Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İncirlik’teki silahlı ABD İHA’ları operasyona başladı

        Murat GÜRGEN-GAZETE HABERTÜRK

        Pentagon, ABD ordusu, eğit-donat programına katılan ve Yeni Suriye Güçleri (YSG) adı verilen muhalifleri hedef alan her güce karşı mücadele edeceğini belirtti.

        Adana’daki İncirlik Üssü’ne 2011 yılında silahsız Predator tipi İHA’ları konuşlandıran ABD, kısa süre önce bunların silahlı versiyonu olan MQ-9 Reaper tipi İHA’ları da Türkiye’ye getirdi. Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, silahlı İHA’ların Suriye üzerinde devriye görevlerine başladığını, ilk operasyon kapsamında herhangi bir hedefe saldırı düzenlenmediğini açıkladı. Silahlı İHA’ların İncirlik’e konuşlandırılması ve göreve başlaması, Türkiye ile ABD arasındavarılan mutabakat çerçevesinde uygulamaya girdi.

        SAVAŞ UÇAKLARI GELECEK

        Silahlı İHA’ların önümüzdeki dönemde öncelikli olarak IŞİD hedeflerine yönelik operasyonlarda kullanılması öngörülüyor. ABD savaş uçaklarını da İncirlik’e konuşlandırmaya hazırlanırken, bunun zamanlaması gizli tutuluyor. İncirlik’te görev yapacak savaş uçakları ve silahlı İHA’lar Suriye’nin kuzeyindeki hedeflerin daha etkin şekilde vurulmasını sağlayacak. ABD, İncirlik’ten arama-kurtarma operasyonları da düzenlemeyi planlıyor.

        YSG’YE HAVADAN DESTEK

        18 Suriyeli muhalif, Türkiye’de eğit-donat programına katıldıktan sonra, Suriye’de Nusra Cephesi tarafından kaçırılmıştı. Pentagon, eğit-donat programı çerçevesinde oluşturulan ve Yeni Suriye Güçleri (YGS) adı verilen muhaliflere ilk kez havadan ateş desteği verildiğini de açıkladı. Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Davis, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve YSG’nin Nusra Cephesi ile geçen cuma girdiği çatışmada Suriye topraklarına havadan savunma destek ateşi açıldığını söyledi. Davis, IŞİD militanları dışında farklı bir gruba, ilk kez “savunma amaçlı ateş” açıldığını belirtti. Davis, ABD ordusunun yeni açıklanan angajman kuralları çerçevesinde, YSG’yi hedef alan her güce karşı mücadele edeceğini belirtti. ABD ordusunun, bundan böyle muhalifleri hedef alması halinde, Esad güçlerine de karşılık vereceği ifade edildi

        KİMLİK KARTI

        MQ-9 REA PER BOYU: 11 metre

        KANAT UZUNLUĞU: 20 metre

        YÜKSEKLİK: 3.8 metre

        BOŞ AĞIRLIK: 2.2 ton

        AZAMİ AĞIRLIK: 4.7 ton

        AZAMİ HIZ: 482 km/sa

        UÇUŞ SÜRESİ: 14 saat

        İRTİFA: 7500 metre

        SİLAH: 4 adet AGM, 114 Hellfire füzesi, 2 adet GBU-12 lazer güdümlü bomba

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ