Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Koza İpek Holding'e kayyum atanmasına avukatlardan tepki

        Holdingin İstanbul yolundaki yönetim binasında açıklama yapanİpek'in avukatı Battal Öztürk, Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğinin "26.10.2015 tarihli kararı ile 16.10.2015 tarihli bilirkişi raporuna dayanılarak" holdinge bağlı 22 şirkete kayyum atanmasına karar verildiğini söyledi.

        Kararın henüz kendilerine resmi olarak tebliğ edilmediğini belirten Öztürk, "Her an gelmesini bekliyoruz. Bilirkişi raporu elimize ulaştı, raporu inceliyoruz, incelemelerimiz devam ediyor. Bunlara ilişkin ekleri de inceliyoruz. İlk yaptığımız incelemelerde raporun hiç bir somut verilere dayanmadığı, tamamen soyut iddialara dayandığı görülmüştür" dedi.

        Daha önce söz konusu isnatlara ilişkin 2 dosyayı savcılığa ibraz ettiklerini anlatan Öztürk, şu iddialarda bulundu:

        "Bunlarda isnat edilen her bir iddiaya karşı belgeleriyle ayrıntılı olarak izah ettik. Türkiye'nin sayılı şirketlerinde olan Kozaİpekgrubuna bu kadar basit ve gerekçesiz bir bilirkişi raporuyla Ceza Muhakemeleri Kanununun 130. maddesine dayanılarak kayyum atanmasını biz hukuka uygun görmüyoruz. 130. maddede iki türlü tedbir vardır. Birincisi yönetim aynı kalır, sadece kayyum bu kararları onaylar. Kayyumun onayı olmadan herhangi bir işlem yapılamaz ama burada 130. maddenin daha ağır olan kısmı uygulanmış, tamamen yönetimin yerine geçilerek adeta şirkete el koyulacak gibi bir karar verilmiştir.

        KozaİpekGrubunun bütün şirketleri uzun yıllardır gerek uluslararası gerekse Türkiye'deki tüm denetim şirketleri tarafından denetlenmekte, her türlü internet ortamında olsun diğer ortamlarda olsun her türlü kuruluşlara verilmektedir. Bunlara ilişkin tüm kayıtlar resmidir ve ilgili yerlere de verilmiştir. Bütün bunlara rağmen böyle bir işlemin yapılmasını biz hukuki olarak uygun görmüyoruz, karar tamamen hukuka aykırıdır. Buna ilişkin itirazlarımızı hazırlıyoruz. Biz hukukun varlığına hala inanıyoruz. Buna ilişkin dilekçelerimizi de hazırlayıp itiraz edeceğiz. Sayın mahkemenin de bu konuda duyarlı davranarak, haksız ve hukuka aykırı bu kararı kaldıracağına inancımız tamdır."

        Avukat Hakan Yıldız da KozaİpekGrubu'nun yaklaşık iki yıldır tüm devlet daireleri ve kurumları tarafından denetlendiğini söyledi.

        "RAPORU SAKLADILAR"

        Resmi kurumların talep ettikleri bilgi ve belgeleri vaktinde ve eksiksiz teslim ettiklerini aktaran Yıldız, şöyle konuştu:

        "Tüm bu araştırmaların sonucunda gruba ilişkin en ufak bir hata bulunamadığı için maalesef savcılık makamı, 1 Eylül 2015 tarihinde Koza grubuna bağlı tüm kurumlara şirketlere baskın düzenleyerek, gözaltı ve el koyma işlemi yapmıştır. El konulan evraklar derhal bilirkişiye verilmiş, bilirkişi incelemesi başlatılmıştır. Bu arada biz de savcılık aşamasında sorulan soruları cevap mahiyetinde çalışmalarımıza başladık ve en son cuma günü yaklaşık 70 sayfalık dilekçemiz ve iki klasör evrakımızla birlikte savcılık makamına bunları ilettik. Savcılıktan tek bir isteğimiz vardı. Bu dosyanın bilirkişilere bir an önce ulaştırılarak bilirkişiler tarafından iddialara ilişkin tarafsız bir rapor hazırlanması ancak savcılık makamı ne kadar ilginçtir ki 23 Ekim'de sunduğumuz evraka rağmen 16 Ekim'de dosyaya eklenen bilirkişi raporunu bizden sakladı. Oysa bilirkişi raporları kısıtlılık kararı haricindedir. 16 Ekim'de dosyaya kazandırılan bilirkişi raporu neden savcılık makamınca 1 hafta bizden gizlenmiştir? Peki savcılık makamı ne yaptı? Savcılık makamı 16 Ekim'de aldığı raporu inceleyip 20 Ekim itibarıyla Sulh Ceza Mahkemesi'nden dünkü kararın verilmesi için talepte bulundu. Oysa bilirkişi raporu bize tebliğ edilmiş olsaydı o rapordaki hataların hepsine tek tek cevap verebilirdik. Maalesef bu yönüyle savunma hakkımız kısıtlanmıştır."

        Karara dayanak yapıldığını belirttiği bilirkişi raporundan bir bölümü okuyan Yıldız, şunları söyledi:

        "KozaİpekGrubu için, 'halbuki Türkiye gibi hassas ekonomik şartlara sahip ülkelerde böylesine yüklü miktarda parasal değerlerin çevrildiği kurumsal yapılarda hiçbir hatanın olmaması iktisadi, teknik ve ticari gerçeklere uygun değildir. Dünyanın hiçbir yerinde mükemmel bir kurum, muhasebe sistemi ve finansal yapı mevcut değildir ancak şüpheli kurum, şahıs ve ilgili kişi ve kurumlardan elde edilen resmi belgelerde mükemmel bir görüntü çizmiştir' deniliyor. Özet şu, mükemmel olmak kuvvetli şüphe için yeterlidir. Bu kurum, mükemmel olduğu için bugün bunlara maruz kalmıştır."

        Öte yandan Akınİpek'in kız kardeşi Pelin Zenginer de şirket merkezine geldi. Şirket önünde bekleyenlerin sevgi gösterisinde bulunduğu Zenginer, "Bugüne kadar tek bir gözyaşı dökmediğini ancak burada gördüklerinin kendisini duygulandırdığını" söyledi.

        Sabah saatlerinde holdinge gelen Akınİpek'in annesi Melekİpekde destek için kapıda bekleyenlerin yanına geçip, bir süre görüştü ve bekleyenlere teşekkür etti.

        MHP milletvekili adayı Yaşar Yıldırım da şirketi ziyaret etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ