Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika MHP listelerinde küçük çaplı ama ses getiren değişiklikler

        SALİHA ÇOLAK/ANKARA

        Teşkilatın “Önümüzü tıkıyorlar” sitemine kulak veren MHP Lideri Bahçeli, kıdemli vekilleri 1 Kasım listesine almadı. 7 Haziran’da seçilen 8 milletvekili de liste dışı kaldı. 73 kadın adayın sıralandığı MHP aday listesinde, partide lider adayı olarak gösterilen Akşener ise yer bulamadı.

        1 Kasım seçimi milletvekili aday listesinde geniş çaplı değişiklik yapmadı ama sınırlı kalan değişiklikler ses getirdi. Parti içinde lider adayı olarak gösterilen Meral Akşener listede yer almadı. Başarılı olan illerdeki milletvekilleri aynı sıralarını korudu. 7 Haziran’da Meclis’e giren 8 milletvekili, listelerde yer bulamadı. Seçilemeyecek yere çekilen 2 vekille birlikte 25. Dönem’in firesi 10 oldu. Parti kararına rağmen seçim hükümetine girdiği için ihraç edilen Tuğrul Türkeş ve başvuruda bulunmayan Murat Başesgioğlu listelerde yer almadı. 5 milletvekili de “çizildiğini” listeleri görünce öğrendi. İzmir’de 2 milletvekili seçilme ihtimali düşük sıralara indirilirken Neslihan Çelik ve Senem Kılıç seçilmesi garanti olan 2. sıralara taşındı.

        KÜSMEYEN KAZANDI

        Mehmet Parsak’ın milletvekili seçildiği Ayfonkarahisar’da geçen dönem milletvekili olmasına rağmen listelere konulmayan 14 kişi arasında yer alan Kemalettin Yılmaz, küsmeyip çalışmaya devam ettiği için Parsak’ın ardından 2. sıraya konuldu.

        3 VEKİL 1’E İNİNCE

        Aydın’da 2 dönemdir MHP’nin tek milletvekili olan Ali Uzunırmak listeden çıkarıldı. Turan Çirkin’in yerini bıraktığı kardeşi Şefik Çirkin’in tek milletvekili olarak geldiği Hatay’da, Bahçeli, “Önümüz tıkalı” şikâyetlerini dikkate alıp teşkilatı hareketlendirmek için Çirkin’i listeye koymadı. Türkeş’ten boşalan Ankara 1. Bölge 1. sıraya Zuhal Topçu kaydırıldı. 7 Haziran’da 4. sırada olmasına rağmen sıkı çalışan ancak seçilemeyen Erkan Haberal listenin 2. sırasına yükseltildi. Partinin yeni genç yüzlerinden Doktor Alper Çağrı Yılmaz da İstanbul listesinden Ankara 1. Bölge 4. sıraya getirildi. İstanbul 2. Bölge’de 6. sırada olan sanatçı Mehmet Aslan, 4. sıraya yükseltildi. Bahçeli, CHP’nin eski vekili Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun etkili olduğu Aydın’da Uzunırmak’ın yerine geçen seçim 4. sırada bulunan psikolojik danışman Deniz Depboylu’yu getirdi. TBMM Başkanlığı seçiminde CHP’li Deniz Baykal’ı neden desteklemedikleri yolundaki eleştirilere karşılık, “AK Partililer ‘Dinsiz partinin adayını desteklediniz’ derlerdi” sözleri üzerine gelen tepkilerin ardından grup başkanvekilliği görevinden alınan Yusuf Halaçoğlu, 3 milletvekili çıkardıkları Kayseri’de yine liste başı oldu. Adıyaman, Kırklareli, Mardin, Sinop, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Düzce listeleri tümüyle değişti.

        5 AYLIK VEKİLLER

        7 Haziran’da, Manisa 2. sıradan vekil seçilen Zeynel Balkız ile Karabük’ten seçilen ve basın toplantısında, “13 silahı” olduğu yolundaki haberlerin sorulması üzerine, “12 silahım var, 13 tane daha alırım. Türk deyince akla silah gelir” diyen Durmuş Yalçın listeye alınmadı.

        73 KADIN ADAY

        Genel seçimler için alanlara çıkacak ve vatandaştan oy isteyecek MHP milletvekili adaylarının 69’u işadamı/işkadını, 50’si mühendis, 59’u avukat, 31’i doktor, 22’si öğretim üyesi ve 6’sı gazeteci. 7 Haziran seçimlerinde 61 kadın aday gösteren MHP, 1 Kasım seçimlerinde 73 kadın aday ile alanlara inecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ