Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun: Şık değil, yasal dayanağı yok

        14 Temmuz'da görev süresi dolacak olan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun veda öncesi Habertürk TV'de değerlendirmelerde bulundu.

        İşte Dursun'un açıklamaları:

        RTÜK ÜYE SEÇİMİ

        Şimdi RTÜK’ün üyeleri parlamentoda grubu bulunan partilerin üye sayısı ile orantılı olarak tanınan kontenjana göre belirleniyor. Şimdi 7 Haziran sonunda ortaya çıkan tabloda partilerin kontenjanları farklılaştı. Görev süresi sona erecek olan üç RTÜK üyesi var bu üyelerin kontenjanları kullandıkları partilerin yeni durumlarındaki dağılımına bakıldıklarında Ak Parti’nin kontenjanın 4’e düşmesi söz konusu. Bu kontenjanın da MHP’ye veya HDP’ye intikal etmesi söz konusu. Yasa partilerin üye sayısına göre bunun belirleneceğini söylüyor. Bu konuda oyla kontenjan arasındaki hesap iki yöntemle yapılıyor. İki farklı sonuç çıkabiliyor. Oyla kontenjan arasındaki hesap farkı tartışmanın nedeni. Buna Meclis Başkanlığı karar verecek.

        RTÜK BAŞKANLIK SEÇİM

        Başkanlık makamının seçimini üyeler yapar.

        YAYINLARA VERİLEN CEZALAR

        Seçim döneminde yayınlarla ilişkin yetki YSK’dadır. Seçim yayınlarının denetleme yetkisi RTÜK’e aittir. Üst kurul YSK’nın kriterlerine göre değerlendirme yapıyor. Bazı kanallar bir siyasi partinin kanalı gibi hareket ediyor. YSK tüm parti ve adaylara fırsat eşitliği sunuyor. Biz rapor göndermemişsek YSK’ya şikayet gidiyor.

        LİSANS İPTALİ İDDİALARI

        Bir kuruluşun lisans iptali olağanüstü şartlara bağlıdır. Tartışmanın nedeni bir yayın organına uyarma vermemiz.

        RTÜK’E SİYASİ BASKI VAR MI?

        Bir siyasi baskı ile karşılaştığımı söylemem mümkün değil.

        TV’YE ÇIKAN DOKTORLARA TAAHHÜTNAME

        Sağlık Bakanlığı taahhütname metinini bize gönderdi, yayın kuruluşları bakabilir diye duyuru yapmıştık. Nezaketen de şık değil. Sağlık programlarına çıkacak insanlar için de şık durmuyor. Yasal dayanağı da yok. Sonuç alıcı bir uygulama olacağını kanaatinde değilim. Sağlık Bakanlığı’nın belli konularda görüşünü önemsiyoruz.

        EVLİLİK PROGRAMLARI

        Şikayetçi olduğum yayınlar arasına evlilik programlarını dahil etmiştim. Evlilik programları evliliği televizyon ekranlarında pazarlar gibi görüntü veriyor. Bize en çok şikayet gelen programların başında bunlar var.RTÜK’ün herhangi bir programı kaldırma yetkisi yok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ