Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yargıtay Ethem Sarısülük davasını usulden bozdu

        HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Daire bozma gerekçesi olarak, Cumhuriyet Savcısı tarafından da ifadeleri alınan ve beyanları hükme de esas teşkil eden 22 tanığın mahkemece dinlenmesine karar verilmesine rağmen vazgeçilerek bu yönde bir ara karar verilmemesi ile, Sarısülük'ün ölümüne ilişkin görüntülerin detaylı bilirkişi incelemesine tabi tutulmadan ve mahkemece nerede ve ne izlendiği tutanaklardan da anlaşılmayacak şekilde izlenerek hüküm verilmesini gösterdi. Ahmet Şahbaz'ın tahliye talebi ise reddedildi.

        Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla Ankara'da yapılan gösteride Sarısülük, kafasına isabet eden polis kurşunuyla hayatını kaybetmişti. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem'i vuran polis memuru Ahmet Şahbaz'a, "Olası kastla adam öldürmek" suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verdi.

        USÜLDEN BOZMA

        Kararın temyiz edilmesi üzerine dava dosyası Yargıtay 1. Ceza Dairesi'ne gönderilmişti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi dosyayı ilk olarak esasa girmeksizin usulden inceledi ve yerel mahkemenin kararının usülden bozulmasına karar verdi.

        TANIKLAR DİNLENMEDİ

        Daire bozma gerekçesinde Cumhuriyet Savcısınca da ifadeleri alınan ve beyanları verilen hükme ve gerekçesine de esas olan 22 tanığın yargılama sırasında dinlenmeleri yönünde ara karar alınmasına rağmen dinlenmemesi ve dinlenmemeleri yönünde de bir ara karar alınmayarak Ceza Muhakemesi Kanunu'na aykırı davranılmasını gösterdi.

        GÖRÜNTÜLER GEREKTİĞİ GİBİ İNCELENMEDİD

        Dairenin diğer bozma gerekçesinde ise olayla ilgili tüm görüntülerin mahkemece huzurda izlenmesi, taraflarca edinilen bilirkişi raporları incelenmesi ve bu hususta bir tutanak düzenlenmesi, görüntülerin bir kanaat oluşturmaya yeterli olmadığı düşünüldüğünde ise bu işte kendisini geliştirmiş üniversitelerin ilgili bölümleri veya TRT gibi uzman kişilere mensup bilirkişilere verilerek görüntü kalitesinin iyileştirilmesinden sonra tarafların da bulunduğu bir oturumda izlenerek sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerektiği belirtildi. Gerekçede buna uyulmayarak mahkeme heyetince nerede izlendiği ve içeriği tutanaklardan anlaşılmayan görüntülerin hükme esas alınarak Ceza Muhakemesi Kanunu'na aykırı davranıldığı bildirildi.

        Bu karar sonrası Sarısülük dosyası yeniden Ankara 6. AĞır Ceza Mahkemesi'nde ele alınacak. Mahkeme Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin bozma kararı uyarınca usulü eksiklikleri gidererek, yeniden hüküm tesis edecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ