Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Liderler arasında bir tek MHP Genel Başkanı Bahçeli koalisyon görüşmeleri tecrübesine sahip

        Murat GÜRGEN/HABERTÜRK

        Türkiye 16 yıl aradan sonra koalisyon hükümetiyle yönetilmeye hazırlanırken, TBMM’de bu dönem yer alan milletvekillerinin çok büyük bölümü koalisyon görüşmelerine ilk kez tanık olacak. Liderler arasında ise bir tek MHP Genel Başkanı Bahçeli koalisyon görüşmeleri tecrübesine sahip

        TBMM’nin 25. Yasama Dönemi çalışmaları, milletvekillerinin önceki gün yemin etmesiyle başladı. 30 Haziran ve 1 Temmuz’da TBMM Başkanlığı seçim turları gerçekleştirilecek. Meclis Başkanı’nın seçilmesi ve Başkanlık Divanı’nın oluşmasıyla, Anayasa’nın yeni hükümetin kurulması için öngördüğü 45 günlük süre de başlayacak.

        ERDOĞAN GÖREVLENDİRECEK

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni hükümeti kurma görevini, seçimlerden birinci çıkan AK Parti’nin lideri Ahmet Davutoğlu’na gelecek hafta ortalarında vermesi bekleniyor. 45 günlük süre içerisinde koalisyon ya da azınlık hükümeti kurulursa, kabine listesi Cumhurbaşkanı’na sunulacak. Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından Bakanlar Kurulu görevine başlayacak. Hükümet programı en geç 1 hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından TBMM’de okunacak ve güvenoyuna sunulacak. Güvenoyu görüşmeleri, programın okunmasından 2 tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden 1 tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak.

        SEÇİM İHTİMALİ

        Eğer hükümet kurma görevi iade edilirse, Cumhurbaşkanı bu kez bir başka milletvekilini hükümet kurmakla görevlendirecek. Eğer 45 günlük sürede hükümet kurulamazsa ya da kurulan hükümet güvenoyu alamazsa, Cumhurbaşkanı TBMM Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Bu durumda kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından 3 ay sonra yeniden seçime gidilmesi gerekiyor.

        ÇOĞU İÇİN ‘İLK’

        AK Parti’nin üç dönemdir tek başına iktidarda bulunması ve parti bünyesinde “üç dönem” kuralının uygulanması dolayısıyla, kıdemli milletvekillerinin büyük bölümü bu dönem TBMM’de yer almıyor. CHP de 7 Haziran’da milletvekili kadrosunu büyük ölçüde yeniledi. Bu nedenle parlamentoda koalisyon görüşmelerini tecrübe etmiş milletvekili sayısı son derece az. Bu isimlerin bir bölümü ise koalisyon tecrübelerini daha önce farklı partilerde yaşadı.

        İŞTE O İSİMLER

        Önceki koalisyon hükümetleri kurulduğu dönemlerde TBMM’de bulunan isimler şöyle:

        MHP: Devlet Bahçeli, Murat Beşesgioğlu, Oktay Vural, Koray Aydın, Meral Akşener, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Zeki Çakan, Şefkat Çetin, Ali Uzunırmak

        CHP: Deniz Baykal, Zekeriya Temizel, Erdoğan Toprak, Mehmet Fatih Atay, Mehmet Bekaroğlu, İlhan Kesici, Fikri Sağlar

        AK Parti: Ahmet İyimaya, Seyit Eyyüpoğlu

        HDP: Leyla Zana, Dengir Mir Mehmet Fırat

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ