Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tahsin Şahinkaya vefat etti

        Güngör Karakuş-Fevzi Çakır/ GAZETE HABERTÜRK

        12 Eylül askeri darbesini gerçekleştiren komuta kademesinin hayattaki son üyesi eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya (90), yaşlılığa bağlı organ yetmezliği teşhisiyle 3 gün önce kaldırıldığı İstanbul Haydarpaşa’daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’ne öldü. Şahinkaya’nın ölümüyle, darbeyi gerçekleştiren dönemin Milli Güvenlik Konseyi’nden kimse kalmadı.

        12 Eylül’ün mimarı Kenan Evren, 9 Mayıs’ta uzun süredir tedavi gördüğü GATA’da hayatını kaybetmişti. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer böbrek kanseri sonucu 29 Mayıs 2011’de hayata veda ederken, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin ise 2005’te yaşamını yitirmişti. 12 Eylül’ün Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun ise 1998 yılında ölmüştü.

        ‘DÜNYANIN EN ZENGİN 50 GENERALİ ARASINDA’

        Şahinkaya, servetiyle de gündeme gelmişti. TIME Dergisi’nin “dünyanın en zengin 50 generali” arasında gösterdiği Şahinkaya’nın 20 milyar dolarlık serveti olduğu iddiası, Türkiye gündemini uzun süre meşgul etti. Yoksul bir aileden gelen Şahinkaya’nın servetine ilişkin iddialar ilk kez 19 Mart 1976’da, Northrop uçak şirketinin, askeri uçak alımları için arasında Türkiye’nin de olduğu ülkelerde bazı yetkililere rüşvet verdiğini açıklamasıyla başladı. Olay, pek çok ülkede hükümetlerin başını yiyen bir skandala dönüştü.

        Şahinkaya hakkındaki iddialar ilk kez SHP milletvekilleri Fikri Sağlar ve Cüneyt Canver tarafından Meclis gündemine getirildi. Ancak yargılamayı engelleyen ve dokunulmazlık getiren Anayasa’nın geçici 15. maddesi uyarınca, 2 vekilin Meclis araştırması önergesi ANAP iktidarı tarafından işleme konulmadı.

        EVREN İLE MÜEBBET HAPSE MAHKÛM OLDU

        12 Eylül darbesinin sorumlularının yargılanmasını engelleyen Anayasa’nın geçici 15. maddesi 2010’daki Anayasa değişikliği referandumu ile kaldırıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2012 yılında Evren ve Şahinkaya hakkında dava açıldı. Ankara Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 12 Eylül davası, 18 Haziran 2014’te karara bağlandı. Mahkeme, Evren ve Şahinkaya’yı eski TCK’nın “devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı 146. maddesi uyarınca müebbet hapse mahkûm etti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay’a gönderildi. Dava dosyası Yargıtay’da bulunduğu sırada Evren, ardından da Şahinkaya öldü.

        MAHKÛMİYETLERİ KALKACAK, RÜTBELERİ ‘ORGENERAL’

        Evren’in ardından Şahinkaya’nın ölümü de Yargıtay’a bildirilecek. Yargıtay, dava dosyasını esasa girmeksizin usul açısından değerlendirecek ve ‘sanıkların ölümü nedeniyle’ davanın TCK’nın 6. maddesi uyarınca düşürülmesine karar verecek. 12 Eylül dosyası halen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda bulunuyor. Başsavcılığın tebliğnamesini hazırlaması sonrasında dava dosyasının düşme kararını, Yargıtay 16. Ceza Dairesi verecek. Düşme kararı sonrası yerel mahkemenin Evren ve Şahinkaya hakkındaki mahkûmiyet kararı da ortadan kalkmış olacak. Mahkûmiyet kararları kesinleşmeyeceğinden iki ismin rütbeleri sökülmeyecek. Evren ve Şahinkaya ‘Orgeneral’ olarak anılmaya devam edecek. Ceza hukukçusu Prof. Ersan Şen, 12 Eylül darbesinin mimarı eski Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in vefatını da hatırlatarak “Sanıklar öldüğü için 12 Eylül davası düşer” dedi.

        ‘BİZ ONLARI HÜKÜMLÜ KABUL EDİYORUZ’

        12 Eylül davasının müdahil avukatlarından Hasan Ürel ise “Hukuken bir kararın kesinleşmemesi halinde hüküm ifade etmiyor. 12 Eylül mağdurlar ve müdahiller açısından mahkûm edilmişlerdir. Bu hüküm verilmiştir ve biz onları hükümlü olarak kabul ediyoruz. Bundan sonraki süreçte Yargıtay dosyayı mahkemeye iade edecek. Dosya kapanacak” dedi.

        RÜŞVET İDDİALARIYLA İLGİLİ KONUŞMUŞTU

        Şahinkaya, Habertürk TV’ye 5 yıl önce verdiği röportajında kuvvet komutanı olduğu dönemde maddi menfaat sağladığıyla ilgili iddianın sorulması üzerine, “Komutanlığım sırasında alınan tüm kararlar (uçak alımları) MGK kararlarıyla olmuştur. Şahsi kararımla bir şey yapılmamıştır. Ben Türkiye’de rüşvet verildiğine ihtimal vermiyorum ama verildiyse alanlar tarafından bu iş karmaşıklaştırılıyor, beni de kullandılar. Ben uçak sanayiinin kurulmasına emeği geçmiş bir insanım. Beni böyle suçlayan insanlara da ‘Şerefsizlik yaptılar’ diyorum. Rüşvet alan kimse, dünyanın en şerefsiz insanıdır” demişti.

        ‘TIME’DAKİ HABERİ NEŞRİYATTAN ÖĞRENDİM’

        Servetiyle ilgili soru üzerineyse Şahinkaya şunları söyledi: “Benim fabrikam yok. Fabrikanın sahibi kişi bizim aile dostumuz. Demokratik bir memlekette mütevazı bir insan olarak hisse senedi almak suç mudur? Time Dergisi’nin en zengin 50 generali arasına girmişim. Ben de oradan öğrendim. Ama o dönemdeki hayat tarzımı görseler belki bana acırlar. Türkiye’de bir dairem var ve o da eşimle ortak, yıkılması beklenen daire. Çocuklarım da bu piyasada bocalayıp duruyorlar, borçları var. İpotekli evleri var.” Şahinkaya’nın cenazesinin, yarın Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verileceği öğrenildi.

        TAHSİN ŞAHİNKAYA

        DOĞUM YERİ: Merzifon (Amasya)

        DOĞUM TARİHİ: 1925

        1943’te Harp Okulu’nu, 1957’de Harp Akademisi’ni bitirdi.

        1977-1983 yılları arasında orgeneral rütbesiyle hizmet gördü.

        6 Aralık 1983’te kendi isteğiyle emekli oldu.

        Şahinkaya evli ve 2 çocuk babasıydı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ