Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'li Özcan Purçu Meclis izlenimlerini anlattı

        Düzgün KARADAŞ/HABERTÜRK

        Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 7 Haziran milletvekili genel seçimiyle birlikte büyük bir “çehre” değişimi gerçekleşti. Bu kapsamda ilk kez milletvekili olan isimleri Meclis’e taşıyan “profil”leri, parlamentonun gelecek dönemdeki çalışma konularının habercisi gibi...

        Sepet örerek geçimini sağlayan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ve son seçimlerde CHP’den İzmir Milletvekili seçilen Roman kökenli Özcan Purçu, 1 aylık Meclis izlenimlerini HABERTÜRK’e anlattı.

        (Umduğunuzu buldunuz mu?) Bulamadık. Bazı noktalarda hayal kırıklığı yaşıyorsunuz. İzmir’de vatandaşların sorununun çözümü için İzmir Milletvekili olarak bir teklif götürüyorsam, ben sunduğum için kabul edilmemesi muhtemel. Çünkü Meclis’te kişiler değil, partiler esas alınıyor. Hangi parti teklifi verdiyse sadece o partinin mensupları o yasaya destek veriyor. Kimse vatandaşın sorununun çözülüp çözülmeyeceğine bakmıyor. Partiler 1. planda, çözülecek mesele 2. planda kalıyor.

        İlk Meclis’e girdiğimde, koltuğa oturduğumda sağıma soluma baktım. “Keşke burada 3-4 Roman daha olsaydı” dedim. 5 milyon Roman’dan bahsediliyor; ben tek başıma nereye kadar mücadele edeceğim? Çözülmesi gereken yaşamsal sorunlarımız var.

        Yakamda sadece milletvekili rozeti farklı, milletvekilliği ile hayatımda bir şey değişmedi. Pazara gidiyorum, alışverişimi yapıyorum. Milletvekilliği noktasında yükümün artması dışında farklılık yok.

        Eşimin bugün doğum günü ama ben buradayım (TBMM’de) işte. Siyaset böyle bir şey sonuçta. Evimi Ankara’ya taşımayı düşünmüyorum. Zaten İzmir’de de pek kalamayacağım. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 82 düğün davetiyem var. Avrupa’dan, dünyanın dört bir yanından da davetler var.

        (Partiniz iktidar olursa bakanlık bekliyor musunuz?) Kamu yönetimi mezunuyum. 10 yıl Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nda çalıştım. Avrupa’daki siyasal kültürü biraz bilirim ama burada işler öyle yürümüyor. O yüzden biraz uzak durmayı tercih ediyorum. Biraz pişmek, sistemi öğrenmek istiyorum.

        ‘Yanlış notaya bastırmam’

        “Sepetçi bir Roman ailesinin çocuğuyum. Müzik konusunda doğal yeteneklerimiz var. Üniversiteyi okurken, Bursa Belediyesi Konservatuvarı’nda müzik eğitimi aldım. Herhangi bir müzik aleti çalmıyorum ama bizim önümüzde kimse yanlış notaya basamaz. Hemen uyarı alır.”

        ‘8 başlık altında sorunlar var

        (Romanların bugün öncelikle çözülmesi gereken sorunları nelerdir?) “Eğitim, istihdam, ayrımcılık, önyargı, dışlanmışlık, barınma, sağlık ve güvenlik olmak üzere 8 başlık altında sorunları toplayabiliriz. Bu sorunların çözümü için TBMM çatısı altında herkesten destek isteyeceğim.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ