Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yaralama ve basit hırsızlığa duruşmasız yargılama

        Fevzi ÇAKIR / HABERTÜRK

        Ortalama 3 yılda sonuçlanan ‘basit suç’lara, ‘basit yargılama’ geliyor. Adalet Bakanlığı’nın, hazırladığı yasa taslağıyla dava dosyalarının çok kısa bir sürede karara bağlanması amaçlanıyor. Taslağa göre kasten yaralama, tehdit, hakaret, basit hırsızlık ve dolandırıcılık gibi ceza üst sınırı 5 yıl olan suçların failleri, rıza göstermeleri halinde “basit yargılama usulünden” yararlandırılacak. Bu kişiler suçlarını itiraf etmeleri durumunda savcı tarafından uygulanacak muhtemel yaptırımlar hakkında bilgilendirilecek. Savcının havale etmesinin ardından da ilgili hâkim de dosya üzerinden kısa sürede kararını verecek. Taslakta öne çıkan diğer önemli unsurlar şöyle:

        CİNSEL SALDIRIYA YOK: Nitelikli yaralama, hırsızlık ve dolandırıcılık suçlarının nitelikli halleri, cinsel saldırı ve çocuğun cinsel istismarı gibi suçlar, ağır ceza mahkemelerinin görev alanlarına giren diğer suçlar bu usulün kapsamına alınmayacak.

        İKRAR ŞART: Şüphelinin fiili gerçekleştirdiğini savcı huzurunda kabul etmesi, usulün temel şartlarından. Suçunu ikrar etmiş olsa bile, usulün uygulanmasını istemeyen fail hiçbir şekilde zorlanmayacak.

        PAZARLIK YOK: İkrarı karşılığında failin göreceği muhtemel yaptırım hafifletilecek. Ancak bu yaptırımın türü ya da miktarı hakkında, fail ile savcı veya mahkeme arasında müzakere (pazarlık) imkânı bulunmuyor.

        GİZLİLİK: Failin usulün uygulanmasından vazgeçmesi ve genel usule dönülmesi durumunda, failin ikrarı, aleyhine delil olarak kullanılmayacak.

        SUÇU MESLEK EDİNENLERE DE YOK: Sürekli suç işleyen ve ıslah olmamakla direnen kişiler usulün kapsamı dışında tutulacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ