Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Suça eğilimli gençlere ‘faydalı birey’ eğitimi

        Aslı ÖZTÜRK / HT GAZETE

        Geçtiğimiz günlerde tamamlanan “Aydınlık Gelecek ve Gençler İçin Adalet” isimli proje kapsamında 3.000’den fazla suç potansiyeli olan, 50 kadar cezaevinde olan ve 20 kadar da suç işlemiş ve okullarda eğitimlerine devam eden gence eğitim verildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteklediği projenin koordinatörlüğünü ise Istanbul Medeniyet Üniversitesi üstlendi. Üsküdar Belediyesi ile Kadıköy Ilçe Emniyet Müdürlüğü’nün de katkı sağladığı çalışmalar tam 15 ay sürdü. Eğitimler önceden belirlenen 3 ilçedeki liselerde verildi.

        Liseler seçilirken ise ilçe milli eğitim ve emniyet tarafından elde edilen veriler kullanıldı. Okullar eğitim gören öğrencilerin suça yatkınlık oranlarına göre belirlendi. Eğitimler neticesinde gençlerin suçtan uzaklaştırılarak topluma kazandırılması amaçlandı.

        CEZAEVİNDEKİ GENÇLERE EĞİTİM

        Eğitimler iki bölüm halinde gerçekleşti. Ilk bölümde genel olarak, topluma faydalı bir birey nasıl ve neden olunmalı, gönüllülük ve insanların gönüllülük neticesinde elde edeceği kazanımlar işlendi. Gençlere iletişim alanında uzman profesörler tarafından eğitimler verildi. Eğitimlerin ikinci bölümünde ise titiz bir çalışma gerçekleştirildi. Isim isim analiz yapıldı ve çocukların geçmişte işlediği ya da meğil ettiği suçlar göz önünde bulunduruldu. Bu kapsamda her 20 kişilik eğitim grubunun içerisine 2 veya 3 suça karışmış genç yerleştirildi. Böylece suç potansiyeli görülen ve suç işlemiş gençler birbirlerinin durumundan haberdar olmadan aynı yerde eğitim aldı. Bu kişilere ilk olarak liselerde verilen eğitimlerden daha detaylı olarak; Temel Farkındalık Eğitimleri, Diksiyon ve Hitabet, Finansal Okuryazarlık ve Farkındalık, Sivil Toplum, Gönüllülük ve Türkiye’deki Sivil Toplum Çalışmaları, Sosyal Sorumluluk, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Bireysel Sosyal Sorumluluk, Genç Hak ve Sorumlulukları alt başlıklarıyla eğitimler verildi. Eğitimlerin son bölümünde ise her biri suç işlemiş ve cezaevlerinde olan gençlere eğitim verildi.

        ‘2 aylık sürede yüzde 30 oranında farklılık gördük’

        Projenin koordinatörü İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Özkan eğitimlerin öğrencilerin üzerindeki etkisini şöyle anlatıyor: “Gençler, fikirlerinin dinlendiğini ve önemsendiğini gördükçe, saygı ve dinleme seviyeleri de artıyor. Bu durumda sürekli yalan ve sözlerin tutulamadığı bir dünyada yaşayan gençlere önce güven aşılayabilmek adına, her hafta maddi değeri olmayan ancak onlar için manen önemli şeyler verildi. Özellikle her şeyi ret eden gençler, basta umursamaz görünürken daha sonra, sözel olmayan ve kendilerini çizerek ifade edebildikleri etkinliklerde, müzik ile sohbet ortamı sağlandığında konsantre şekilde hareket edebildiler.

        Liselerde bu durum daha net gözüktü. Zorbalığa uğrayan gençler, kendilerini daha güçlü hissetti, daha dik durup, yüksek sesle konuşmaya başladı. Sözünün sonunu getirememe konusunda ise 2 aylık sürede yüzde 30’luk bir farklılık gözlenmiştir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ