Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Erdoğan, Beştepe Millet Camii açılışında konuştu

        Bahar Bakır/HABERTÜRK

        Cumhurbaşkanlığı Sarayı Yerleşkesi’nde yapımı tamamlanan, adını “Beştepe Millet” olarak açıkladığı caminin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada Müslümanların yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti, “Bu millet güçlü olursa, diğer kardeşlerimize mutlaka faydası olacaktır” dedi

        Cumhurbaşkanlığı Sarayı Yerleşkesi’ndeki Beştepe Millet Camii; Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle ibadete açıldı. Vatandaşlar, cami girişinde arandı. Protokolün bulunduğu bölüm keskin nişancılar tarafından korundu. Camiye ilk olarak bakanlar gitti. Erdoğan ve Davutoğlu da alkışlarla camiye girdi. Caminin açılışı öncesi cemaate hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şöyle konuştu:

        İFTİHAR KAYNAĞI: İnşa edilen her cami bu topraklara vurulan yeni bir mühürdür. Bu mühürlerin her biri bu coğrafyadaki tapu senetleridir. Bir dönem her alanda olduğu gibi cami inşaatlarında da Allah’ın insanlara bahşettiği en güzel vasıflardan biri olan estetik anlayış kayboldu. Hamdolsun büyük bir mücadele sonunda biz yeniden tarihimizin, kültürümüzün kadim mimari anlayışını yeni bir sentezle, yeni bir yorumla ihya etmeyi, ayağa kaldırmayı başardık. Bugün nerede bir kubbe, bir minare varsa biliyoruz ki orası Müslüman yurdudur. Şahadetleri dinin temeli olan ezanlar işte o minarelerden yükselir. Bu bakımdan camilerimizin büyüklüğü ve güzelliği bizim için ancak iftihar kaynağıdır.

        DOĞU TÜRKİSTAN : Nasıl İstanbul deyince yedi tepesindeki yedi cami aklımıza geliyorsa inşallah Ankara’yı da aynı özelliğe kavuşturuyoruz. İşte Kocatepe ve Beştepe, daha sonra bunu takip edecek olan diğer eserlerimiz. Çevremizde maalesef bambaşka bir manzara var. Bilhassa Irak ve Suriye’deki kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntılar, Mısır’daki sıkıntılar, zulüm tüm şiddetiyle devam ediyor. Çeşitli ülkelerde, canlı bomba ve silahlı baskın eylemleri gibi bu mübarek günlerin mesajına tamamen ters hadiselere şahit olduk. Uzak coğrafyalarda, orucun ve namazın dahi yasaklandığı yerlerde hayat mücadelesi veren kardeşlerimizin olduğunu biliyoruz.

        İFTAR, SAHUR ZOR: Afrika’da açlığın, sefaletin, yokluğun, hastalığın pençesinde kıvranan kardeşlerimizin olduğunu bilerek iftarımızı, sahurumuzu yapmak bize ağır geliyor. Bu millet güçlü olursa, diğer kardeşlerimize mutlaka faydası olacaktır. Ama biz zayıflarsak karşılaşacağımız felaket inanın bana diğer kardeşlerimizinkinden daha büyük olur.

        MİNARELERİ 60 METRE

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre caminin özellikleri şöyle:

        Oturum alanı 5 bin 177 metrekare. n Bodrum, namaz katı ve mahfil katından oluşuyor.

        Cami ana kubbe ve 4 yarım kubbeyle örtülü.

        Yüksekliği yaklaşık 60 metreyi bulan 4 minaresi var.

        2.80 metre genişliğindeki taç kapı mermer kaplama ve metal süslemelere sahip.

        Karşılama yazısı Rad Suresi 24. ayet. (“Sabretmenize karşılık selam sizlere. Dünya yurdunun sonu (cennet) ne güzeldir.”)

        Abdesthanelere ulaşım için asansör var.

        Aynı anda 3 bin kişi namaz kılabilecek.

        Hatlar, hat sanatçısı Hüseyin Kutlu, grafik ve tezyinat ise nakkaş Semih İrteş tarafından yapıldı.

        Hat işlemelerdeki ayetler; devlet, adalet, hak, doğruluk mesajları doğrultusunda seçildi.

        Cami, Selçuklu ve Osmanlı mimari tarihinin bir sentezi olarak tasarlandı.

        Pencereler vitray ile kaplı. n Minber ve kürsünün tasarım bütünlüğü cemaatin dikkatini kıbleye yönlendiriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ