Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Atatürk'ün resimleri ve 10 kasım sözleri

        Ülkemizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü 77'nci yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.. Büyük Önder Atatürk'ün akıllarda yer etmiş, dünya tarihine yön veren sözleri ve unutulmaz resimlerini sizler için derledik.

        KISACA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK KİMDİR?

        Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında bugün Yunanistan sınırları içerisinde bulunan Selanik’te dünyaya gelmiştir. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Eğitim hayatını ilk olarak Mahalle Mektebi, ardından Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi, Selanik Askeri İdadisi, Harp Okulu ve Harp Akademisi’nde tamamlamıştır. 1893 yılında Askeri Rüştiye’de eğitimini sürdürürken matematik öğretmeni tarafından ismine “Kemal” ilave edilerek Mustafa Kemal adını almıştır. Atatürk, Harp Akademisi’nden yüzbaşı olarak mezun olmuş, hemen ardından Şam’da göreve başlamıştır.

        Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, I.Dünya savaşı başta olmak üzere birçok savaşa katılmıştır. Ülke genelinde başlattığı milli mücadele neticesinde öncelikle Samsun'a çıkarak bir adım atmış, ardından yayınladığı genelgeler ve topladığı kongrelerle mücadelesine devam etmiş ve 29 Ekim 1923’de Cumhuriyetin ilan edilmesi ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı olmuştur.

        1934 yılında meclis kararıyla "Atatürk" soyismini alan Büyük Önder, 10 Kasım 1938 saat 09.05'te Dolmabahçe Sarayında hayata gözlerini yummuştur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ