazbatalarını vermeye başlayacağı için, TBMM’de bu vekillerin başvuruları kabul edilecek.

        İLK İŞ PARMAK İZİ

        25. dönem milletvekilleri TBMM’de kurulan kayıt masalarına başvuruda bulunacak. Vekiller, Genel Kurul’daki oylama ve yoklama sisteminde kullanılacak parmak izlerini verecek, TBMM albümü için fotoğraf çektirecek. Meclis Genel Kurulu, seçimin kesin sonuçları YSK tarafından açıklandıktan 5 gün sonra, milletvekillerinin yemin töreni için kendiliğinden toplanacak. Daha önceki seçimlerde YSK’nın kesin sonuçları seçimden sonra 7 ile 10 gün arasında açıkladığı göz önünde bulundurulduğunda, 7 Haziran seçiminin kesin sonuçlarının 14-17 Haziran günleri arasında duyurulması bekleniyor. Bu durumda, Meclis’in yemin töreni için 19-22 Haziran günleri arasında toplanabileceği öngörülüyor.

        BAYKAL YÖNETECEK

        Meclis’i 25. dönemin ilk oturumunda en yaşlı üye yönetecek. Aday listelerine göre bu görevin CHP’nin eski genel başkanı Deniz Baykal’a düşmesi bekleniyor. 1938 doğumlu olan Baykal, 1973 yılında 35 yaşındayken ilk kez milletvekili olarak girdiği Meclis’i, 42 yıl sonra en yaşlı üye olarak yönetmiş olacak. TBMM yeminin ardından, Meclis Başkanı adaylarının başvurularını yapmaları için çalışmalarına 5 gün ara verecek. Tahminlere göre 25-27 Haziran tarihleri arasında bu süre sona erecek ve başkanlık seçimine geçilecek. Başkanın bu tarihten itibaren 5 gün içinde seçilmesi gerekiyor. Böylece yeni Meclis Başkanı, en geç 30 Haziran ile 2 Temmuz arasında seçilmiş olacak.

        YEMİN SONRASI GÖREV

        Cumhurbaşkanı , hükümeti kurma görevini ancak milletvekili olan bir kişiye verebildiğinden, bunun için Meclis’teki yemin töreninin tamamlanması gerekiyor. Kurulacak 63. Hükümet’in Bakanlar Kurulu listesi Genel Kurul’da okunacak. Bakanlar Kurulu Meclis’e sunulduktan sonra, Başbakan hükümet programını en geç 1 hafta içinde Meclis’te okuyacak. Bundan 2 tam gün sonra program üzerinde görüşmeler, 1 tam gün sonra da güvenoylaması yapılacak. Hızlı bir takvimin işlemesi halinde temmuzun ilk haftasında ya da Ramazan Bayramı’na kadar hükümet kurma çalışmalarının sona ereceği ve hükümetin işbaşı yapacağı öngörülüyor. Ancak gecikmeler yaşanması halinde süreç temmuz ayı sonuna da uzayabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ