Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul’un ilçe belediyeleri, felaketin 16. yıldönümünde ‘17 Ağustos’u unutmadık’ mesajı veriyor

        GAZETE HAEBRTÜRK

        Bugün 17 Ağustos depreminin 16. yıldönümü... O acı günde, bin kişinin hayatını kaybettiği İstanbul’da, 16. yıl için çeşitli etkinlikler düzenlenecek. İlçe belediyelerinin organize ettiği törenlerde depremde yitirilenler anılacak ve olası bir İstanbul depremi için alınan önlemler açıklanacak. ‘17 Ağustos’u unutmadık’ mesajı veren belediyeler, hayata geçirdikleri projeleri de bugün düzenlenecek toplantılarda anlatacak.

        AVCILAR’DA GÖNÜLLÜ ORDUSU

        Deprem deyince ilk akla gelen yer, hiç kuşkusuz Avcılar... 17 Ağustos’ta çok sayıda binanın yıkıldığı ve can kayıplarının yaşandığı ilçede, olası bir deprem için ‘Afet Gönüllüleri Projesi’ hayata geçiriliyor. Avcılar Belediyesi, halkın olası afet karşısında hazırlıklı olması için ‘gönüllülük’ üzerine yoğunlaştı.

        Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, projeyi şöyle anlattı: “Her ayın son pazartesi günü Zübeyde Hanım Nikâh Sarayı Salonu’nda toplantı ve eğitim çalışması yapılacak. Apartman, site sorumlumuz, sokak mahalle sorumlularımız olacak. Böylece Avcılar’da profesyonel ekipler gelene kadar yıkıntı altında kalanları kurtarma faaliyetlerine mahalle halkı katılacak. 9 mahalleye, acil kurtarma ile ilk yardım malzemeleri olan Afet İstasyonu Konteynerleri yerleştirildi. 960 arama ve kurtarma ile ilkyardım malzemesi bulunan 9 adet konteynerin yerleri ve toplanma alanları bilgileri belediye internet sitesinde yer alıyor. Afet Gönüllüleri Projesi’ne katılmak isteyenler Avcılar Belediyesi’nin www. avcilar.bel.tr web sitesinde Afet Bilgi Sistemi sayfasında bulunan formu doldurarak, afetgonulleri@avcilar.bel. tr adresine mail olarak gönderebilecek. İsteyenler ‘0 533 139 99 20’ numaralı telefondan bilgi alabilir.”

        BEŞIKTAŞ’TA DEPREM TIR’I

        Beşiktaş Belediyesi, bugün AKUT öncülüğünce bir deprem tatbikatına imza atıyor. 17 Ağustos depreminin 16. yıldönümünde Arama Kurtarma Derneği’nin (AKUT) öncülüğünde Beşiktaş’a bağlı Türkali Mahallesi’nde gerçeğini aratmayan bir tatbikat yapılacağı bildiriliyor. Tatbikatta Beşiktaş İtfaiyesi yanında sağlık görevlileri de yer alacak.

        Olası bir depremde çıkacak olan yangının da tatbikatın bir parçası olacağı belirtiliyor. Binada çıkacak olan yangın itfaiye tarafından söndürülecek. Yaralılar, terastan AKUT görevlileri öncülüğünde indirilecek.

        25 kişilik AKUT ekibinin tatbikatının ardından sıra deprem similasyonuna gelecek. Similasyon TIR’ında 7.4 şiddetindeki sarsıntı izletilecek ve deprem anından neler yapılması gerektiğine dair katılımcılara bilgiler verilecek. Deprem tatbikatı, bugün Türkali Mahallesi Muradiye Bostanı Sok. No: 6 Evlendirme Dairesi karşısında saat 11.00’de gerçekleştirilecek.

        ‘NE KADAR HAZIRIZ’

        1999 Büyük Marmara Depremi’nin 16. yıldönümünde Esenler Belediyesi, “Esenler depreme ne kadar hazır?” sorusunun cevabını bugün düzenleyeceği basın toplantısı ile paylaşacak. 500 bin nüfusuyla İstanbul’un en büyük ilçelerinden birisi konumunda olan ilçe, yapı stokunun son derece problemli olmasıyla dikkat çekiyor. Esenler’de deprem tedbiri olarak şimdiye kadar nelerin yapıldığı, bundan sonra nelerin yapılacağını Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu anlatacak. Toplantıda, son teknoloji ürünü her türlü arama kurtarma malzemesiyle özel donanımlı AFAD (Afet ve Acil Durum) aracı da Belediye Arama Kurtarma Ekibi hizmetine verilecek. Etkinlik, Esenler Havaalanı Mahallesi Bölge Parkı’nda (Kentsel Dönüşüm Konutları önü) saat 11.00’de başlayacak.

        ‘KOLONSUZ BINALAR’

        Başkan Göksu, aldıkları önlemleri bugün anlatacak fakat daha önce HT İstanbul’a verdiği röportajda, depremle ilgili çalışmalarını şöyle dile getirmişti: “6 yıl içinde 23 bin bağımsız bölüm yıkılıp yapıldı. Ve bu yıktığımız binlerce binadan bir tane bile depreme dayanıklı beton çıkmadı. Bunlar bina değil tabut. Esenler zemin olarak çok problemli değil ama bina stoku açısından ciddi sorunları olan ve acil dönüşmesi gereken bir yer. Kolonu, demiri olmayan binlerce binayla karşılaştık. Esenler’de daire başına düşen nüfus 5.2. Bu hesapla 100 bin kişinin hayatını kurtardık. Kâr amacı gütmüyoruz. Her bir kurtardığımız vatandaş kârdır. Bütün Esenler’i teker teker kodladık.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ