Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Adil Gür: Beşinci parti muhalefetin tam ortasında çıkacak

        HABERTURK.COM

        1 Kasım 2015 Genel Seçimleri için AK Parti'yi yüzde 47 bandında gösteren ve bu tahminle seçim sonuçlarına en yakın oranı veren A&G araştırma şirketinin sahibi Adil Gür, Habertürk TV'de Fatih Altaylı'nın konuğu oldu. Teke Tek programında soruları yanıtlayan Gür, Muhalefetin seçim sonuçlarını iyi okumasını gerektiğini söyledi.

        Beşinci parti tartışmalarını hatırlatan Gür, "Topyekün kötü" demek olmuyor, "Bu ülkede taş üstüne taş koyandan Allah razı olsun" dense, Türkiye'deki muhalefet partileri bunu yapabilse başarılı olacaklar. Seçimlerden önce bir siyasi partinin lideri "AK Parti'nin içinden beşinci parti çıkacak" dedi. Seçimden öyle bir sonuç çıktı ki değil AK Parti'nin içinden bir parti çıkması kısa ve orta vadede mümkün görünmüyor. Bu seçim sonuçlarını iyi analiz edemezse, bundan gerekli dersleri çıkaramazsa korkarım ki bu beşinci parti muhalefetin tam ortasında çıkacak. Türkiye'de pek çok problem var. Yönetimle ilgili aksaklıklar var, buna rağmen mu8halefet partileri oyunu artıramıyorsa ortada ciddi manada bir muhalefet sorunu vardır" dedi.

        AK PARTİ 49,5'İ KİMDEN ALDI?

        Adil Gür, AK Parti'nin 1 Kasım'da aldığı oyu, 7 Haziran seçimlerine göre oyunu 9 puan artırması da şöyle değerlendirdi:

        "Herkes diyor ki sadece MHP ve HDP'den aldı. Yaptığımız analizlere göre AK Parti 40,7'sini 7 Haziran'da kendisine oy veren seçmenden aldı. AK Parti 3,2'yi MHP'den aldı. MHP 4,5 puan oy kaybetti, oyunun 1,3 puanı CHP'ye gitti. Çünkü MHP'nin Orta Anadolu'daki seçmeniyle Ege'deki seçmeni aynı değil. HDP 2,4 puan oy kaybetti, 1,5'i AK Parti'ye gitti, 0,9 puanı CHP'ye gitti. AK Parti'ye 1,5 puan da diğer Saadet Partisi gibi diğer partilerden gitti. 0,4 puan da 7 Haziran'da sandığa gitmeyen seçmenden gitti. 2,1'de Cumhuriyet Halk Partisi'nden AK Parti'ye gitti. Cumhuriyet Halk Partisi'ne MHP ve HDP'den oy geldi ama CHP'den de AK Parti'ye oy gitti. Sağlaması çok kolay, CHP'li dostlar itiraz edecek ama 49,5'i açıklamak mümkün değil. İzmir birinci bölgede, 7 Haziran'da AK Parti 26 puan oy almış, şimdi 31,5 puan oy almış. Nereden geldi bu oylar? Bu oyun geldiği bir kaynak var."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ