Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ‘Sanığın gizli tanığa soru soramaması hak ihlali’

        Fevzi ÇAKIR / ANKARA

        Anayasa Mahkemesi (AYM), başta Ergenekon olmak üzere kamuoyunun yakından takip ettiği kritik davalarda tartışma konusu olan ‘gizli tanık’ müessesesi hakkında önemli bir karara imza attı.

        Yüksek Mahkeme, sanığın, aleyhine tanıklık yapan gizli tanığa soru soramamasını adil yargılanma hakkının ihlali saydı. Baran K., Van’da 2011’de “terör örgütü üyesi olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek ve terör örgütünün propagandasını yapmak” suçlamalarından tutuklandı.

        Van Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında bir gizli tanığın ifadesine başvurdu. Mahkeme, Baran K.’yı mahkûm etti. Karar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce de onandı. Baran K. isnat edilen suçlara ilişkin tek delilin gizli tanık ifadeleri olduğunu ve bu gizli tanığa soru soramadığını belirterek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

        Yüksek Mahkeme, gizli tanığa soru sorma imkânı verilmemesi nedeniyle sanığın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Kararda, “Olayın tek tanığı olması ve sadece bu tanığın ifadesine dayanılarak hüküm kurulması halinde tanığın duruşmada sanık tarafından sorgulanması gerektiği” belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ