Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Davutoğlu, koalisyon için görüşme takvimini açıkladı

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Saraybosna'ya hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Önümüzdeki hafta başlayacak koalisyon görüşmelerine ilişkin konuşan Davutoğlu, "Yoğunluğu CHP ve MHP’ye vereceğiz. İlk turda üç parti ile görüşme gerçekleşecek. Randevu için temaslara başladık. Pazartesi CHP, Salı MHP, Çarşamba HDP ile görüşeceğim." dedi.

        AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, pazartesi günü saat 14.00'te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek.

        Başbakan salı günü saat 14.00'te MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,çarşamba günü sat 11.00'de ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksağ ile görüşecek.

        İşte Davutoğlu'nun konuşmasından önemli satır başları;

        Ziyaretimizin bugünkü kısmında ikili görüşmelere ağırlık vereceğiz. İnşallah yarın da Srebrenitsa’da olacağız. Ziraat Bankası’nın Srebrenitsa şubesini de açacağız. Daha önce özellikle soykırım esnasında Doğu Bosna’dan koparılan nüfusun oraya geri dönmesi için yaptığımız yardımlar vardı. 100 milyon euroluk bir paket halinde. Fakir halkın evlerine dönmeleri için. Bu yardımlarımızı da sürdürmeye devam edeceğiz.

        SORULAR

        Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları var. Diyor ki, “Davutoğlu’nun bağımsız hareket edeceğini düşünmüyorum. Kamuda bu kadar atamayı yapmamalı. Kurulacak yeni hükümet yapmalı diyor.”

        Hükümet oluşum sürecinde, daha önceki hükümet görevini sürdürürken işler durmaz, bürokrasi durmaz. Gerekli olmayan hiçbir atama yapılmamıştır. Eğer yanlış atama olduğu iddia ediliyorsa, inşallah hükümet ortaklığı kurulduktan sonra ele alınır konuşulur. Ama biz hükümet ederken Türkiye’yi bir an bile sahipsiz bırakmayız. Elimizden geldiği kadar kısa sürede kuracağız ama işlerin yavaşlamasına izin vermeyiz. Bütün bürokrasiye net bir mesaj da gönderdim. İşi aksatan tek bir bürokrat olursa gereği yapılır. Geçmişte yaşadık, hükümet kurma geciktiği zaman ekonomik siyasi bürokrasisi durur. Ama ülkenin işleri beklemez. Kılıçdaroğlu’nun benimle ilgili endişelenmesine gerek yok. Önce kendi partisiyle ilgili kaygılarını gidersin. Biz başka partilerin içişlerine müdahil olmadık

        Görevlendirmeyi aldınız. Sizin kişisel olarak yakın durduğunuz, sorun yaşamadan çalışacağınız parti hangisidir?

        Ben ilk 7 haziran’dan itibaren, hep aynı şeyi vurguladım. Özellikle MHP ve CHP ile ilgili olarak aynı mesafedeyiz dedim. Sonra istişarelerimizi yaptık. Bu istişareler neticesinde MHP veya CHP koalisyonunun olabileceği kanaati ortaya çıktı. Bu temelde de bütün partilerle de görüşeceğiz. Ama yoğunluğu iki partiye vererek netice almaya çalışacağız. Burada belirleyici olacak şey, nihayetinde ortaklık kuruyorsunuz. Karşı tarafın da iradesi önemli burada. İki tarafla da detaylı olarak görüşeceğiz. Ama ilk tur üç partiyle de görüşme gerçekleştireceğiz. Biraz önce arkadaşlarım randevu için çalışmaları başlattılar. Pazartesi CHP, Salı günü MHP, Çarşamba da HDP ile görüşme planlaması içindeyiz. Zaman kayması olabilir, netleşecek.

        Sayın Cumhurbaşkanımızın Doğu Türkistan protestolarına ilişkin açıklaması oldu. 'Ülkemize gelen insanlar bizim misafirimizdir' dedi. Sizin değerlendirmeniz nedir?

        Bu konuda Türkiye’de daha da kökleşmiş bir anlayış vardır. Ne tür ihtilaf yaşanırsa yaşansın, kesinlikle bu ihtilaf dış temsilciliklere yansıtılmaz, turistler bizim en aziz misafirlerimizdir. Türkiye ile Çin, Türkiye ile Tayland arasında diyalog mekanizmalarımız da açıktır. Yoğun temaslarda bulunuyoruz. Bu tür provokasyonlar hem siyasi ahlakımıza aykırıdır. Turistlere, başkonsolosluğa yönelik saldırılar. Hem siyasi temel ilkelere aykırıdır, bu konulara karşı toplumumuzun duyarlı olmasını ve provokasyonlara gelmemesini rica ediyorum.

        Haksızlıklara karşı sesimizi yükseltebiliriz. Ancak provokatif haberlere karşı dikkatli olmamız lazım. Dış temsilciklerin korunması bizim namusumuzdur, şerefimizdir. Olumsuz olacak olaylar karşısında müsamahakâr davranılmaz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ