Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kimlik siyaseti değil hizmet siyaseti kazandı

        Bülent AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        AK Parti tarihi bir zafer kazandı. 7 Haziran seçimi sonuçlarına bakıldığında bu kadar yüksek oy oranını AK Partililer de dahil kimse beklemiyordu ancak tabii ki bu başarının nedenleri var. Öncelikle seçmen, kimlik siyasetine değil, hizmet siyasetine “Evet” dedi.

        Geçen seçimin iki kazananı MHP ve HDP’nin oylarını ciddi oranda geri aldı. Seçmen, ülkenin ekonomi, terör, dış politika başlıklarındaki sorunlarının çözümü konusunda riske girmedi, maceraya atılmadı. HDP’ye, “Türkiye partisi olarak yaşamak ve çözüme katkı sağlamak istiyorsan terörle arana mesafe koy” dedi.

        AK Parti’nin teröre karşı yürüttüğü mücadeleye destek verdiğini gösterdi, “Kamu güvenliği olmazsa olmazdır” dedi. Emanet oyların bir kısmını geri alsa da seçmen HDP’ye ikinci bir şans daha verdi. AK Parti’nin muhafazakâr Kürt seçmende hâlâ karşılığının olduğu anlaşıldı.

        DAHA GÖRÜNÜR OLDU

        AK Parti, bir önceki seçimde sergilediği, “Yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır” aşırı özgüvenini bir kenara bırakarak diğer partilerden geri kalmadı; vaatlerini daha görünür kıldı ve bunları halka anlatmayı başardı. Küskünleri, “istikrar için” geri döndürdü.

        ‘HAYIR’ SİYASETİ KAYBETTİ

        AK Parti, 7 Haziran’da tek başına iktidarı kaybetmesine rağmen, diğer partilerin bir araya gelemeyecekleri ve AK Parti’siz bir hükümet formülü- nün mümkün olmadığı algısını topluma kabul ettirdi. MHP’nin, “Hayır” siyasetinin karşılığının olmadığı iyi anlatıldı.

        İYİ LİSTE YAPILDI

        AK Parti, İzmir’e Binali Yıldırım, Şanlıurfa’ya Faruk Çelik, Van’a Beşir Atalay, Bursa’ya Efkan Âlâ, İstanbul’a Mehdi Eker gibi isimleri yollayarak buralarda etkili kampanya süreci yürüttü; oylarını artırdı. Listelere 53 yeni isim girdi. Kıl payı milletvekili kaybedilen bazı bölgelerde adaylar üzerinde ve seçmen nezdinde bire bir propagandayla ince işçilik yapıldı. Başbakan Davutoğlu ve AK Parti’nin adayları çok çalıştı.

        ERDOĞAN FAKTÖRÜ

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çok iyi bir siyasetçi olduğu; süreç içinde eleştirilen ancak AK Parti açı- sından bugün doğru olduğu anlaşılan hamleleriyle de kanıtlanmış oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ