Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Örnek Köy Projesi Diyarbakır’da hayata geçirildi

        Ahmet YUKUŞ/DİYARBAKIR

        Şirket, kent merkezine bağlı 49 haneli ve 500 nüfuslu Çölgüzeli Köyü’ne “Kaçak elektrik kullanmayın. Size kesintisiz elektrik verelim” teklifiyle gitti. İlk etapta teklife sıcak bakmayan köylüler, cami imamı “Kaçak elektrik zaten haram. Bari sürekli elektriğimiz olur” çağrısı yapınca ikna oldu.

        Proje çerçevesinde köydeki eski elektrik direkleri söküldü ve yerlerine 12 metrelik beton direkler yerleştirildi, sistem yeni trafoyla güçlendirildi.

        Kaçak kullanımın yapıldığı sayaçlar, evlerin içerisinden sökülerek, direk üzerindeki panolara yerleştirildi. Panolara ayrıca “OSOS” adı verilen uzaktan fatura okuma sistemleri takıldı. Ramazan Irmak adlı köylü, “Köylüler ‘Kaçak enerji kullanmayacağız’ diye kimsenin yapamayacağı büyük fedakârlığı gösterdi. Yıllar sonra sağlıklı elektrik almak artık anamızın sütü gibi helal” dedi.

        Bu işe en çok sevinenler kadınlardan Rahime Büküm ise “Çamaşırlarımız makinede, yemeklerimiz fırında kalıyordu. Artık dizileri gönül rahatlığıyla izliyoruz” diye konuştu. DEDAŞ Diyarbakır İl Müdürü Bülent Uğur Yaka, şunları ifade etti: “Kayıp tüketimin önüne geçmek için abone sayaçlarını evlerin içerisinden söküp müdahale edilemeyecek şekilde direklerin üzerine yerleştirdik. Bu köyde 5.5 aydan bu yana kaçak elektrik kullanılmıyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ