Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP’den moderatör önerisi

        Esra YAZDIÇ DEMİR/ANKARA

        Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın Abdullah Öcalan için önerdiği Mandela modelinin ardından HDP, yeni dönemde moderatör tayinini gündeme getirdi.

        HDP, çatışmasızlık ortamına geçilmesi halinde uluslararası arenada barış süreçleri üzerinde çalışmış kurumların sürece dahil edilmesini, bu çerçevede bir kurumun moderatör rolü üstlenmesini istiyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet temsilcilerinden vize alamayan İzleme Heyeti yerine uluslararası alanda deneyimli araştırma bürolarıyla çalışmanın doğru olacağı savunuluyor.

        Moderatör önerisine ilişkin “3. taraf” vurgusu yapan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Her iki taraf üzerinde caydırıcı güce sahip bir iradenin olması önemli” dedi. Uluslararası çevrelerin çözümden yana bir tavır alacaklarını düşündüklerini belirten Bilgen, “Üçüncü taraf illa bir dış güç, devlet olmayabilir. Ülke içinden saygın gazeteciler, STK temsilcileri olabilir. Süreçteki rolü diyalogla sınırlı olarak başlayabilir, bir süre sonra hakem rolü üstlenebilir, hatta inisiyatif alabilir” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ