Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP-HDP heyetlerinin görüşmesi sona erdi! Engin Altay: PKK derhal silah bırakmalı

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile bugün bir araya geldi.

        Alınan bilgiye göre, Demirtaş'ın talebi üzerine gerçekleştirilecek olan görüşme Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki makamında yapıldı. Görüşme 35 dakika sürdü. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapanCHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "PKK'nın yönelttiği silah 7 Haziran'daki haklara yöneltilmiş bir silahtır. PKK derhal silah bırakmalı ve barış dilini konuşmalı. Kafaya silah dayanmışken barış sesini kimse duyamaz. CHP olarak Türkiye'de barışın tesisi adına bundan sonraki süreçlerde de üstümüze düşeni fazlasıyla yerine getireceğiz" dedi.

        Altay, ayrıca "MHP 7 Haziran'dan itibaren sürdürdüğü tutum bu sonucun ortaya çıkacağının işaretini veriyordu" dedi.

        Altay, koalisyon kurulması ile ilgili sorulara da; "Koalisyondan ziyade bugün barışa nasıl ulaşabilirizi konuştuk" diyerek yanıtladı.

        CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

        Ülkenin içinde bulunduğu vahim durumla ilgili kaygılarını ortaya koydular. Akan kanın durması ile ilgili yapılabileceklerle ilgili verimli bir görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye asla ve asla bölünmeyecek. Kardeşlik ve barış içinde yoluna devam edecektir. Terör nereden gelirse gelsin kabul edilemez. Orta da acılar kan ve terör var. PKK şunu bilmeli elde silahla barış istenmez. PKK'nın yönelttiği silah 7 Haziran'daki haklara yöneltilmiş bir silahtır. PKK derhal silah bırakmalı ve barış dilini konuşmalı. Kafaya silah dayanmışken barış sesini kimse duyamaz. CHP olarak Türkiye'de barışın tesisi adına bundan sonraki süreçlerde de üstümüze düşeni fazlasıyla yerine getireceğiz. Türkiye'yi kimse bölmeyecek bölemeyecek.

        HDP'DEN AÇIKLAMA!

        HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken görüşme sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

        Bu görüşmede fikir alışverişleri oldu, değerli fikirler tartışıldı. Türkiye’nin bir bölünme gündemi söz konusu değildir, toplumumuz rahat olmalıdır. Biz silahların devreden çıkacağına inanıyoruz, bu konudaki fikirlerimizi de CHP ile görüştük. Kesinlikle iki tarafında ellerinizi tetikten çekmesi gerekiyor, PKK’nın çatışmasızlık ortamına geri dönmesi kanaatindeyiz.Türkiye toplumu bu savaşa mecbur ve mahkum değildir, bizim bu çatışma ortamını durduracak gücümüz ve çözüm önerilerimiz vardır. AKP’nin bu savaş arayışına karşı, bu çözümsüzlük politikalarına karşı bu duruş ortaya çıkarsa önümüzdeki günlerde barış ve demokrasiyi yaratabiliriz diye düşünüyoruz. Görüşmemizi bu şekilde anlatabilirim. CHP’ye teşekkürlerimi iletiyorum.

        "AKP-CHP KOALİSYONU PEK ÇOK SORUNA ÇÖZÜM GETİREBİLİR"

        Şuanda yürüyen koalisyon görüşmeleri var. CHP’nin dahil olacağı koalisyon seçeneği Türkiye’de kutuplaşmada, çatışma zeminini güçlendirecek zeminden çıkarabileceğini buna katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz. AKP-CHP koalisyonu pek çok soruna çözüm getirebilir.

        Cumhurbaşkanı erken seçim istiyor, Başbakan’ı baskı altında tutuyor. Biz siyasette diyalog kanallarının açık olması gerektiğini düşünüyoruz.

        “MHP İLE KARŞI KARŞIYA GELME DURUMUMUZ SÖZ KONUSU DEĞİL”

        Bizim gündemimizde MHP ile karı karşıya gelme durumu söz konusu değil. Belli ki MHP çözüm sürecinin bozulması şartı ile AKP ile girmiş olduğu işbirliğini gözden kaçırmak için HDP’ye saldırıyor. AKP ile olan işbirliğini maskelemek istiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ