Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ‘Olası seçim’de komisyon tartışması

        Saliha ÇOLAK / HABERTÜRK

        Olası erken seçim, “seçim kararı alınma yöntemi” kapsamında yeni bir tartışmaya yol açtı.

        Tartışmanın nedeni Meclis İçtüzüğü’ndeki; “seçimin yenilenmesi önergelerinin Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesi” maddesi. Geçen dönem AK Parti’nin Anayasa Komisyonu Başkanı olan, eski milletvekili ve Anayasa Profesörü Burhan Kuzu, söz konusu kararın komisyondan geçmesine gerek olmadığını öne sürüyor. Kuzu’ya göre Meclis, hükümetin oluşturulamadığı bir tabloda yenilenme kararı almakta özgür. Kuzu, komisyonun kurulmasına bile imkân tanımayan bir siyasi ortamda, Meclis’in bu hakkı kullanamayacağını savunmanın parlamenter sistemin özüne aykırı olduğunu savunuyor. Kuzu’nun tezi, Anayasa’nın içtüzükün üzerinde yer almasına ve Anayasa’da “komisyonsuz karar”a engel bir hüküm bulunmamasına dayanıyor.

        Muhalefet ise erken seçim kararının önce Anayasa Komisyonu’ndan geçmesi gerektiği görüşünde birleşiyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, erken seçim kararı için Anayasa Komisyonu kurulması gerektiğini vurgulayanların başında geliyor. Bahçeli, bu görüşünü önceki gece partisinin başkanlık divanı toplantısında da net bir şekilde ortaya koydu.

        ‘AYM’YE GİDERİZ’

        CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise Anayasa Komisyonu’nun devre dışı bırakılmasının “yetki gaspı” anlamına geleceğini belirterek, böyle bir durumda seçim kararının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunabileceklerini kaydetti.

        MHP ÜYE VERMEZSE...

        AK Parti Grubu, TBMM’de “komisyon”suz bir erken seçim kararına ilişkin “meşruiyet” tartışması çıkması olasılığına karşı da çalışıyor. Formül MHP’nin kurulacak Anayasa Komisyonu’na üye vermemesine dayanıyor. Bu durumda salt çoğunlukla karar alabilecek olan komisyon, 2 günde teklifi görüşüp kabul edebilecek. Bu tablo ile salı ya da çarşamba günü toplanacak olan genel kurul, cuma gününe kadar seçim kararı alabilecek.

        KRİTİK DURUŞU

        Her iki yöntemde de seçim kararının genel kuruldan çıkması için AK Parti’nin desteğe ihtiyacı olacak. Meclis’te, Başkan İsmet Yılmaz dışarıda tutulduğunda 257 milletvekili bulunan AK Parti’nin karşısında 292 milletvekili bulunan muhalefet kanadı “ret” oyu kullanırsa, seçim kararı çıkmayabilir. Bu noktada MHP’nin tutumu kritik öneme sahip olacak. MHP, oturuma katılacak. Ancak, oylamada takınacağı tavır henüz bilinmiyor. MHP, ret oyu kullanırsa seçim kararının alınması zora girecek; çekimser kalırsa CHP ve HDP karşı oy kullansa bile 257 oyla seçim kararı alınabilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ