Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Habertürk, ‘bomba hammaddesi’ alışverişine çıktı

        Arif BALKAN / Hazen BENGÜ / GAZETE HABERTÜRK

        Terör örgütlerinin el yapımı bombalarla saldırılarını artırması üzerine, polisin, başta amonyum nitrat (gübre) olmak üzere çarşı-pazarda satılan ama bomba yapımında da kullanılabilen kimyevi maddelerle ilgili olarak esnafı uyardığı, ‘şüpheli’ durumlarda güvenlik güçlerine bildirimde bulunmalarını istediği öğrenildi. HABERTÜRK, esnaf tarafından bu uyarının ne kadar dikkate alındığını; sanayi, tekstil ve tarımın yanı sıra bomba imalatında da kullanılabilen maddelere ulaşmanın eskiye göre daha zor olup olmadığını İstanbul Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı’nda araştırdı.

        ‘ÖNCE BELGENİ GÖSTER’

        Mısır Çarşısı yakınındaki Hasırcılar Caddesi çevresindeyiz. Özellikle Fındıkçılar Sokak’ta yoğunlaşan kimyevi ürün satıcılarından birinden amonyum nitrat istiyoruz. Satıcı “Ne için kullanacaksınız?” diye soruyor, “Tarım için. Babam memleketten istedi” diyoruz. Esnafın, kullanım amacımıza yönelik belge istemesi üzerine elimiz boş dönüyoruz. Bir başka kimyevi maddeyi istediğimiz satıcı da önce uzun uzun bizi inceliyor. “Ne amaçla” istediğimizi sorduktan sonra, “polis ekiplerine haber vermesi” gerektiğini söylüyor. Gazeteci olduğumuzu öğrenen esnaf, “Artan terör eylemlerinden sonra patlayıcı yapımında kullanılan kimyevilerin satışı konusunda uyarıldık. Polis, şüpheli gördüğümüz alıcıları kendilerine bildirmemizi istedi” diyor.

        İlk 2 denemeden elimiz boş ayrıldıktan sonra Mısır Çarşısı’nda kimyevi ürünler satan bir başka dükkâna giriyoruz. Patlatıcı özelliği bulunan bir kimyevi madde istiyoruz. Ancak bu defa esnaf hiç zorluk çıkarmadan, söz konusu maddeyi bize kilosu 5 liradan veriyor.

        ‘VATANDAŞ ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK ALAMAMALI’

        Görüşlerine başvurduğumuz Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Analitik Kimya Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emür Henden, “Bomba yapımında da kullanılan bazı kimyasal maddelere kolay ulaşılabiliyor. Çünkü başka alanlarda da yaygın kullanımı var. Ancak yine de bomba imalatında belirleyici olan kimi maddeleri vatandaş elini kolunu sallayarak alamamalı” diyor.

        ‘DENETİMDE BÜYÜK EKSİKLİK VAR’

        TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Ali Uğurlu: “Patlayıcı yapımında da kullanılabilen kimyasal maddelerle ilgili yasal bir mevzuat var ancak bunlar ürünün taşınması ve saklanmasına ilişkin mevzuatlar. Satışa yönelik bir kısıtlama yok. Denetimde de büyük eksiklik var. Alan bunu ne için aldığını beyan edecek. Taş ocağı, yol inşaatı, baraj neresiyse oradan bir belge getirecek. Belki İstanbul, Ankara gibi büyük yerlerde bu prosedür gerçekleştiriliyor olabilir. Ancak ülkenin doğusuna gittikçe size kimse neden aldığınızı sormaz bile.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ