Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Davut Dursun: ‘D’Hondt sistemi olursa AKP’nin kontenjanı düşmez’

        Aykut YILMAZ/ANKARA

        RTÜK’te başkan, başkanvekili ve MHP kontenjanından seçilen üyenin görev sürelerinin 14 Temmuz’da sona ereceğini hatırlatan Dursun, “Türkiye’deki milletvekili seçimlerinde 1961’den bu yana uygulanan D’Hondt sisteminin, RTÜK’e üye seçiminde de uygulanması halinde AK Parti’nin kontenjanı 5’te kalıyor, 4’e düşmüyor. Meclis Başkanı bunun yerine ‘artık oy’ yöntemini kullanırsa, 1 kontenjanı MHP veya HDP’ye vermesi gerekir” dedi. Hangi sistemle üye seçimi yapılacağına Meclis Başkanı’nın karar verdiğine işaret eden Dursun, “Bu konuda yasal düzenleme yok. Meclis Başkanı’yla görüşeceğim.

        Üye seçiminin bir an önce yapılmaması halinde RTÜK’te oluşacak sıkıntılar ve seçim sistemi hakkında kendisini bilgilendireceğim” diye konuştu. Dursun, yeni RTÜK Başkanı’nın da AK Partili olması için üye seçiminden önce istifaya zorlandığı iddialarına da şöyle yanıt verdi: “Bu işin olumsuz yönlerini ben pek çok kişiyle paylaşmıştım. Davut Dursun olarak benim 1, 2 ay önce, 15 gün önce ayrılmam o kadar önemli değil. Netice itibarıyla birtakım ilkeler var. Hoşumuza gitse de gitmese de o ilkelerin işlemesi gerekir. Bir düzenleme varsa o düzenlemeye herkesin uyması gerekir.”

        FREKANS TAHSİSİ

        RTÜK’ün 2013 yılında sayısal yayıncılığa geçiş için yaptığı frekans tahsis ihalesinin mahkeme tarafından iptal edildiğini hatırlatan Dursun, mahkemenin iptal gerekçelerini dikkate alarak yeni bir ihale yönetmeliği hazırladıklarını söyledi. “Önümüzdeki aylarda ihalenin yeniden açılmasını öngörüyoruz” diyen Dursun, ihalede yayıncılarda aranan en önemli şartlardan birinin, 1 yıllık yayın tecrübesi kriteri olacağını dile getirdi.

        ÇIPLAK’TAN TEPKi

        RTÜK Başkanı Davut Dursun’un, üst kurulda 5 kişilik AK Parti kontenjanını korumak amacıyla D’Hondt sistemini gündeme getirmesini eleştiren RTÜK üyesi Esat Çıplak, “2011 seçimlerinde akıllarına gelmeyen D’Hondt sistemi şimdi geliyor. RTÜK’e üye seçiminde bu sistem bugüne kadar uygulanmadı. 4 yıl önce ve daha önceki dönemlerde uygulanan sistem belli. Bunun dışında iktidarı koruma içgüdüsüyle sistemi bozmak ahlaki olmaz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ