Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 13 Şehidin gerekçesi:‘Askerler horluyordu, komutanların ihmali yok'

        Ahmet YUKUŞ-DİYARBAKIR

        Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 4 yıl önce 13 askerin şehit olduğu, 7 askerin yaralandığı PKK saldırısı için aralarında Silvan 4'üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Murat Toprak, Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, bölük komutanları Üsteğmen Mehmet Emin Karayüz ve Üsteğmen Necmettin Erdoğan hakkında görevi ihmalden 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

        Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde yargılanan tutuklu sanıklar, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti. Karara itiraz eden şehit yakınları Askeri Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu.

        Askeri mahkeme gerekçeli kararında, yargılanan 4 komutanın acı ifadelerine yer verdi.

        HORLAYAN DA, HALÜSİNASYON GÖREN DE VARDI

        Subayların ifadesinde askerlerin uykusuz ve yorgun oldukları bilinmesine rağmen operasyon bölgesine sokulduğuna yer verildi.

        -Binbaşı Milbay Şahin: "Alay Komutanı, yorgun olan 2'nci bölüğü dinlendirmemiz teklifini reddetti. Personelin yorgunluğu çok belliydi. İçinde uyuklayanlar vardı. Çocuklar horlayacak derecede yorgundu."

        -Üsteğmen Mehmet Emin Karagöz: "3'üncü bölüğün iyi durumda olduğunu ve bölüklerin değişmesini istedik. Alay komutanı planda bir değişiklik yapmayacağını söyledi. Araziye çıktığımızda 2'nci bölüğün askerleri çok yorgundu. Hızımız iyice düşmüştü. Askerin uyuduğunu gördüm. Askerler birbirlerine çok yakın uyuyordu. Necmettin üsteğmen ‘askerlerin halüsinasyon görmeye başladığını' söyledi."

        -Üsteğmen Necmettin Erdoğan: "Bölük çok yorgun olduğu için oturduğu yerde uyuyanlar vardı. Bir asker önünden 2-3 kişi geçtiğini söyledi. Arkasındaki askere sorduğumda, 'O zaten yol boyunca bir hayli adam geçtiğini söyledi' dedi. Yorgun olan askerin halüsinasyon gördüğünü anladım. Hava çok sıcaktı. Asker gün boyu çelik başlık takmakta zorlanıyordu. Bölükte herkese yetecek çelik yelek yoktu"

        HERKES HATALI

        Kararda, askeri bilirkişinin hazırladığı raporda ‘Komutanlık bilgi ve tecrübesi kullanılmamıştır. Tek erden tabur komutanına kadar tüm personelin yaptığı hataların birleşmesi sonucu olay meydana geldiği" ifadelerine yer verildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ