Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul, şehir parklarıyla nefes alıyor

        Ağaçlandırma, peyzaj çalışmaları ve bitkilendirme uygulamalarıyla kent görünümüne değer katan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde 442 park projesini tamamladı.

        Parklar futbol, basketbol ve voleybol sahaları, tenis kortları, akrobatik bisiklet platformları, bisiklet ve yürüyüş parkurları, yüzme ve fitness kulübü, çocuk oyun alanları, helikopter pistleri, uzaktan kumandalı araçların kullanılacağı pistlerle restoran ve kafeleri de barındırmasıyla vatandaşların doğayla iç içe vakit geçirmesine imkan tanıyor.

        Kent genelinde 442 park projesini tamamlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 142 köye 142 park yaptı. Belediye tarafından, parklara çocuklar için bin 305 adet çocuk oyun grubu yerleştirilirken, Yenikapı Sahili, Maltepe Sahili Yaşam, Spor, Kültür ve Eğlence Parkı, Zeytinburnu Çırpıcı Kent Parkı 1. Etap, Topkapı Kültür Parkı, Sultangazi Cebeci Şehir Parkı, Sultangazi Gazi Şehir Parkı, Sultanbeyli Göleti Parkı, Maltepe Başıbüyük Parkı, Arnavutköy Şehir Parkı, Göztepe Parkı, Sancaktepe Şehir Parkı, Tuzla Botaş Parkı, Marmara Parkı (Osmanlı Bahçesi), Atakent Mahallesi Parkı, Başakşehir Onurkent Parkı, Sancaktepe Osmangazi Mahallesi Semt Parkı, Başakşehir Kayabaşı Mahallesi Parkı ve Esenler Bölge Parkı hizmete açıldı.

        Gülhane Parkı'nın yanı sıra Bakırköy Belediyesince ilçede 96 bin metrekarelik alana kurulan Bakırköy Botanik Parkı, İstanbul'un gözde parkları arasında yer alıyor.

        Tematik bahçeler, çocuk oyun alanları, kafeterya, havuz, manzara seyir terasları, aletli jimnastik alanı ve otoparkın da yer aldığı parkta, biyolojik arıtması tamamlanan doğal gölet çevresi, doğal kayalar, gezinti yolları bulunuyor.

        Park projesine ait bitki listesinde, Türkiye'nin pek çok endemik bitki türünün yanı sıra egzotik bitki türleri ve ağaçların değişik tür ve alt türleri sıralanırken, 5 bin 250 metrekarelik gölet alanı içinde de sazanlar ve su kaplumbağaları da yaşıyor.

        Ayrıca parkta yenilenebilir enerji kapsamında rüzgardan elde edilen enerjiyle aydınlatmanın yüzde 20'si sağlanıyor.

        Anadolu Yakası'ndaki İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğüne ait Göztepe Parkı ise hem 97 dönümlük alanıyla hem sahile yakınlığıyla kentlilerce tercih ediliyor.

        Yaklaşık 30 tür ağaç ve bir milyonun üzerinde mevsimlik çiçeğin bulunduğu parktaki biyolojik gölet, kimyasal temizlik yapmadan, mikroorganizmalar sayesinde kendi kendini temizleyebilen yapıya sahip olarak tasarlandı.

        Maltepe Sahili Yaşam, Spor, Kültür ve Eğlence Parkı, 1 milyon 200 bin metrekarelik alanıyla İstanbul'un en büyük parkları arasında sayılırken, 7,5 kilometre uzunluğunda bisiklet parkuru, yürüyüş yolları, yüzme ve fitness kulübü, yelken sporlarının yapılacağı merkez, çocuk oyun alanları, helikopter pisti de parkta faaliyet gösteriyor.

        Sultanbeyli Gölet Parkı da Anadolu Yakası'nda vatandaşların aileleriyle zaman geçirdiği şehir parklarından biri olarak ilgi çekiyor.

        Anadolu Yakası'nın en büyük rekreasyon alanlarından biri olan parkta, gölet, gösteri havuzu, su oyun parkı, basketbol, futbol, voleybol sahaları, tenis kortları, yürüyüş alanları, seyir terasları da bulunuyor.

        Parkta engelli vatandaşların da rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanan kılavuz yollar, ikaz döşemeleri ve engelli rampalarının kullanılması da dikkati çekiyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ