Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 25. Dönem Meclis'i aynı gün açılıp kapanacak

        Esra YAZDIÇ / GAZETE HABERTÜRK

        7 Haziran’da yapılan genel seçimde oluşan 25. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Ekim Perşembe günü üçüncü ve son kez toplanacak. Anayasa gereği yapılacak yeni yasama yılı açılışı, 1 Kasım seçimi öncesi liderleri bir araya getirecek. 7 Haziran’da seçilerek Meclis’e giren ancak 1 Kasım’da aday gösterilmeyen milletvekilleri de Meclis Başkanı seçimleri ile bağımsız bakanların yemini ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yurtdışı tezkeresi için yapılan oturumların ardından perşembe günü katılacakları 25. Dönem 3. TBMM Genel Kurulu toplantısıyla Meclis’e veda edecek.

        HDP PROTESTO EDEBİLİR

        25. Dönem 2. Yasama Yılı Açılışı nedeniyle Meclis’te ilk tören TBMM Atatürk Anıtı’nda saat 14.00’te gerçekleştirilecek. Anıta çelenk konulduktan sonra saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak. Meclis Genel Kurulu saat 15.00’te toplanacak. TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, birleşimi açtıktan sonra sunuş konuşmasını yapacak ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı genel kurula takdim edecek. Ardından İstiklal Marşı okunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan yasama yılı açılış konuşmasını yapacak. Cumhurbaşkanı’nın çözüm sürecine yönelik tavrına tepki gösteren HDP Grubu, Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş başkanlığında Meclis açılış töreninden önce toplanacak. Toplantıda, Erdoğan’ın konuşacağı oturuma HDP’li vekillerin katılıp katılmayacaklarına karar verilecek. Meclis Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı’nın konuşmasının ardından başka bir konuyu ele almadan çalışmalarını tamamlayacak. Danışma kurulu önerisiyle genel kurulun, 1 Kasım’da yapılacak seçim nedeniyle tatile girmesi bekleniyor.

        Milletvekillerine gönderilen TBMM 25. Dönem 2. Yasama Yılı Açılış davetiyelerinde resepsiyon programına yer verilmedi. Meclis yetkilileri, yaşanan terör saldırıları ve şehit haberleri nedeniyle bu yıl resepsiyon yapılmayacağını belirtti.

        LİSTE DIŞI KALANLAR

        7 Haziran seçiminde milletvekili olan ancak 1 Kasım seçiminde liste dışında kalan milletvekillerinin Meclis açılışına gidip gitmeyeceği ise merak konusu. Liste dışında kalan isimlerden çoğu, yeni yasama yılı açılışına katılıp katılmama yönündeki kararlarını son gün vereceklerini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ