Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybeden 54 kişi uğurlandı

        HT GAZETE

        Ankara'daki terör saldırısında can veren 54 kişi, 26 kentte dün toprağa verildi. ‘Simge fotoğraf’taki öğretmen İzzettin Çevik Şanlıurfa’da kızı Başak Sidar’ın üzerine gelinlik konan tabutunu omuzladı. Konya’da ise bir yıl önce evlenen ve kocasıyla hayatını kaybeden Gülhan Elmascan’ın cenazesini kadınlar taşıdı. Başkent’te Ali Kitapçı’yı uğurlayan eşi Emel Kitapçı, oğlu Artun Siyah Kitapçı’ya, “Dik dur oğlum, sonra gözyaşı dökeceğiz” diye sarıldı.

        CAN KAYBI: 97 KİMLİK TESPİTİ: 92

        ANKARA’da patlayan bombaların, 97 kişinin ölümüne neden olduğu ve hayatlarını kaybedenlerden 92’sinin kimlik tespitinin tamamlanarak ailelerine teslim edildiği açıklandı. 19 hastanede tedavi altına alınan 508 yaralıdan, 65’i ağır olmak üzere 160 yaralının tedavilerine devam edildiği, tedavisi tamamlanan yaralılarınsa taburcu edildiği belirtildi. Canlı bomba olduğu tahmin edilen kişilerin bedenlerinin paramparça olması nedeniyle kimlik tespitinde güçlük yaşanıyor. Halen kimliği tespit edilemeyen bedenlerle ilgili olaraksa, aileler tarafından kayıp başvurusu yapılanlarla aranan kişiler listesinde bulunanlar eşleştirilmeye çalışılıyor.

        Ankara'da geçen cumartgesi günü Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenmesi planlanan‘Emek, Barış ve Demokrasi’ mitingi öncesi toplanma alanı olan Ankara Garı önünde patlayan ve Türkiye’yi yasa boğan terör saldırısında yaşamını yitirenlerin büyük bölümü dün memleketlerinde toprağa verildi. Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırısında hayatını kaybeden 97 kişiden kimliği tespit edilen 92’si ailelerine teslim edildi. Dün, yurt genelinde 26 ilde, 54 cenaze son yolculuğuna uğurlandı.

        4’Ü CHP’Lİ 6 KİŞİYİ MALATYA UĞURLADI

        CHP Gençlik Kolları üyeleri Gözde Aslan, Gülbahar Aydeniz, Onur ve kuzeni Umut Tan ile maliye çalışanı Sezen Vurmaz Malatya’da, Mehmet Ali Kılıç Hekimhan İlçesi’nde gözyaşları arasında toprağa verildi. Kahramanmaraş Elbistan’da cemevinde tören düzenlenen Seyhan Yaylagül ise Malatya’nın Kürecik İlçesi’nde son yolculuğuna uğurlandı. Gözde Aslan’ın profilinde, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile çektiği selfie fotoğrafı yer alıyor.

        TABUTUNA DUVAK KONDU

        Patlama kurbanlarından Metin Peşmen (53) ile Leyla Çiçek (25), Mersin’in Tarsus İlçesi’nde son yolculuklarına uğurlandı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Tarsus Şube Yönetim Kurulu ve CHP üyesi 3 çocuk babası Metin Peşmen, Tarsus’ta cemevinde düzenlenen törenin ardından Şehir Mezarlığı’nda toprağa verildi. HDP Tarsus İlçe Yönetim Kurulu üyesi Leyla Çiçek de Şehir Mezarlığı’nda toprağa verildi. Bekâr olan Çiçek’in tabutunun üzerine duvak konuldu.

        KİMSESİZ BERNA’YI BİNLER UĞURLADI

        Berna Koç ile HDP Karşıyaka İlçe Yönetim Kurulu üyesi Mali Müşavir Ayşe Deniz ise İzmir’de aynı camide düzenlenen törenin ardından son yolculuklarına uğurlandı. Yetiştirme yurdunda büyüyen ve kendisini evlatlık alan annesini de bir süre önce kaybeden Berna Koç’un tabutunu kadınlar taşıdı.

        ZEYTİN FİDANI DİKİLDİ

        EMEP Mersin il yöneticisi Şebnem Yurtman (22), Gökhan Gökbönü (18), üniversite öğrencisi ve EMEP üyesi Dilan Sarıkaya (23) ile HDP üyesi Erhan Avcı (38) Adana’da toprağa verildi. Şebnem Yurtman’ın arkadaşları mezarına barışı simgeleyen zeytin fidanı dikti. Dilan’ın annesi Nesligül Sarıkaya, cenaze aracının üzerine asılan fotoğrafı okşayıp feryat etti. HDP Giresun 1. sıra milletvekili adayı Abdullah Erol, Diyarbakır’da, patlamada ölen en yaşlı kişi olan ‘Meryem Ana’ olarak tanınan Meryem Bulut’un (70) cenazesi Batman’ın İkiztepe Köyü’nde toprağa verildi. Kimlikleri tespit edilerek Alanya’ya götürülen 8 çocuk babası Mehmet Tevfik Dalgıç (55) ile 3 çocuk annesi Sevim Şinik’in (42) cenazeleri Cikcilli Mezarlığı’nda defnedildi.

        GELİNLİKLE UĞURLANDI

        Necla Duran’ın (27) cenazesi Hatay’ın Defne İlçesi’nde toprağa verildi. Cenazenin evine getirilişi sırasında anne Münire Duran, üzerine gelinlik örtülen kızının tabutunu görünce gözyaşı döktü. Kılınan cenaze namazının ardından Duran’ın cenazesi gözyaşları arasında defnedildi. Cenaze törenine HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da katıldı. İnşaat işçisi Ramazan Tunç (25), Van’ın Bahçesaray İlçesi’ne bağlı Cevizlibelen Köyü’nde toprağa verildi. Tunç’un ekonomik sıkıntı nedeniyle çalışmak için İstanbul’a gittiği belirtildi. Tunç’un işyerinden izin alıp mitinge gittiği öğrenildi. İki çocuk annesi Emine Ercan (55) Çorum Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı’nda düzenlenen törenin ardından toprağa verildi. EMEP Kadın Kolları’nda görev alan Ercan’ın tabutu, cemevindeki törenin ardından, kadınların omuzlarında cenaze aracına kadar alkışlar eşliğinde taşındı.

        İSTANBUL'DA 11 CENAZE

        4 çocuk babası HDP Üsküdar İlçe Teşkilatı Üyesi Ahmet Katurlu’nun oğlu Harun Katurlu, boyacı olan babasının tabutunun üzerine PKK bayrağını örtülmesine izin vermedi. Katurlu, “İstemiyorum, benim babam o bayrak yüzünden öldü” diyerek tepki gösterdi.

        ANKARA’daki saldırıda hayatını kaybedenlerden 11’i dün İstanbul’da toprağa verildi. Gözyaşının durmadığı cenazelerde ağıtlar yakan acılı aileler, teröre lanet yağdırdı. Ümraniye Yavuz Selim Camii’nde düzenlenen törende Cemal Avşar, Vahdettin Özkan, Selim Örs, Azize Onat ve Ahmet Katurlu’nun cenaze namazları kılındı. HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP milletvekilleri katıldığı cenaze namazları Kürtçe kılındı. Politika Gazetesi’nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Kemal Tayfun Benol, Şakirin Camii’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Benol’un eşi Gülderen Benol, “Sendikadan arkadaşlarını görmek üzere yanımdan ayrıldı. Sonra patlama oldu ve kara haberi aldık” dedi.

        ‘İKİNCİ PATLAMANIN OLDUĞU YERE KOŞTU’

        İnşaat Mühendisliği öğrencisi Güney Doğan (23) Sarıgazi Taşdelen Cemevi’nde yapılan törenle son yolculuğuna uğurlandı. Anne Derman Doğan oğlunun fotoğrafına sarılarak ağıtlar yaktı. Doğan’ın arkadaşı Şahin Bulut, “İlk patlamada Güney yanımdaydı. İkinci patlamanın olduğu yere doğru koşmuş. Orada ölmüş” dedi. Fatma Esen için Fatih’te Eruhlular Derneği’nde tören yapıldı. Ümmü Gülsüm Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Esen’in cenazesi Gazi Cemevi’nde yapılan uğurlamanın ardından Gazi Mezarlığı’nda defnedildi.

        ‘KIZIMIN KANI BARIŞA KURBAN OLSUN’

        17 yaşındaki lise öğrencisi Dicle Deli için Silivrikapı Hadim İbrahim Paşa Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Baba Faik Deli, “Kızım kortejde 50 metre arkamdaydı. Benim kızımın kanı bundan sonraki süreçte barışa vesile olsun, barışa kurban olsun” dedi. Dicle Deli’nin cenazesi Silivrikapı Mezarlığı’nda toprağa verildi. Binali Korkmaz’ın cenazesi, Garip Dede Cemevi’nden kaldırıldı. Cenaze namazına HDP ve CHP’li milletvekilleri katıldı. Korkmaz’ın cenazesi Kanarya Mezarlığı’nda defnedildi. İnşaat işçisi Tekin Arslan için Kartal Cemevi’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene Selahattin Demirtaş da katıldı. Arslan’ın cenazesi Tuzla Aydınlı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

        ‘UYANSANA BABA DUYSANA SESİMİ’

        HDP Gebze ilçe yöneticisi olan Ziya Saygın (56), memleketi Sivas’ta cemevinde düzenlenen törenin ardından toprağa verildi. Saygın’ın Van’ın Erciş İlçesi’nde askerlik yapan oğlu Taylan ile lise öğrencisi olan kızı Dilan babalarının tabutuna sarılarak gözyaşı döktü. Dilan, “Uyansana baba, duysana sesimi” diye feryat etti

        ‘O ŞAHİNLER BU GÜVERCİNLERİ ÖLDÜRDÜ’

        SALDIRININ simge fotoğrafı olan kızı Başak Sidar Çevik (22) ve kardeşi Nurgül Çevik’i kaybeden İzzettin Çevik’in, olaydan sonra travma ve işitme kaybı yaşadığı öğrenildi. Suruç’taki cenaze töreninde cenaze namazının ardından tabutlar kadınların omuzunda mezarlığa taşındı. Başak Sidar’ın tabutuna gelinlik, halasının tabutuna ise sarı-kırmızı-yeşil renkli bez örtüldü. Tedavisi Ankara’da hastanede süren anne Hatice Çevik ise cenazeye katılamadı. Defin işlemi sonrasında mezar başında konuşan İzzettin Çevik, “130’a yakın güvercin öldü. 2-3 katı kadar güvercin de sakat kaldı. Nurgül emekçi kadındı. 42 yaşındaydı. Sidar 22 yaşında. Yan tarafta yatan annem de bugün yaşasaydı 60 yaşındaydı. Bizler hep erken mi öleceğiz? O şahinler bu güvercinleri öldürdü”

        ‘Dik dur oğlum, sonra gözyaşı dökeceğiz’

        BAŞKENT’teki terör saldırısında yaşamını yitiren TCDD çalışanları Ali Kitapçı, Avukat Uygar Coşkun ve Fizik Mühendisi İdil Güneyi’nin cenazeleri, toprağa verilmeden önce dün Ankara Garı’na getirilerek anma töreni yapılmak istendi. Polis, güvenlik gerekçesiyle cenazelerin garın önüne getirilmesine izin vermedi. Bunun üzerinde gar binası önünde bir tören düzenlendi. Törende, Birleşik Taşımacılık Sendikası adına yapılan açıklamada, terör saldırısı kınandı.

        ARTUN AYAKTA ZOR DURDU

        Saldırıda hayatını kaybeden Ali Kitapçı’nın eşi Emel Kitapçı, törene oğlu Artun Siyah Kitapçı ile katıldı. Emel Kitapçı’nın elini bırakmadığı oğlu Artun’a, “Dik dur oğlum, sonra gözyaşı dökeceğiz” sözleri, törene katılanları gözyaşına boğdu. Oğul Kitapçı annesinin öğüdüne rağmen, ona sarılarak ağladı. Anne Kitapçı, törende yaptığı konuşmada, “Biz dedik ki ‘bu ülkeye barış gelsin’, ‘bu ülkenin yoksulu için emekçisi, Kürt’ü, Türk’ü, Laz’ı, Çerkez’i, kadını erkeği için barış gelsin’ dedik. Biz ‘barış’ dedik, onlar ‘ölüm’ dedi. Katil onlar, biz katilin kim olduğunu biliyoruz. Ama biz dimdik ayaktayız. Biz vicdanımızla, ahlakımızla ayaktayız, mücadelemiz devam edecek. Bizi bir kez öldürürler ama bin kez doğururlar. Arkadan vuran bu kahpe sürüye karşı bu ülkeye barış, özgürlük gelecek” dedi.

        CENAZELER TOPRAĞA VERİLDİ

        TCDD personeli Ali Kitapçı, Uygar Coşkun ve İdil Güneyi’nin cenazeleri Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi. Ankara’da önceki gün de terör saldırısı kurbanlarından Korkmaz Tedik ile Sevgi Öztekin’in cenazeleri toprağa verilmişti.

        RİZE'DE GERGİNLİK

        Emekli öğretmen Osman Turan Bozacı (58) Rize’nin Pazar İlçesi’nde defnedildi. Bozacı’nın cenazesi kılınan namazın ardından Pazar Meydanı’na götürülmek istendi. Rize Emniyet Müdürü Adem Çakıcı cenaze yakınlarıyla görüşerek yürüyüşe izin vermeyeceklerini söyledi. Görüşmelerin ardından cenaze araçtan indirilmeden yürüyüşe izin verildi. TCDD Adana Müdürlüğü çalışanı Nevzat Sayan ve Dilaver Karharman, Karaman’da defnedildi. Sayan’ın oğlu Berkay, babasının tabutuna sarılarak ağladı. Gazi Güray, Mesut Mak ve Adil Gür, Tunceli’de defnedildi. EMEP üyesi Mesut Mak ve Adil Gür için düzenlenen törene yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Erol Ekici (38) Erzincan’da, üniversite öğrencileri Muhammet Demir Hakkâri’de, Yunus Delice Adıyaman’da, M. Zakir Karabulut Bitlis’te, Sabri Almaz (67) Diyarbakır Silvan’da defnedildi. Kahramanmaraş’ın Elbistan iİçesi’nde Seyhan Yaylagül ile birlikte cemevinde tören düzenlenen üniversite öğrencisi Ebru Mavi’nin (20) bugün defnelideceği öğrenildi.

        ELMASCAN ÇİFTİ FARKLI İLLERDE TOPRAĞA VERİLDİ

        ŞANLIURFA’nın Suruç İlçesi’ndeki ilk cenaze töreni makinist Yılmaz Elmascan (35) için düzenlendi. Geçen yıl ağustos ayında Gülhan Elmascan ile hayatlarını birleştiren Yılmaz Elmascan’ın annesi tabuta sarılıp, “Oğlumun yüzünü görmek istiyorum” diye Kürtçe ağıtlar yaktı. Ankara’daki patlamada kızı ve kardeşini kaybeden İzzettin Çevik, Elmascan Ailesi’ne taziyede bulundu. Cenazede terör örgütü yandaşlarının pankart açtığı görüldü. Gülhan Elmascan ise Konya’da düzenlenen törenle defnedildi. Elmascan’ın Eğitim-Sen flamasının sarılı olduğu tabutunu kadınlar taşıdı. Yol boyunca tabuta kırmızı karanfiller atıldı.

        ELİF'İN TABUTUNU ANNESİ TAŞIDI

        EMEP Beyoğlu İlçe Yönetim Kurulu üyesi Gökmen Dalmaç, Trabzon’da toprağa verildi. İlk listede hayatını kaybedenler arasında ismi yer alan eşi Firdevs Tat Dalmaç taziyeleri kabul etti. Mersin Üniversitesi Yabancı Diller 2. sınıf öğrencisi Elif Kanlıoğlu (20), Artvin’in Arhavi İlçesi’nde toprağa verildi. Kızının kırmızı karanfillerle dolu tabutuna sarılan anne Öznur Kanlıoğlu gözyaşı döktü, ağabey Emre ise annesine sarılarak teskin etmeye çalıştı. Taziyeleri kabul eden baba Ümit Kanlıoğlu, “Benim kızım Laz’dı. Onun yanında Kürtler öldü, Çerkezler öldü, Türkler öldü, çocuklar ve barış isteyen insanlar öldü. Yeter artık” diye feryat etti. Anne Kanlıoğlu kızının tabutunu taşıdı.

        "BİR TANEM NEREYE?"

        Niyazi Büyüksütçü’nün (65) cenazesi, Bolu’nun Mudurnu İlçesi’nde toprağa verildi. Eşi Emine Büyüksütçü, “Bir tanem nereye gidiyorsun?” diye ağladı. Özver Gökhan Arpaçay’ın, Kars’taki törende ailesi slogan atılmamasını istedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ