Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Afganistan'da Taliban ile mücadele

        Afganistan'daki ABD ve NATO güçlerinin komutanı General Campbell: "Taliban'ın yüzde 60-70'i Kabil hükümetiyle uzlaşma potansiyeline sahip"

        Campbell, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'nde düzenlenen "Afganistan'daki Durum" adlı oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı.

        Washington eyaletinden Demokrat Partili senatör Adam Smith'in "Taliban ve Afganistan hükümeti arasındaki uzlaşma görüşmeleri" bağlamında yönelttiği bir soru üzerine, Taliban içerisindeki yönetim kargaşası nedeniyle durmuş olan görüşmelere yeniden dönülmesinin birkaç ayı alabileceğini belirtti.

        "Onların herhangi türden bir barış görüşmesine geri döndüklerini görmemizin birkaç ayı bulabileceğini düşünüyorum. Bana göre uzlaşma görüşmeleri devam edecek ancak bunun için masaya doğru insanları getirmek biraz zaman alacak" diyen Campbell, "Hem Afganlar hem de istihbarat camiasından duyduğum tahminlere göre Taliban tarafında yüzde 60 ila 70'lik bir kesim potansiyel olarak uzlaştırılabilir nitelikte" ifadesini kullandı.

        "Bir hastanede Taliban güçlerinin olması ihtimali o hastahanenin vurulmasını meşrulaştırır mı?"

        Oturumda, Kunduz kentinde 22 kişinin hayatını kaybettiği, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün (MSF) faaliyet gösterdiği hastaneye hava saldırısıyla ilgili soruları da yanıtlayan Campbell, ABD ordusunun belirli bir hedefe saldırı düzenlemeden önce belli başlı prosedürleri takip ettiğini, Afganistanlı yetkililerin ABD ordusundan belli bir hedefe ateş etmelerini isteğinde bu isteğin hemen otomatik olarak yerine getirilmediğini savundu.

        Campbell, hafta başında Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, saldırının Taliban ateşine maruz kalan Afgan güçlerinin isteğiyle yapıldığını söylemişti.

        General Campbell, bir senatörün, "Bir hastanede Taliban güçlerinin olması ihtimali o hastahanenin vurulmasını meşrulaştırır mı?" şeklindeki sorusuna da sadece "hayır" yanıtını vermekle yetindi.

        ASKER DÜŞÜRME PLANI

        Campbell ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama'nın Afganistan'daki Amerikan askerlerinin sayısını 2016 sonrasında bine düşürme planının yeniden gözden geçirilmesi ve bu sayının artırılması tavsiyesinde bulundu.

        "Asker sayısını gelecek yıl sonunda bine düşürmek, teröre karşı yaptığımız operasyonları ve eğitim programlarımızı sınırlayacaktır" diyen Campbell, üstlerine bu yönde alternatif planlar sunduğunu söyledi ancak ne kadar asker önerdiğine ilişkin detay vermedi.

        Campbell, Afganistan'da görev yapan 9 bin 800 ABD askerinden bin 300'ünün günlük olarak Afgan güvenlik güçlerinin eğitimine destek verdiğini ve danışmanlık misyonları yürüttüğünü belirtti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ