Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kemal Kılıçdaroğlu'ndan koalisyon için 5 şart

        Düzgün KARADAŞ/ANKARA

        Masadan kalkan taraf olmayacaklarını, pozitif tutumlarının görüşmelerin sonuna kadar devam edeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, partisinin koalisyona girip girmemesinin, Türkiye’nin 5 temel sorununun çözümü noktasında iki partinin uzlaşmasına bağlı olduğunu vurguladı.

        Ülkenin içinde bulunduğu şartların bu 5 sorun konusunda acilen tedbir alınmasını zorunlu kıldığına dikkat çeken CHP Lideri, “Türkiye’nin 5 temel başlıkta acilen çözülmesi gereken sorunları bulunuyor. 5 konunun çözümüne ilişkin politik önerilerimiz kabul edilirse o zaman koalisyona gireriz.

        Bu sorunlara çözüm bulunmayacaksa, koalisyona girmenin bir anlamı kalmaz. Bu 5 konuda görüşlerimizden taviz vermeyeceğiz” ifadesini kullandı. CHP’nin önerileri şöyle:

        1- DIŞ POLİTİKA: CHP; Suriye, Libya, Mısır, İsrail başta olmak üzere AK Parti’nin dış politikasının sil baştan değişmesini, komşularla bozulan ilişkileri onaracak, barış eksenli yeni bir dış politika oluşturulmasını talep ediyor. Bunun için olası bir koalisyonda Dışişleri Bakanlığı’nın CHP’ye bırakılması gerektiği vurgulanıyor.

        2- ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ: CHP, 12 Eylül Anayasası yerine özgürlükçü, demokratik, kuvvetler ayrılığını esas alan ve mevcut parlamenter sistemin eksiklerini giderici yeni bir Anayasa yapılmasını istiyor. Ayrıca yüzde 10 seçim barajının kaldırılmasını, hak ve özgürlüklerin kapsamını genişletecek yasal adımların atılmasını talep ediyor.

        3- EĞİTİM SORUNU: YÖK’ün kaldırılmasını, 1 yıl okul öncesi, 8 yıl ilköğretim olmak üzere toplam 9 yıl temel eğitim ve 4 yıl ortaöğretimden oluşan 1+8+4 eğitim sistemine geçilmesini ve köklü bir eğitim reformu yapılmasını istiyor.

        4- KÜRT SORUNU: Kürt sorununun ‘güvenlikçi’ yöntemlerle çözülemeyeceğine inanıyor. Sorunun barışçıl yollardan çözümü için çözüm sürecinin Meclis zeminine taşınarak, Ortak Akıl Heyeti’nin kurulmasını talep ediyor.

        5- EKONOMİ: Refahın tabana yayılması ve ekonomik kaynakların hakça bölüşümünü sağlayacak acil tedbirlerin alınmasını, bu çerçevede emeklilere yılda 2 maaş ikramiye verilmesini, asgari ücretin 1500 TL’ye çıkarılmasını, çiftçiye verilen mazotun litre fiyatının 1.5 TL olmasını, vergi denetiminin siyasal araç olmaktan çıkarılmasını istiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ