Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ölüme uçan cerrah Susam'ın ekstrem öyküsü...

        Öznur KARSLI / HABERTÜRK

        Çocukluğunda, kartallar ve atmacalara özenip uçmak istiyordu. Bir de kalp hastası annesi için kalp doktoru olacaktı... İki hayalini de gerçekleştirdi. Binlerce hastasını hayata bağlayan hocası Prof. Dr. Bingür Sönmez’in ekibine katıldı.

        Hocası Sönmez Sarıkamış’ta vurulduğunda hemen yanındaydı. Sönmez’in şifa veren eline ilk müdahaleyi yaptı. Doğa ve kartallar gibi dağ yamaçlarında süzülmek de onun en büyük sevdasıydı... Ama bu sevda onu sevdiklerinden kopardı!

        ALPLER’DE ÖLÜME UÇAN CERRAH SUSAM’IN EKSTREM ÖYKÜSÜ

        İsviçre Alpleri’nde “wingsuit- yarasa adam” atlayışı sırasında geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitiren Opr. Dr. Mehmet Susam, başkalarına hayat verirken, kendi hayatını hiçe saydı. Adrenalin tutkusu onu hep ekstrem sporlara taşıdı. Binlerce kalp hastasını yaşama döndüren hocası Prof. Dr. Bingür Sönmez vurulduğunda da, Dr. Susam yanıbaşındaydı. Elinden vurulan hocasına ilk müdahaleyi yapıp, belki de o sihirli parmakların zarar görmesini önledi. “Uçmak, yalan dünyada insanın yaşayabileceği en yüksek zevk” diyordu. Yalan dünyadan ayrıldığında henüz 41 yaşındaydı...

        Mehmet Susam, Yozgatlı 6 çocuklu bir öğretmenin 3’üncü oğluydu. Okumayı 5 yaşında kendi kendine öğrendi. O yaştan beri; dağların eteklerinde kartallara, atmacalara bakıp hayal kurdu; yamaçlardan atlamayı, uçmayı hayal etti. Annesi kalp ameliyatlıydı. O da “Ben de bir gün kalp ameliyatı yapan doktor olacağım” diyordu.

        O her ikisini de oldu. Hem kartallar atmacalar gibi uçtu, hem de çok başarılı bir kalp cerrahı oldu.

        1999 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi’nden mezun olup doktor unvanı aldı. Doğa sevdalısı, adrenalin tutkunu bir doktordu. 2009’da Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük kalp ve damar cerrahlarından Bingür Sönmez’in ekibine katıldı... Yılda 700’e yakın ameliyatın altından başarıyla kalkıyordu ekip... Yüzlerce, binlerce hayat kurtarmışlardı.

        UÇMAK, YALAN DÜNYADA EN BÜYÜK ZEVKİM

        Operatör Dr. Mehmet Susam, hastalarını yeniden hayata bağlarken, göklerde saatte yaklaşık 300 kilometre hızla süzülüp kendi hayatını hiçe sayıyordu. Bir röportajında “Uçmak, yalan dünyada insanın yaşayabileceği en yüksek zevk” diyordu. Bir yandan mesleğini icra edip hayat kurtarırken, doğa tutkusu onu madalyalı kürekçi, lisanslı dalgıç, motosiklet yarışçısı, paraşütçü dağcı, snowboard kayakçısı ve ekstrem sporların en uç noktası wingsuit’e taşımıştı. ‘Yarasa adam’ kıyafeti giyip, kolları ve bacaklarını kanat gibi kullanıp helikopterden atlayacak ve Boğaziçi Köprüsü’nün altından geçecekti. Ama bu hayalini sonsuza kadar gerçekleştiremeyecekti.

        CENAZESİ PERŞEMBE GÜNÜ

        Susam’ın cenazesi için iki ağabeyi ve hastaneden bir görevli İsviçre’ye gitti... Mehmet Susam’ın cenazesi Türkiye’ye getirilecek ve perşembe günü İstanbul’da Memorial Hastanesi’nde bir tören düzenlenecek. Büyük üzüntü yaşayan hocası Bingür Sönmez ve sevenleri onun için son görevlerini yapacaklar.

        KÖPEKLİ BANDANA...

        Doğa tutkunuydu; gökyüzünde özgürce uçmak onun sevdasıydı. Susam, hayvan sevgisini simgeleyen köpek fotoğraflarıyla bezeli bandanasını da, ameliyatlarda takmayı seviyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ