Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Ahmet Davutoğlu: Koalisyon görüşmeleri haftaya başlıyor

        Davutoğlu, "Biz de üyelerimizi belirleyeceğiz öğleden sonra da Cumhurbaşkanımız görevlendirme yapılacak. Bugün görevlendirmenin olması halinde önümüzdeki hafta ilk tur görüşmeleri yapmayı planlıyorum. Kamuoyundan bir şey gizlemeyeceğiz. Yapıcı olacağız." dedi.

        Başbakan'ın konuşmasından önemli satır başları;

        Meclis Başkanlığı seçiminde 258 milletvekilimizin gösterdiği dayanışma için teşekkür ediyorum. Meclis Başkanımız İsmet Yılmaz'a da hayırlı olmasını diliyorum. Meclis Başkanlığını sadece Ak Parti değil, ilkeli ve ahlaklı siyaset kazandı. Biz taktik manevralara itibar etmeyiz. Meclis Başkanlığı sonrasında da uzlaşmacı dil kazandı, ayrıştırıcı dil kaybetti. Ak Parti başka partiye rencide edici tavır sergilemedi.

        "REDDEDİYORUZ, KINIYORUZ"

        Kimseye 'siz kaybettiniz' demedik. Sayın Baykal üzerinden yürütülen polemiklere bakın. Sayın Baykal üzerinden yapılan spekülasyonlara bakın.

        MHP'nin Grup Başkanvekili'nin, din ile parti arasında ilişki kurarak sarf ettiği söz, kesinlikle hepimiz tarafından kınanan, hiçbir şekilde kabul edilemeyecek, Türk siyasetine kara bir leke olarak geçmiş bir sözdür.Kendi tartışmanızı kendiniz yapın, AK Parti'yi hiçbir seviyesiz tartışmanın içerisine çekmeye çalışmayın. Buradan bütün CHP'ye oy vermiş vatandaşlara sesleniyorum; AK Parti inanç ve fikir özgürlüğünün teminatıdır.

        "GÖREVLENDİRME BUGÜN YAPILACAK"

        Bugün Meclis Divanı kurulacak. Cumhurbaşkanı muhtemelen görevlendirmeyi bugün yapacak.

        Biz istişareleri sürdürürken diğer partiler ne yapıyor? Bizim yüzümüzü yere eğdiren hiçbir açıklama çıkmadı. Diğer partiler karşılıklı suçlamalar içine girdi.Diğer partiler statik pozisyon belirlediler. Kendilerini bu pozisyona mahkum ettiler, şimdi kıvranıyorlar. Biz milli irade ne demişse başımızın üzerinedir dedik. Bu ülke koalisyonla yürütülmez demedik, dersimizi çalışmaya başladık. CHP'nin ilk başta söylediği 'AK Parti'siz hükümet nasıl olacak'. Statik pozisyon belirlemenin mahkumu şimdi. Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile görüşeceğiz. Ama ikisinin de yaptığı açıklamalarda duvar örme çalışmaları var. Biz temelden başladık.

        HDP vahim durumda, hala şiddet ve terörle arasına mesafe koyamadı. 'Ben demokratik mücadele içine girdim artık silaha, teröre gerek yok şimdi hiç gerek yok' diyemedi. Yaptıkları açıklama Kandil'den ayar verilerek yapılan açıklamalar. Türkiye'de güvenlik güçleri hariç elinde silahı tetikte tutmamalıdır. Biz çözüm sürecini savunduk, biz kardeşliği savunduk ve öyle noktaya gelindi ki demokratik haklar hayata geçirildi. Herkes buraya gelsin konuşsun ama şiddete karşı herkes tutumunu ortaya koysun.

        "CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMI TARTIŞMA KONUSU OLAMAZ"

        Cumhurbaşkanlığı makamını tartışıyorlar. Her konuyu görüşmeye hazırız ama cumhurbaşkanlığı makamını tartışma konusu yapmayız, yaptırmayız. Bu konudaki tutumumuz açık ve nettir. Hepsine çağrıda bulunuyoruz Cumhurbaşkanlığı makamını tartışma konusu yapmayın.

        "ERTELEME SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

        Bu partilerin bir hatası var ki devam ettiriyorlar. Son günlerde yapılan tartışmalara dikkat çekmek istiyorum. Cumhurbaşkanının sürecini oyaladığını iddia edenler Anayasal sistemi bilmeyenlerdir. Başkanlık Divanındaki gecikmeden AK Parti ve Cumhurbaşkanımız sorumlu değildir. Cumhurbaşkanımız bilinçli erteleme çabasında olmadı ve 'Başkanlık Divanı oluşur oluşmaz görevlendirme yapacağım' dedi. Biz de üyelerimizi belirleyeceğiz öğleden sonra da Cumhurbaşkanımız görevlendirme yapılacak. Erteleme hususu söz konusu değildir.

        "ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA GÖRÜŞMELERİ YAPMAYI PLANLIYORUM"

        Bugün görevlendirmenin olması halinde önümüzdeki hafta ilk tur görüşmeleri yapmayı planlıyorum. Kamuoyundan bir şey gizlemeyeceğiz. Yapıcı olacağız. Usül olarak bir turda netice almak yerine detaylı şekilde konuşup, iyi işleyen hükümet ortaklığı için çalışacağız. Bazı çağrılarda bulunmak istiyorum. Herkes karşılıklı saygı içinde bu görevi yürütsün. Karşılıklı saygı dilini esas kılalım. Yapıcı yaklaşımda bulunalım. Kapıları, yolları açalım. Dosyalarımız hazır. Kim ne konuşmayı istiyorsa konuşuruz.

        “GÖRÜŞMELERE HAZIRIZ AMA…”

        Milli irade ‘uzlaşsın’ dedi ise tartışmayız. Bize düşen görev Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak. Sağduyulu dayanışma işbirliği psikolojisini kılmaktır. Görüşmelere, farklı kanaatlere hazırız. Ama dayatmaya, baskıya ya da psikolojik operasyonlarla bizi alternatife yönlendirmeye çalışan baskılara izin vermedik ve vermeyeceğiz. Yumrukla siyaset yapılmaz, yumruklarımızı çözelim, tokalaşmaya hazır olalım. Biz kritik kavşakta da AK Parti olarak milletimizin geleceğini düşüneceğiz. Ak Parti gereğini yapacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ