Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 6 soruda 'Altı Ok' kurultayı nasıl olur?

        Düzgün KARADAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        Seçimlerin ardından parti içi muhalefet mevcut delegelerle olağanüstü kurultay yapılmasını istiyor. Ancak, olağan da olsa olağanüstü de olsa kurultay konusunda ipler Genel Merkez’in elinde bulunuyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl dün “Olağan kurultay takvimini açıkladık. İl ve ilçe kongrelerimiz bitecek, ocak ayı içinde olağan kurultayı gerçekleştireceğiz. Gündemimizde olağanüstü kurultay yok” açıklamasını yaptı. Peki, olağanüstü kurultay için kaç imzanın, kaç günde toplanması gerekiyor? İmzalar toplanırsa olağanüstü kurultay ne zaman yapılacak? Parti içi muhalefet neden olağanüstü kurultayda ısrar ediyor? İşte bu soruların yanıtları:

        1- EN AZ BEŞTE BİR İMZA: CHP’nin 1216 civarında delegesi bulunuyor. Olağanüstü kurultay için delegenin en az beşte birinin, yani 243’ünün imzası gerekiyor. Ama, bu imzayla toplanan kurultayda, genel başkan istemezse seçim yapılamıyor. Seçimli olağanüstü kurultay yapılabilmesi içinse 609 imza gerekiyor.

        2- 609 İMZA OLUR MU?: Parti içi muhalefetin 609 imzaya ulaşması zor. Yerel seçimler ve son iki genel seçimde talepleri yerine gelmeyen kızgın, kırgın ve küskün delegenin varlığı, parti içi muhalefeti umutlandırıyor. Ancak birçok delege, olağan kurultay takvimi işlediği için imza vermekten kaçınıyor.

        3- İMZA ATAN OY KULLANAMAYABİLİR: Olağanüstü kurultay toplanana kadar delegelerin yenilenmesi durumunda, olağanüstü kurultay için imza veren delegeler ve eski il başkanları yeniden delege seçilemezlerse kurultayda oy kullanamayacak.

        4- 45 GÜN SONRA DİYEBİLİR: İmzaların noter kanalıyla 15 günde toplanması gerekiyor. Genel başkan, en az 15 gün önce ilgililere duyurmak koşulu ile en geç 45 gün içinde olağanüstü kurultayı toplayabilir. Parti içi muhalefet 15 Kasım’a kadar imza toplayıp teslim etse de Kılıçdaroğlu ocak ayına kurultay tarihi verebilir.

        5- OCAK AYINA KADAR DELEGE YENİLENİYOR: Kurultay takvimine göre 3 Ocak’a kadar ilçe ve il kongreleri tamamlanmış ve kurultay delegeleri yenilenmiş olacak. Olağanüstü kurultayın ocak ayında yenilenmiş delegeyle toplanması, yönetimin seçimi alması anlamına geliyor.

        6- NEDEN KURULTAY ISRARI?: Olağan kurultay takvimi işler ve yenilenmiş delegelerle seçime gidilirse parti içi muhalefetin yönetimi devirme şansı düşecek. O yüzden muhalefet, hemen kurultay istiyor. Bunun nedeni de yerel ve son iki genel seçimde talepleri yerine gelmediği için kırgın olan delegelerin desteğini kazanmak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ