Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Boğaz’da paralel deniz ulaşımına vatandaştan ‘evet’

        HABERTÜRK GAZETE

        Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç’in Habertürk’e verdiği röportajda gündeme getirdiği, İstanbul Boğazı’nda paralel deniz yolu ulaşımıyla ilgili İstanbullulara düşüncelerini sorduk. Büyük çoğunluk deniz ulaşımına ‘evet’ diyor.

        İstanbul’da deniz ulaşımı deyince akla sadece iki yaka arasındaki geçiş geliyor. Oysa İstanbul’un bir ucundan diğer ucuna deniz yoluyla gidebilmek ve dolayısıyla da trafiği alt edebilmek mümkün. Tabii bu ancak ‘paralel deniz yolu ulaşımı’ ile sağlanabilir. Mesela Sarıyer’den çıkan bir vapur Avrupa yakasının kıyı şeridi boyunca belli bir rota dahilinde gidebilir.

        VERİMLİ BİR TEKNE MODELİYLE

        Mümkün Paralel deniz ulaşımı konusu belirli aralıklarla gündeme geliyor. Cuma günü Esra Boğazlıyan’ın Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç ile yaptığı röportajın önemli alt başlıklarından biri de denizde paralel ulaşımın sağlanıp sağlanamayacağı yönündeydi. Genç, konuyla ilgili olarak “Gemilerin hızı 12 mil civarında, uğraklı olursa ortalama 10 km’ye düşüyor. İnsanlar ortalama 10 km’yi trafikte yakalayınca zaten denizi tercih etmiyor. Öncelikle bu mantaliteyi oluşturmak lazım. Verimli bir tekne tipiyle on beş dakikada bir çevrimli sefer yapsak tarife bilincine ihtiyacınız kalmaz. Çingene vapurunu modern bir şekle sokup ringe çevirmek lazım” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

        Biz de İstanbul halkının konuyla ilgili düşüncesini öğrenmek için yola çıktık. Kabataş ve Kadıköy iskelelerinde, deniz ulaşımını kullanan kişilerle konuştuk. Aralarında bunu mantıksız bulup metro isteyenler de vardı, “Yeter ki deniz ulaşımı olsun, gerekirse yüzerim” diyenler de...

        Belfe Karabacak

        KENTİN İHTİYACI VAR’

        Deniz yolunu sadece Adalar’a giderken kullanıyorum. Bakırköy iskelesinden biniyorum. Şahsi olarak ihtiyaç duymuyorum fakat şehir olarak deniz yolu kullanımının artmasına ihtiyacımız var.

        Ömer Ertin

        "Minibüs gibi bir sitem gerek"

        Gürbüz Tekin: Sarıyer Maden’de oturuyorum. Emekliyim, bu yüzden çok işim düşmez benim karaya da denize de... Enine, boyuna, çapraz ne şekilde olabiliyorsa olmalı bu deniz ulaşımı. Buraya koca gemiler değil, minibüs gibi bir sistem gerekiyor. Sarıyer’den kalkacak Silivri’ye kadar gidecek.

        ‘METROYU TERCİH EDERİM’

        Bakırköy’den Anadolu yakasına gitmek için haftanın beş günü deniz ulaşımını kullanıyordum. Ancak sonra Marmaray açıldı. Arabayla Marmaray’ın başlangıç istasyonuna gidip karşıya onunla geçiyorum. Deniz ulaşımındansa metroyu tercih ederim. Hem daha hızlı hem seferleri daha sık oluyor. Hava durumundan etkilenmiyor. Bence vapur tartışmaları fazla romantik. Burası metropol, dünyanın büyük şehirlerinin hepsinde deniz mi var? Adamlar şehri yeraltından örümcek ağı gibi örmüş, sorun kalmamış.

        Açelya Alkan

        ‘DENİZ, HER ZAMAN DAHA MANTIKLI’

        Beşiktaş’tan Üsküdar’a geçmek için haftada en az 3-4 kez vapura biniyorum. Eğer İstanbul’da paralel deniz yolu ulaşımı olursa trafikte kalmaktansa onu kullanmayı tercih ederim. Sürekli gidip geldiğim paralel bir istikamet yok ama ölü saatler dışında deniz yolu ulaşımı her zaman daha mantıklı.

        Buket Satık

        ‘İSTEYENLER DEĞİL BİNECEKLER ÖNEMLİ’

        Sanıyorum ki bir ara böyle bir sistem varmış ama kaldırmışlar. Sorulduğu zaman herkes “isterim” der. Ancak insanlar her ne olursa olsun kendi otomobillerini kullanmayı tercih ediyor. Bence paralel seferler düzenlense de yeniden kaldırılır. İsteyen kaç kişi olduğu değil, kullanan kaç kişi olacağı önemli

        Sarp Sarıer

        METROBÜS VARKEN...

        Metrobüs varken neden denizi kullanalım ki? Bu metrobüs boyuna gidiyorsa enine de gidemez mi? Bence metrobüste kuzey-güney istikametli hatlar olsa ulaşımda tüm sorunlar kısa zamanda biter. Deniz ulaşımını kışın kimse kullanmaz.

        "Yüzmeye bile razıyım"

        Ece Sabak: Trafik derdim olmayacaksa yüzmeye bile razıyım. Egzoz dumanı içinde olmaktansa saatte 15 km hızla giden bir vapurla seyahat ederim. Ancak sefer sıklığı çok önemli. Aralıklar fazla olursa, çok planlı bir insan olmayarak ben yetişemem mesela...

        ‘Çingene vapurumuzu istiyoruz’

        Sabriye Tütüncü İstinyeliyim... Biz salına salına boğaza caka satan eski çingene vapurumuzu istiyoruz. İstinye’den binerim, istersem Kanlıca’ya istersem Beşiktaş’a giderim... Ya da biner bir Boğaz Havası alırım geri gelirim neden olmasın? Hem sadece çalışmak mı var bu dünyada? Ben özel işlerim, keyfim için vapur kullanamaz mıyım? Hizmetin amacı kolaylık sunmaktır. Biz bu kolaylığı istiyoruz.

        ‘Paralel hat Boğaz’la sınırlı kalmamalı’

        Mutlu Mollaahmetoğlu İşim Merter’de, ben Çengelköy’de oturuyorum. Arabayla gidip geliyorum. Köprü ve trafik derdi var. Deniz var, kıyı var, koy var ama tekne yok. Bu paralel ulaşım diye bahsettiğiniz sadece Boğaz hattını kapsayacaksa o zaman olmaz. Bütün kıyıları gezen hatlar olmalı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ